Chiar azi, de la orele 18, are loc vernisajul primei ediții a Salonului Fotografului Român, la Palatul Parlamentului, Sala Brâncuși, eveniment organizat de Marcel Eremia (AME Design) sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România. Cei mai buni 135 de de fotografi români ai momentului (selectați din peste 750) - în viziunea organizatorilor și a juriului - expun 135 de lucrări de fotografie.
Intrarea este liberă și vă invit pe cât mai mulți să veniți să vedeți expoziția - la vernisaj sau în zilele următoare (până pe 31 ianuarie) - pentru că o să aveți ce vedea: fotografii printate și expuse ireproșabil, într-o mare varietate de stiluri, genuri, viziuni, concepte și idei. Cred că este pentru prima oară după 1989 când cineva reușește să învingă "orgoliile" de breaslă și să adune atât de multă fotografie românească de calitate la un loc, într-o expoziție. Și pentru asta organizatorii merită felicitări.
"Salonul fotografului român este deschis tuturor fotografilor amatori și profesioniști", spune Marcel Eremia, inițiatorul și organizatorul principal al Salonului. "Scopul acestui eveniment este de a reflecta cât mai fidel activitatea fotografică a fotografilor români. (...) De-a lungul timpului au existat voci care au criticat sau chiar au negat existența fotografiei românești de calitate înainte de 1989. Dorim ca acest eveniment să infirme aceste idei, invitând în mod special fotografi care au susținut o activitate puternică (și) înainte de 1989, a căror participare la expoziție cu fotografiile selectate va fi martoră în acest sens. Există de asemenea voci care critică fotografii mai tineri care nu au trecut prin experiența fotografiei analogice (cu peliculă fotosensibilă), sărind direct la folosirea camerelor foto digitale. Însă chiar și în această situație, există foarte mulți fotografi care au fotografii de foarte bună calitate. Și acești fotografi sunt invitați să participe la acest eveniment, să-și demonstreze abilitățile artistice care nu au nimic de a face cu tehnica de realizare a imaginilor, fie analogică (cu post procesare în laborator), fie digitală (cu postprocesare pe calculator). Acest eveniment își propune să fie o punte de legătură între generații, între diverse genuri ale fotografiei (natură, jurnalism, portret, urbană, de eveniment, conceptuală, etc), între stiluri, abordări și tehnici diferite de fotografiere (...)". Ideea de reconciliere și dialog între generațiile de fotografi români mi se pare esențială și un fundament bun pentru un astfel de demers expozițional. Nu contează cu ce faci o fotografie și cum, dacă aceasta are viziune, mesaj, valoare și calități estetice. Și nu contează cine ești dacă ai făcut o fotografie - adică o imagine care spune mai multe decât arată, devenind astfel memorabilă. Fotografia merită din plin mai mult respect și apreciere în România!