x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Se joacă interesul la nunta fotbalului

Se joacă interesul la nunta fotbalului

de Dan Dumitrescu    |    22 Iul 2008   •   00:00

Adelina şi Cristi Chivu nu au acceptat ca nunta lor să fie transformată în circ mediatic. Presa a funcţionat în reguli stricte pentru ca saltimbancii cu microfon şi camere de luat vederi să nu vulgarizeze o profesie altfel onorabilă.

Adelina şi Cristi Chivu nu au acceptat ca nunta lor să fie transformată în circ mediatic. Presa a funcţionat în reguli stricte pentru ca saltimbancii cu microfon şi camere de luat vederi să nu vulgarizeze o profesie altfel onorabilă. Zona rezervată intervievării unor participanţi la eveniment a fost fixată la distanţă de locul faptei. Acolo a apărut la un moment dat şi Mădălin Voicu, ţigan de mătase, de ciorănie fină şi antrenat temeinic în ale parangheliilor. Am ciulit urechea fiindcă îl ştiam pe Mădălin un virtuos al dialogurilor perlate. Dar am avut parte de o cruntă deziluzie. Şi nu din cauza lui Mădălin. Prigoria aflată în studioul unei televiziuni care se pretinde mereu în realitate a dat cu aspicu-n fasole printr-o întrebare absolut aiuritoare: "S-a jucat interesul?". Mădălin a devenit brusc învins de nedumerire. Şi de umilinţă. Pentru că prigoria din studio, observîndu-i deruta, i-a aruncat un zîmbet larg şi cuprinzător, în care reproşul era amestecat cu multă îngăduinţă. Adică Mădălin nu ştia că în cheia de cod a folclorului alterat, din care bănuim că şi-a tras seva culturală reuşita televizistă, "jocul interesului" este totuna cu strîngerea darului de nuntă. Nu ştia! Dar cînd a aflat ce voia să afle fătuca atunci cînd a întrebat dacă "s-a jucat interesul", Mădălin i-a vorbit pe şleau acesteia despre vulgaritate şi mitocănie. Altminteri, un răspuns binemeritat.

Episodul despre care am povestit fusese stocat în zona memoriei secundare. A fost readus în prim-plan acum, cînd intrăm în săptămîna dinaintea începerii campionatului. Tot ceea ce se întîmplă, la absolut toate nivelurile de pregătire a evenimentului, ne convinge că în fotbalul la fel de alterat ca şi folclorul se joacă interesul. Masculii dominanţi încearcă din răsputeri să-şi marcheze teritoriile viitoarelor privilegii. Adunarea Generală a LPF se anunţa a fi marea nuntă a fotbalului. Avem de-acum suficientă experienţă pentru a constata dacă în derularea evenimentelor se va juca la derută sau pe bune. Licenţierea echipelor, omologarea stadioanelor cu probleme, restructurarea comisiilor de disciplină şi de apel, nivelul de influenţă asupra conducerii comisiei centrale a arbitrilor reprezintă mize care forţează darul spre cote inimaginabile. Nuntaşii sînt bine preparaţi din acest punct de vedere. Aşteptăm cu interes să constatăm dacă va fi nuntă cu strigare sau dacă se va bune batista pe ţambal. Presa nu va mai sta la distanţă, evenimentul fiind de această dată unul de interes naţional, şi nu doar particular.

×
Subiecte în articol: editorial