x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Schimbarea la faţă a lui Victor Ponta

Schimbarea la faţă a lui Victor Ponta

de Gheorghe Voicu    |    15 Feb 2012   •   21:00

Prima iesire 'in mijlocul poporului' a noului premier, Mihai Razvan Ungureanu, s-a dovedit un esec. Imprudenta declaratie despre lenea taranilor, care nu au iesit cu entuziasm la deszapezit, a starnit numeroase reactii ostile. Si pe buna dreptate, pentru ca un adevarat conducator, intr-o democratie, nu-si priveste cetatenii ca pe niste supusi. Nu-i poate trage de urechi, nemultumit ca nu reusesc performantele scontate la datul cu lopata. Observatia premierului a fost si nedreapta, si jignitoare, fiindca lucrurile stau cu totul altfel. Si, in ultima instanta, nici un politician de la Bucuresti nu are dreptul sa dea lectii unor oameni care, loviti de abuzurile unui guvern incompetent, se confrunta, acum, si cu urgiile naturii.

Ar fi fost de asteptat ca Mihai Razvan Ungureanu sa le adreseze acestora cuvinte de incurajare si compasiune. Mult mai corect era ca prim-ministrul sa fi fost critic cu 'baietii destepti ai zapezilor', care, desi incaseaza sume uriase, s-au dovedit total depasiti de situatie.

Insa debutul proaspatului prim-ministru a inregistrat si cateva 'succesuri'. De pilda, schimbarea la fata, in ganduri si simtiri, a lui Victor Ponta. Din postura de colider al opozitiei, tanarul politician a intins o ramura de maslin catre regimul Basescu cu doar cateva luni inainte de alegeri. E o miscare total neasteptata si extrem de contraproductiva pentru opozitie, chiar inainte de batalia finala. Greu de gasit o explicatie logica pentru o schimbare atat de brusca. Micul Che al PSD-ului a simtit nevoia, in slujba interesului national (adica al lui Basescu), sa aiba o atitudine constructiva. La urma urmei, noul guvern, in viziunea incalcita a lui Ponta, trebuie sprijinit in aceste momente grele pentru tara (evident, cu anumite conditii, insa pe multe dintre ele, dupa cum a descoperit imediat Traian Basescu, guvernul Ungureanu le indeplineste deja).

Marea nedumerire: ce l-a determinat pe Victor Ponta sa-si schimbe, atat de radical, atitudinea? Ce te poate impinge pe tine, lider al opozitiei, sa te arati conciliant fata de gruparea politica despre care stii ca-ti va fi adversara in alegeri, cat de curand? USL are, in sondaje, un avans covar­sitor si nimic nu pare a opri aceasta asociere politica sa preia condu­cerea tarii.

Intr-o asemenea situatie, o elementara strategie te indeamna la o atitudine radicala, in care sa nu existe nici macar umbra unei intentii (sinucigasa din punct de vedere electoral) de a pactiza cu adversarul. Schimbarea lui Ponta, surprinzatoare si fara o logica limpede, a dat nastere unui intreg folclor, cu multe speculatii si interpretari. Un lucru e clar: liderul PSD a devenit o mare problema pentru USL si nu-i exclus ca alte probleme, mult mai mari, sa apara pe masura ce se apropie alegerile.

Cum va rezolva USL-ul noua situatie? Deocamdata, pare sa nu stie. Iar daca nu va gasi o solutie, probabil ca aceasta uniune politica se va destrama. Ar reprezenta o victorie a regimului Basescu, dar total inutila. Ce nu iau in calcul autorii acestei strategii este o stare de fapt ce nu poate fi aranjata sau controlata: uriasa nemultumire a populatiei fata de aroganta putere a actualului regim.

×
Subiecte în articol: editorial