x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Șapcă pe ochi sau lipsă de viziune politică?

Șapcă pe ochi sau lipsă de viziune politică?

de Serban Cionoff    |    08 Ian 2021   •   19:09
Șapcă pe ochi sau lipsă de viziune politică?

„Democrația călcată în picioare”, „America în pragul războiului civil”. Acestea sunt doar două dintre titlurile relatărilor de presă despre evenimentele din 6 ianuarie care au zguduit capitala Statelor Unite și au avut un uriaș ecou pe întregul mapamond. Așa se explică multitudinea mesajelor în care personalități proeminente ale vieții politice europene și internaționale și-au exprimat profunda îngrijorare față de ceea ce au denumit „o foarte agravă amenințare la adresa democrației”.

 Curios lucru, dintre mesaje lipsește tocmai cel pe care ne-am fi așteptat să îl trimită Marelui Aliat Strategic, printre primii, pseudo-președintele României, Klaus Iohannis. Absență remarcată de PSD, care a reacționat imediat, publicând un text foarte acid în care îl acuză pe chiriașul din Dealul Cotrocenilor că dă dovadă de „lipsă de viziune politică” și că, în acest fel, „pune România într-o situație delicată în raport cu celelalte democrații occidentale”. Acuzație care ar trebui, cred, nuanțată, în sensul că, alături de pseudo-președinte (de fapt, înaintea sa!), este nominalizat premierul Florin Cîțu. Ceea ce, între noi fie vorba, este o acuză nemeritată, atâta vreme cât șeful celui de-al nu știu câtelea „guWERN al meu” este nu doar proaspăt în funcție, ci, pur și simplu, un ilustru anonim la scară europeană și transcontinentală. Și atunci cum ne putem imagina că numele Florin Cîțu va spune ceva noului președinte Joe Biden și echipei sale de consilieri?…

 Cu toate acestea, rămâne în picioare întrebarea: cum se explică faptul că, nici până acum, pseudo-președintele Klaus Iohannis nu a găsit de cuviință să își exprime poziția față de violentele proteste de la Washington? Ce factori, interni sau externi, l-au putut determina să ia poziția mutului și, vorba clasicului, să rămână încremenit în proiect? Întrebări la care nu m-aș încumeta să răspund, știută fiind profunzimea gândirii diplomatice a celui care, și în acest al doilea mandat, exercită, conform Constituției, atribuțiile ce îi revin în domeniul politicii externe a României. După cum nu m-aș încumeta să dau răspuns la o altă întrebare care derivă,în mod firesc și necesar, din cele anterior menționate:cum va reacționa noua administrație americană atunci când va constata că tocmai dinspre țara scutului antirachetă de la Deveselu nu a venit,nici până acum, un mesaj de condamnare a violențelor din 6 ianuarie, de solidaritate cu poporul american și cu noul lider de la Casa Albă? Sunt, toate acestea, întrebări pe care ni le punem, cu multă îngrijorare, dacă luăm în calcul scenariile  pe care le avansau persoane bine informate și care prevesteau că administrația democrată va revărsa, peste România, cornul abundenței.

 Cunoaștem că, în aceste zile, pseudo-președintele Klaus Iohannis este supra-solicitat, întrucât trebuie să facă oficii de mediere între PNL și USR-PLUS. Partide care, nici nu au apucat bine să înșface din ciolanul puterii și s-au și luat la harță, încăierarea lor dându-i mari bătăi de cap celui investit, prin Legea fundamentală, cu misiunea de mediere între puterile statului și între stat și societate.  Din această cauză, să nu fi avut timp pseudo-președinte Klaus Iohannis să își scoată șapca primită  de la  Donald Trump? Să se fi temut că un asemenea gest va fi interpretat ca o dovadă de ingratitudine, nu numai față de o anumită persoană ci față de instituția președintelui Statelor Unite ale Americii? Sau,pur și simplu, i-a căzut șapca pe ochi atât de zdravăn încât nici până acum nu a reușit să și-o scoată și să vadă ce se mai petrece dincolo de zidurile Palatului Cotroceni?  

 După cum ar mai putea exista și ipoteza-recunosc, foarte puțin probabilă – ca un om de bine să le fi spus pseudo-președintelui Klaus Iohannis și așa-numitului premier Florin Cîțu că a fost odată un înțelept al neamului, Fănuș Neagu,care a lăsat,pentru cine vrea și poate să priceapă, această vorbă de învățătură:”Să stați, măi, cu băștile pe ochi, că n-aveți față de ieșit în centru!”

 Numai că, după cum v-am prevenit, este doar osimplă ipoteză. Care, în cazul de față, rămâne foarte puțin probabilă…

×