x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să-l aştepte tramvaiul în poarta casei pe savant!

Să-l aştepte tramvaiul în poarta casei pe savant!

de Florin Condurateanu    |    08 Mar 2012   •   21:00

L-a uimit doctorul roman pe marele profesor francez care a inventat neurologia pe planeta Pamant. Medicul roman Gheorghe Marinescu i-a fost asistent inventatorului neurologiei la cel mai mare spital al Frantei, Salpetriere din Paris. Apreciindu-l teribil pe asistentul lui roman, genialul profesor francez i-a propus sa ramana definitiv in Franta fiindu-i mana dreapta in dezvoltarea stiintei neurologiei.

Remarcabilul medic roman Gheorghe Marinescu era insa si un mare patriot, asa ca cu condescendenta i-a multumit profesorului din Paris si l-a rugat sa il ierte pentru ca va refuz sa ramana in marele spitala prizian: 'Mama mea e spalatoreasa si trebuie sa am grija de ea, dupa cum trebuie sa am grija si de bolnavii din tara mea'. Si viitorul savant roman Gheorghe Marinescu a parasit Parisul si a venit in Bucuresti locuind intr-o camaruta saracacioasa la Spitalul Marcuta.

Strabatea tot orasul cu tramvaiul pana la Spitalul Colentina, unde profesorul acum Gheorghe Marinescu a creat a doua clinica de neurologie din Europa. A scris in acei ani de inceput ai secolului XX in limba franceza tratatul exceptional despre celula nervoasa semnata cartea de capatai de profesorul Gheorghe Marinescu. Este de uimire faptul ca dupa 100 de ani Academia de Medicina a Statelor Unite i-a cerut sefului neurologiei de azi din Romania, academicianul profesor Constantin Popa, sa traduca si in engleza tratatul despre celula nervoasa scris de profesorul Gheorghe Marinescu fiindca si azi cartea romanului este un fel de biblie a stiintei neurologiei mondiale.

Profesorul roman Gheorghe Marinescu a mai intrat in recordurile lumii cu ceva. Acum aproape 100 de ani, a facut primul film stiintific din lume in anii in care fratii Lumiere inventasera primul film artistic. Profesorul roman Gheorghe Marinescu a real­i­zat primul film de stiinta din lume transpunand pe pelicula mersul unui bolnav neurologic. A vindecat mii de bolnavi, a deschis ferestre noi spre neurologia mondiala. Ca orice savant, profesorul Gheorghe Marinescu era o fire distrata mereu cu gandul la descopririle lui si s-a intamplat ca intr-o dimineata sa uite sa-si cumpere bilet la tramvai, fiind amendat de cotrolori. S-a auzit si la cabinetul primarului Bucurestiului.

Acesta a chemat niste sefi din primarie si a ordonat in fiecare dimineata la ora 7:00, cand profesorul Gheorghe Marinescu pleaca spre spitalul Colentina, in fata casei sa-l astepte tramvaiul. Si fiindca tot a venit vorba de marii savanti romani sa nu-l uitam pe marele profesor de medicina Nicolae Paulescu, cel care primul a inventat tratamentul cu insulina in diabet. De la descoperirea profesorului roman de diabet prin insulina gandita de el au fost smulsi din moarte zeci de milioane de bolnavi de diabet din lumea larga. Cand profesorul Nicolae Paulescu venea la facultatea de medicina pe rand cate un student il astepta in statia de tramvai.

Cand marele savant Paulescu cobora modest din tramvai studentul alerga intr-un suflet si striga pe culoarele Facultatii de Medicina ca vine marele profesor si toti studentii medicinisti se lipeau de peretii facultatii, iar cand profesorul Paulescu trecea printre ei acestia faceau o plecaciune plina de admiratie si dragoste.

×
Subiecte în articol: editorial