x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să-i scuipi de deochi şi să-i laşi la uscat. De tot!

Să-i scuipi de deochi şi să-i laşi la uscat. De tot!

de Dan Dumitrescu    |    10 Sep 2009   •   00:00

Adrian Porumboiu l-a invitat pe primul matelot al ţării la meciul pe care Vaslui l-a susţinut în preliminariile Europa League, împotriva grecilor de la AEK Atena. Patronul moldovean şi-a dorit un porte bonheur prezidenţial şi l-a avut. Nu ştiu cât o fi câştigat Băse din cerşeala lui electorală prin săraca Moldovă. Cert este însă faptul că Vasluiul s-a împiedicat de AEK şi dus a fost din actuala ediţie a Cupelor Europene.

Mircea Geoană, mai ministru de Externe în trecutul său politic, a fost invitat de Mircea Lucescu tocmai la Monaco. Acolo unde Şahtior Doneţk a întâlnit pe FC Barcelona în Supercupa Europei. Dar nici Mircea Lucescu n-a avut mai mult noroc cu al său Geoană. Şahtior a primit copita neşansei tocmai când începuse să spere mai mult în împlinirea visului de preamărire, adică în prelungirile meciului cu echipa lui Guardiola. Ceea ce era de demonstrat, s-a demonstrat.

Păguboşii care cultivă eşecul cu mare talent în viaţa de zi cu zi nu pot dresa reuşita nici în fotbal. De aceea, când îi văd pe mincinoşii de partid şi de stat cum dau grămadă peste electoratul fotbalului, îmi vine să-i scuip de deochi şi să-i las la uscat. De tot!

Băsescu se dă stelist din proprie simţire. Mircea Geoană a declarat de bună voie că ar fi rapidist. Putem crede că, fiind totuşi oameni şi ei, au fost contaminaţi de microbul fotbalului. Dar când observ câtă căutare slinoasă cheltuiesc aceşti conducători pârâţi pentru vizibilitatea lor în fenomen, mă cam apucă sila.

Băsescu şi Geoană au fost marţi la Craiova pentru a participa la lansarea primei autoutilitare Ford fabricate în România. Au fost la Craiova, adică tot acolo unde Emil Săndoi a dus, pentru meciul cu Moldova, naţionala de tineret a României. Dacă într-adevăr microbul fotbalului i-ar fi scormonit prin simţiri pe primii doi forţoşi ai tării, dacă ei n-ar minţi aşa cum respiră, aceştia n-ar fi ratat prilejul de a se trambala din strânsoarea protocolară a uzinei craiovene pe Stadionul Ion Oblemenco.

Acolo unde, nu-i aşa?, se juca fotbal, ba chiar un fotbal însemnat de Tricolorul care le bugetează existenţa. Dar cum meciurile naţionalei de tineret nu adună în tribune prea mult electorat, microbiştii pârâţi au spus pas fotbalului. Nu ştiu şi nici nu mă interesează încotro l-or fi purtat interesele pe Geoană. L-am văzut însă pe Băsescu, pe la toate televiziunile, cum se rupea-n figuri, în salbe şi în potoale greţoase la o tradiţională manifestare a romilor de pe la Costeşti.

Altfel spus, Băsescu a dat fotbalul pe paranghelie, o paranghelie numai bună să-l spele de ţigăneala împuţită de care s-a umplut în relaţia cu ziariştii. Şi mai e ceva. Preşedintele României nu prea a avut parte dincolo de graniţe de onoruri regale. Nu ne întrebăm de ce, pentru că s-ar putea întâmpla ca răspunsurile să ne doară-n origini.

Consemnăm doar faptul că Băsescu s-a scos şi din acest punct de vedere. La Costeşti a fost băgat în seamă de însuşi regele Cioabă. Ferice să-i fie. Dar în familia sa şi pe propria-i cheltuială. Fiindcă huzurul lui electoral pe noi ne cam scotoceşte-n buzunare. Iar cu fotbalul, mai uşor. Fiindcă fotbalul are de cine să fie îngropat. Are şi el preşedinţii lui.

×
Subiecte în articol: editorial