x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scurt tratat de dadaizare sau pe cine schimbam saptamana asta

Scurt tratat de dadaizare sau pe cine schimbam saptamana asta

26 Ian 2005   •   00:00


de ADRIAN NASTASE


Dupa alegeri, in Romania nu asistam la o alternanta de putere, dupa model european. Asistam, de fapt, la un desant al unor persoane, dupa un model insurectional brevetat in 1996. Tot ce sta in umbra venerabilei CDR nu poate functiona dupa o logica politica de dialog, bazata pe constructie si aplicare de programe ce corespund unor viziuni.

Pentru ca nu exista programe. Pentru ca nu exista viziuni. Exista numai o logica a razboiului continuu, dupa care, de fiecare data cand ajungi la putere, trebuie repus in discutie totul, trebuie schimbat totul si mai ales toti.

Basescu l-a inlocuit pe Iliescu, Tariceanu pe Nastase, prefectii D.A. se asaza in scaunele prefectilor PSD, candva, anul acesta, si secretarii de stat ai D.A. ii vor inlocui, probabil, pe cei de dinaintea lor. Toate astea fac parte din logica politica normala si din mecanismul democratic firesc. Dar normalitatea se opreste aici. Si legalitatea, de asemenea. Inca inainte de a avea un guvern pe deplin constituit si ministere pe deplin functionale, Alianta ataca la baioneta toate functiile din ministere si din teritoriu, oricat de marunte si oricat de competent a fost personajul care a stat acolo inainte de decembrie 2004. Si indiferent de ce spune legea, care confera functionarului public un anumit statut profesional si apolitic.

Elisabeta Lipa nu mai e consilier pe probleme sportive la autoritatea de stat care are competente in materie. Desi are o experienta uriasa si a fost sportivul anului 2004 pe plan mondial. Elisabeta Lipa are o salba unica de medalii olimpice, dar si un pacat de moarte: a simpatizat cu PSD. Desi nu si-a obtinut nici performantele, nici competentele pe criterii politice, trebuie sa plece.

Trebuie sa plece si Augustin Buzura de la Institutul Cultural Roman. Omul care a scris un turn de romane anticomuniste, cand comunismul era la putere, e indepartat de "anticomunisti" dintr-o institutie pe care a construit-o cu migala vreme de ani si ani. Augustin Buzura nu a facut campanie pentru PSD, doar pentru cultura romana. Dar si el are un pacat: nu a facut campanie pentru Alianta, nu a semnat petitii in favoarea ei si nu a aparut la televizor ca sa spuna cat de mult il scarbea trecuta guvernare. Nu facea politica, isi facea datoria.

O circulara a Secretariatului General al Guvernului, atat de ilegala incat si liderii Aliantei se dezic de ea in timp ce o aplica, explica pe intelesul tuturor cat va obtine fiecare partid din functiile de raspundere pentru fiecare judet. In invatamant, in sistemul sanitar, la protectia mediului, in domeniul pietelor agroalimentare. Trebuie facut loc pentru ca vine marele popor migrator al contemporaneitatii: Algoritmii!

Cei care sunt presati sa-si dea demisia sau sunt demisi pretutindeni in Romania au si ei un pacat: exista. Si nu trebuie sa existe, pentru ca Alianta nu are loc de ei, are nevoie de spatiu vital. De fapt, aceasta poveste nu a inceput acum, ci la sfarsitul lui 2003, cand a luat nastere D.A. In acele zile, politicienii celor doua partide nu au analizat platforme, programe, compatibilitati ideologice. Au avut de raspuns la o singura intrebare: avem loc cu totii? Pe liste pentru primarii, pe liste pentru Parlament, la Guvern, in orase, in comune, in fiecare catun. Mai mult de 15.000 de "specialisti" isi asteptau nerabdatori rasplata luptei impotriva "tiraniei" PSD-iste. Au cotizat pentru afise, deci se pot ocupa de sanatate. Au impins masina liderilor de la Bucuresti, deci sunt buni pentru invatamant.

Urmasii CDR nu guverneaza. Ei fac mereu revolutii, dupa o logica aproape marxista, bizara pentru oameni care se declara poticnit ca fiind de centru dreapta. Adica rastoarna totul cu susul in jos si se aseaza in scaunele de pretutindeni. Se pregatesc sa stea patru ani. La portile Orientului sau ale Uniunii Europene? Vom lua examenul in 2007 sau vom "repeta" anul?

Depinde de cat va dura anestezia cu coruptia (la fel ca in 1997). Dupa ce va disparea efectul anesteziei, poporul va simti efectul social al noilor politici fiscale. Si atunci vom vorbi - ceea ce este, fara indoiala, sanatos pentru corpul social - nu doar despre coruptie la nivel inalt (mai ales ca s-a schimbat dupa alegeri "nivelul inalt"), ci si despre economie de nivel inalt. Sau - poate - vom vorbi din nou despre recesiune economica si inflatie cu doua cifre. Reamintesc, pentru cei care vor citi acest editorial, la sfarsitul anului 2005: in 2004 Romania a avut o crestere economica de 8,4%. Cea mai ridicata din Europa. Si multe programe sociale...
×
Subiecte în articol: editorial