Un vecin ma opreste la intrarea in bloc. 'Acum, ca l-ati dat jos, sunteti multumit?'. 'Nu l-am dat eu jos. S-a dat singur. Dar, ca sa va raspund, nu sunt multumit. As vrea sa-i vad pe toti jos'. 'Atunci, de ce n-ati zis asa la televizor?'. 'Ba am zis zis eu ceva in sensul asta, dar nu conteaza, oricum nu se dau ei dusi ca vreau eu'. 'Data viitoare, sa le spuneti ca pe aici sta un om care uite-asa i-ar mitralia pe toti!'.
Cred ca vecinul este in asentimentul majoritatii romanilor, care sunt, efectiv, exasperati: vor sa fie lasati sa castige o paine cinstita, nu sa fie obligati sa-si fure singuri caciula si sa manance scandaluri politice pe o paine murdara.
Daca Ponta si Antonescu nu sunt constienti de acest adevar, sa le fie clar: tara asta se va duce dracului, pe barba lor!
Poporul nu ii simpatizeaza, sa le fie clar si asta. Il uraste pe Basescu si ii va da un branci sanatos pe 29 iulie. Poate, unii ii vor aplauda pe cei doi lideri ai USL pentru ca au facut posibila aceasta rafuiala ce ne va costa o suta de milioane de lei. Dar, la toamna, votul se va da tot cu inima indoita. Va fi ultima sansa pentru clasa politica actuala sa se redreseze. Sa se curete, sa se dezbare de obiceiurile ticaloase, care nu sunt caracteristice doar regimului Basescu. Sa isi faca datoria.
Credeti ca sunt capabili sa se schimbe? L-ati crezut pe Ponta, ieri, cand anunta, dupa votul din Parlament, ca, de azi inainte, vom vedea un alt fel de a se face politica in Romania?
Eu unul, sunt sceptic. Incerc sa ma conving ca se poate, de dragul copiilor nostri, dar raman incredul. Stiti, proverbul cu lupul...
Am raspuns, deja, la intrebarea 'Ce se va intampla pe 29 iulie?'.
Sa zicem, insa, de dragul discutiei, ca zarurile nu sunt aruncate. Ca prezenta la vot va fi redusa, ca vor iesi, in majoritate, basistii si ca, astfel, la Cotroceni va reveni vechiul locatar.
Urmeaza demisia lui Antonescu si (inevitabil) a lui Ponta, dezintegrarea USL, revenirea PDL la guvernare. Plus alegeri cu multe necunoscute si cu cel mai prost rezultat – cel care nu va transa lucrurile si ne va lasa intr-o criza politica cvasi-perpetua.
Prin urmare, merita sa mergeti la votul din 29 iulie.
Termin cu 'prostiile' si revin la varianta cu Traian Basescu destituit.
Urmeaza alegeri prezidentiale anticipate – in termen de maxim 90 de zile, dupa cum a anuntat Guvernul.
Poate Basescu sa candideze din nou? Dupa cei mai multi dintre cei avizati, clar - nu. Dupa altii, clar – da. Dupa altii – nu e clar. Asadar, va fi nevoie sa se pronunte Curtea Constitutionala. De n-ar fi fost paragraful referitor la uzurparea atributiilor primului ministru de catre presedintele Traian Basescu, in punctul de vedere al Curtii referitor la constitutionalitatea destituirii acestuia din urma, as fi zis ca, garantat, Basescu va mai putea candida. Asa, cred ca lucrurile raman in suspans.
Dar, va mai dori Basescu sa candideze dupa umilinta destituirii?
Probabil ca nu. Cred ca se va feri sa devina extrem de penibil prin ignorarea votului din 29 iulie si fortarea Constitutiei.
Insa, daca s-ar tine de tot de cuvant si ar reveni la marinarie, ar scoate din carti PDL, cu sau fara sateliti – atat la prezidentiale, cat si la parlamentare. Sondajele ulterioare destituirii lui Mihai Razvan Ungureanu din functia de prim-ministru, arata o prabusire a cotei de popularitate a acestuia pana la cifre comparabile cu ale celorlalti lideri PDL, adica ridicole. MRU est foutu. Game over.
Prin urmare, cea mai plauzibila este re-oficializarea lui Traian Basescu ca presedinte PDL si crearea unei aliante cu partidul pe care MRU tot incearca sa-l inchege de vreo doua luni incoace. In aceasta varianta, tot Ungureanu ar fi candidat la presedintie, cu sanse insa ceva mai mari de a nu se umple de un ridicol absolut, gonflat fiind de mentorul sau.
Doar in felul acesta, USL ar putea avea oarecari probleme in a obtine un scor monstruos la urmatoarele alegeri. S-ar putea ajunge chiar in situatia ca social-liberalii sa nu poata guverna singuri, ci doar printr-o alianta cu UDMR sau cu OTV.
Daca Traian Basescu chiar va iesi din politica dupa data de 29 iulie, previzionez un scor de peste 60% pentru USL. S-ar intra in scenariul 'de vis' al liderilor formatiunii. Conform acestuia, PSD si PNL se vor separa candva, dupa alegeri, urmand a-si imparti guvernarile in urmatoarele decenii. Desigur, asta presupune ca guvernarea USL sa fie corecta. Fiindca, altfel, drumul de la glorie la dezastru s-ar putea sa fie la fel de scurt ca 'blitzkrieg-ul' prin care USL a preluat, integral, fraiele Puterii.
Mai ramane o necunoscuta. Cine va fi, pana la urma, candidatul USL la prezidentiale?
Intrebarea este justificata de problema pe care Victor Ponta continua sa o aiba cu acuzatia de plagiat. Fara o motivare logica si larg acceptabila, ce pare imposibil de gasit, Comisia de Etica nu va putea da un verdict favorabil premierului in functie. Confruntat cu o confirmare a plagiatului, daca tine la onoarea sa si la prestanta in fata liderilor occidentali, Ponta va trebui sa demisioneze. Iar miscarea ce pare logica, intr-o asemenea situatie, ar fi o rocada cu Crin Antonescu. Acesta ar deveni viitorul premier desemnat de viitorul presedinte Ponta.
De ce ar putea fi Ponta un candidat potrivit la prezidentiale, dupa ce ar pierde, in urma unei demisii rusinoase, functia de prim-ministru? Pentru ca in functia de prim-ministru esti desemnat. In functia de presedinte esti ales (si daca esti ales, Occidentul nu te mai contesta). Poporul l-ar alege pe Ponta presedinte, chiar daca ar fi plagiator dovedit. Plagiatul este un furt intelectual pe care l-au practicat si il practica aproximativ 90% dintre licentiatii si doctorii Romaniei. Un singur om a furat Flota, casa din Mihaileanu si pixelul albastru si tot a fost ales primar al Bucurestiului si, mai apoi, presedintele tarii. De cate doua ori.