x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sculpturile plutitoare ale lui Max Streicher

Sculpturile plutitoare ale lui Max Streicher

de Cristian Crisbăşan    |    23 Mar 2013   •   01:01
Sculpturile plutitoare ale lui Max Streicher
Sursa foto: Cristian Crisbăşan

Întotdeauna am crezut în acel principiu care spune că nu contează din ce materiale şi cu ce mijloace creezi, atâta vreme cât ai concept, conţinut, viziune, mesaj şi formă de comunicare. Cu alte cuvinte, fotografia şi filmul nu se fac doar pe celuloid, pictura nu se face numai cu pensula şi culorile pe pânză, sculptura nu se face doar cu dalta în piatră. Nu există materiale şi scule mai nobile şi mai puţin nobile - nobleţea este dată de valoarea conţinutului. Iar arta contemporană a demonstrat atât de clar acest fapt încât nu-i mai iau în seamă demult pe cei care, cu un soi de aroganţă strâmbă din nas la auzul cuvintelor digital, computer, instalaţii, new media sau video-art. Creaţia o face omul creator şi creativ, nu scula şi nici materialul. Mai departe, dihotomia "arte minore-arte majore" este falsă. Există, cum spunea Enescu, "doar muzică bună sau muzică proastă". Adică, exsită creaţie de valoare sau nu, indiferent în ce domeniu al artelor. şi dacă noile creaţii de avangardă vor ajunge la rangul de artă, numai timpul şi istoria o vor consacra.

Am făcut acest preambul ca sa-i lămuresc de la început pe ce poziţii mă aflu pe cei care vor strâmba din nas la auzul numelui Max Streicher, creatorul canadian care face sculpturi ambientale cinetice gonflabile. Conceptele sale se materializează în forme monumentale - figurative sau non-figurative - realizate din materiale umplute cu aer precum baloanele (sau cu heliu, în cazul celor plutitoare). Lucrările sale monumentale - singulare sau reunite în ansambluri ori instalaţii - sunt destinate spaţiilor mari, având şi rolul de monumente temporare ale unor idei-manifest. Artistul vine, îşi instalează structurile pe o perioadă dată pentru comunicarea mesajului, face statementul, modifică ambientul prin prezenţa monumentală a concretizării acestui mesaj, documentează vizual (fotografiază şi filmează) noul ambient rezultat şi apoi lucrările migrează în alte contexte şi spaţii. Dar imaginile interacţiunii dintre mesajele sale şi ambientele în care acestea au fost implementate devin nişte creaţii în sine, mărturii vizuale ale comunicării creatorului cu lumea. Sculpturile lui Streicher se mişcă, fiind animate din interior şi din exterior de mişcarea curenţilor de aer.

"Gonflabilele sunt un mediu al încântării, fanteziei şi optimisnului", spune Max Streicher pe website-ul său (maxstreicher.com). Ele pot interacţiona şi fizic, în anumite cazuri, cu publicul. "Giganţii" gonflabili ai lui Streicher sunt, de fapt, nişte jucării pentru orice vârstă, ce propun un joc (nu o joacă) a reflecţiei umane pe teme cum ar fi copilăria, animalele, empatia, ludicul, mişcarea, zborul… Prin spectaculozitatea ludică a prezenţei lor în diferitele spaţii şi ambiente, mesajele lui Streicher atrag atenţia oamenilor mult mai uman, tandru şi cald, prin joc, asupra unor teme grave ale umanităţii. Astfel, Streicher vrea să atragă oamenii spre înţelegerea mesajelor sale prin seducţia jocului.

Ei bine, din 25 martie şi până pe 14 aprilie, vom avea ocazia de a admira 5 "giganţi gonflabili" creaţi de Streicher ce vor pluti uşor în spaţiile generoase din atrium-urile mall-ului Sun Plaza, de la Piaţa Sudului. Veţi putea să fotografiaţi şi să filmaţi prezenţa acestor creaţii cinetice pentru albumul vostru personal.


×