x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Românii au dreptate.

Românii au dreptate.

de Petre Roman    |    28 Aug 2012   •   14:18

Fiindca nu credem ca marile puteri ale UE si in general ale lumii occidentale doresc desfiintarea Romaniei, ne ramane sa intelegem de ce ele au sustinut nedemocratic o tabara politica discreditata si respinsa de un masiv vot popular. In acest moment insa nu avem date suficiente si se fac sumedenie de speculatii mai degraba daunatoare. Ceea ce totusi avem acum este, in ciuda unor vremuri aspre de criza, o supermajoritate a romanilor extrem de angajata in planul ideilor despre functionarea democratiei si mai putin in planul material al vietii de zi cu zi. Si romanii au dreptate. Daca buba politica plina de puroi nu se sparge, vom trai in continuare in infectie. Numai curatirea bubei poate insanatosi societatea si traiul romanilor. Cu o deosebire agravanta in ultimii ani, statul roman a trait o poveste de lacomie, nepasare, incompetenta, nesiguranta, inselaciune si coruptie. Tara este ca un put fara fund umplut neincetat de minciunile sistemului.

Citeam zilele acestea ca in Grecia guvernul, pentru a dovedi ca este sincer angajat in reforma cheltuielilor publice, a fost obligat sa achizitioneze medicamente pentru spitale prin licitatie deschisa pe internet. A pus la dispozitie aceeasi suma cu cea alocata si cheltuita anterior, adica 10 milioane euro. Surpriza incredibila! Aceleasi medicamente, in aceleasi cantitati, au putut fi cumparate cu doar sase sute de mii euro, adica 6% din banii alocati. Mai bine de 90% fusese jaf. Cum ar arata in Romania rezultatele acelorasi procedee transparente, de libera concurenta in achizitiile publice din domeniul medicamentelor dar si al constructiilor de drumuri, a lucrarilor de reparatii si modernizare din sistemul energetic,etc.! N-avem cum sa nu credem ca s-ar constata acelasi jaf. Aceasta realitate este cea mai dureroasa si totodata devastatoare pentru viata romanilor.

Guvernarea Basescu a potentat si amplificat ruina unui sistem politic care s-a bazat pe clientelism desantat, nepotism toxic si opulenta nerusinata a "alesilor" sai. Asa s-a macinat demnitatea unui popor.

Reforma justitiei atat de insistent ceruta si rasceruta de Bruxelles s-a facut, dar nu pentru a avea un stat de drept ci cu scopul (desigur nedeclarat) de a-l servi pe presedinte. Iar episodul suspendarii si nedemiterii presedintelui, in care au invins rezistenta si abilitatea politica, a dinamitat democratia in numele unei false legalitati.

In democratie dezbaterea politica e arbitrata de opinia publica iar nu de retelele de interese ale unor personaje care trag sforile in piesa de teatru de pe scena natiunii.

Vorba marelui Mirabeau in Revolutia franceza: "Exista cineva care e mai detestabil decat calaul. E sluga calaului".

Lupta politica continua spre destinatia alegerilor parlamentare. Lupta e mai importanta in planul vointei politice a unei ideologii democratice impotriva unei ideologii autoritariste, a abuzului si exceselor.

Intr-o ampla analiza a infruntarii extrem de dure din actuala campanie prezidentiala din SUA se afirma :"Anuntul despre sfarsitul ideologiilor este o farsa. Pozitia ideologica continua sa fie primul criteriu de vot al cetatenilor". De ce ? Pentru ca a invinge in alegeri este obligatoriu sa faci plinul de voturi al celor ce cred in tine. Cum? Adunandu-i in jurul unor idei si impotriva unui adversar pe care il resping.

×