x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania versus Romania

Romania versus Romania

de Ralu Filip    |    05 Dec 2005   •   00:00
Romania versus Romania

Exista, de pilda, o Romanie a guvernantilor si una a opozitiei. In preajma sau pe seama lor se manifesta Romania politicienilor periferici. Exista, de asemeni, Romania jurnalistilor partizani ori iacobini, Romania bogatilor si cea a saracilor. Exista, in fine, Romania urbana si Romania rurala. Interactiunea lor genereaza stranii teritorii cum ar fi cel al urii sau acela al fantomelor trecutului.

Exista, de fapt, mai multe Romanii paralele. Au reguli, valori si mize diferite. Atat de diferite, incat acuzele, contestarile si mai ales conflictele dintre ele par de neoprit.

Exista, de pilda, o Romanie a guvernantilor si una a opozitiei. In preajma sau pe seama lor se manifesta Romania politicienilor periferici. Exista, de asemenea, Romania jurnalistilor partizani ori iacobini, Romania bogatilor si cea a saracilor. Exista, in fine, Romania urbana si Romania rurala. Interactiunea lor genereaza stranii teritorii, cum ar fi cel al urii sau acela al fantomelor trecutului.

Romania guvernantilor are ca miza puterea. Unii se lupta sa o pastreze, in timp ce altii fac orice ca sa o dobandeasca. Dobandirea si mentinerea puterii sunt mult mai importante decat exercitarea ei. In afara conflictului dintre palate asistam si la lupta dintre liberali. Plictisit de avocatura, dl Valeriu Stoica tanjeste la noi combinatii politice. Domnia-sa nu este ingrijorat ca Romania nu mai conteaza la reuniunile Organizatiei Mondiale a Comertului (WTO) sau in OSCE. Nu il intereseaza nici posibilele consecinte internationale ale scandalului "Avioanele CIA". Tot ce-si doreste dl Stoica este ca PNL sa fuzioneze cu PD, formula ce ar permite mentinerea puterii. Atacurile dlui Stoica la adresa premierului nu sunt generate de actul guvernarii, ci de necesitatile unui joc politic a carui singura miza este puterea. Acesta este si motivul pentru care dl Stoica nu spune nimic despre cum va deveni Guvernul mai performant ca urmare a fuziunii celor doua partide.

Si dl Boureanu este suparat pe premier. Ramas in afara structurilor executive, dl Boureanu este convins ca merita mult mai mult decat statutul de parlamentar. Neavand nimic de facut pentru Romania reala, dl Boureanu doreste un alt presedinte pentru liberali, un alt premier pentru romani, alegeri anticipate pentru tara si fuziunea liberalilor cu democratii pentru viitor. Interesant este ca, in timp ce dl Stoica il ataca pe dl Tariceanu invocand prietenia acestuia cu dl Patriciu, cu "grupurile de interese" asadar, dl Boureanu ii reproseaza primului-ministru ca nu injura suficient de mult si de apasat PSD-ul...

Romania opozitiei apartine unor personaje precum dl Miron Mitrea, dl Viorel Hrebenciuc sau dl Vasile Dancu, pentru care politica inseamna intoxicarea si manipularea publicului, denigrarea adversarilor din propriul partid sau din afara lui, intriga si lovituri sub centura. Este mai usor sa-l faci pe dl Basescu mason decat sa propui solutii pentru problemele populatiei. Este de preferat sa evoci santaje decat sa comunici oamenilor de ce bugetul pe 2006 nu-i va ajuta sa traiasca mai bine. E mai interesant sa privesti ecranul laptopului in situatia in care nu treci sticla televizorului.

Cand ajungi presedintele PSD cu sprijinul dlor Mitrea si Hrebenciuc, e ridicol sa vorbesti despre curatenie in partid. Iar cand aprobi, fie si tacit, strategii murdare, angajamentele privind reformarea PSD devin comice.

Daca dl Mircea Geoana nu reuseste sa treaca de la "eu" la PSD, presedintele PRM, dl C.V. Tudor, este preocupat de fenomene paranormale, religie si unguri. Mai nou, ore in sir, la OTV, dl Tudor prezinta buletine meteo, tine lectii de misticism sau ameninta cu lovituri de pumn in cap pe cei care vor vota statutul minoritatilor.

Romania opozitiei este compusa din intriga, lovituri sub centura si paranormal.

Dl Emil Constantinescu si-a revenit brusc din infrangerea administrata de fostii securisti. Reincarcat, domnia-sa vrea o platforma civila la picioare, un rol de seama in politica mare, televiziuni si radiouri care sa-i difuzeze mesajele catre tara. Dl Constantinescu si-a fixat tinte grele, dl Basescu, dl Stolojan si dl Nastase, in speranta ca va reintra in atentia romanilor. A renuntat la calugarul Vasile, nu-si mai scoate ochelarii inainte de a spune lucruri grave, nu se mai poarta precum Cuza. Ajuns la maturitate politica, dl Constantinescu interpreteaza rolul Don Quijote in lupta cu Securitatea, coruptia si imoralitatea. Aceasta este Romania politicienilor periferici.

Romania jurnalistilor angajati ori iacobini penduleaza intre odele inchinate presedintelui, declarat vitamina energizanta pentru tara, si ghilotina pregatita opozitiei, grupurilor de interese si oricui se opune luptei prezidentiale impotriva coruptiei. Unii par imbratisati pe viata, fiind laudati orice ar face, iar altii, condamnati pe viata.

In tot acest timp, sute de sinistrati nu au locuinte, 15 copii au murit din cauza rujeolei, mii de elevi fac frigul in scoli, 16 oameni au murit intr-un accident langa Slobozia, o eleva a fost injunghiata in cabinetul directoarei scolii, tarifele la utilitati cresc, Tony Blair, parte din Axa Washington-Londra-Bucuresti, nu a invitat nici un reprezentant al Romaniei la discutiile despre bugetul UE, scandalul "Avioanele CIA" ia amploare, integrarea a disparut din dezbaterea publica; nu se negociaza nimic, totul se impune; nu se comunica, se tipa sau se ordona. Mereu la panda, vigilenta, Romania se lupta cu singurul dusman ce i-a ramas, Romania.

×
Subiecte în articol: editorial romania