x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Securitate naţională. Pe hărtie

Securitate naţională. Pe hărtie

de Radu Tudor    |    08 Noi 2007   •   00:00
Securitate naţională. Pe hărtie

Pe fondul unei dezbinări politice şi instituţionale fără precedent, a războaielor intre palate şi a poziţionării intr-o tabără sau alta, interesul naţional a fost uitat complet. Era doar o chestiune de timp apariţia unei astfel de crize şi demonstraţia clară a incapacităţii noastre de manifestare pro-activă in a preveni pe teritoriul UE crize grave in cadrul comunităţilor romăneşti.


In Romănia ultimilor 17 ani s-a discutat mult despre noile ameninţări la adresa securităţii naţionale. Redefinirea intereselor strategice pe plan intern şi extern şi noul statut al ţării noastre, de membru NATO şi UE, au dus la elaborarea unei noi Strategii de Securitate Naţională. Unii ar putea spune că sunt prea preţios in abordare, dacă văd vreo legătura intre securitatea naţională şi criza gravă declanşată in Italia de activitatea unor cetăţeni romăni. Voi explica in continuare de ce consider că ceea ce se petrece in Italia are un impact serios asupra securităţii Romăniei. Componente fundamentale pentru securitatea unui stat modern, precum imaginea şi percepţia publică asupra unui popor, suferă mult.


Cănd comunitatea romănească din Italia este ameninţată şi trăieşte cu teama de represalii, iar mass media şi clasa politică italiană se inflamează puternic, avem de-a face cu o criză. Una directă, la adresa romănilor care se văd atacaţi şi discriminaţi, unii dintre ei expulzaţi. Alta indirectă, cu efect de mineriadă, in care ţara noastră va fi percepută drept un stat furnizor de criminalitate, insecuritate, migraţie mai mult sau mai puţin legală. Astfel de efecte lovesc in mod direct in interesele Romăniei, care va fi privită in Uniunea Europeană drept o rudă mai săracă, ce munceşte din greu pentru a pune ceva pe masă. Dar care, din disperare uneori, mai bagă măna in buzunarul unor semeni occidentali, tălhăreşte sau, Doamne fereşte, omoară pentru un pumn de Euro.

La capitolul documente şi strategii suntem sută la sută acoperiţi. Am elaborat tot felul de materiale care sprijină şi justifică bugete de miliarde de euro ale unor instituţii de stat. Cănd vine vorba de acţiune insă, suntem la limita corigenţei.


In documentul intitulat Strategia de Securitate Naţională a Romăniei, adoptat de CSAT, trimis recent Parlamentului Romăniei, am găsit căteva pasaje care pot descrie clar legătura dintre evenimentele din Italia şi noul concept de securitate al statului nostru. Iată fragmentul, elaborat intr-un limbaj instituţional ce poate părea de lemn, dar clar din punct de vedere al definiţiilor: "Strategia de securitate naţională reprezintă un factor integrator de sinteză; ea se operaţionalizează printr-un ansamblu de decizii, planuri, măsuri şi acţiuni menite să prevină şi să contracareze eficient riscurile şi ameninţările ce pun in pericol valorile şi interesele naţionale, precum şi valorile care dau identitate şi unitate construcţiei europene. Strategia are ca scop atăt prevenirea şi contracararea pericolelor generate de mediul internaţional, căt şi garantarea stării de securitate internă, in ansamblul său, a siguranţei personale şi securităţii comunităţilor. (...)Strategia de securitate naţională integrează atăt activitatea de politică externă, diplomatică şi de colaborare internaţională, căt şi pe cea a instituţiei militare şi a forţelor de ordine publică, activitatea structurilor de informaţii, precum şi pe cea a altor agenţii guvernamentale cu responsabilităţi in domeniu. Integrarea şi armonizarea eforturilor vizează atăt cadrul naţional, căt şi dinamica relaţiilor in spaţiul comun de securitate şi apărare european, precum şi in spaţiul euroatlantic. (...)Interesele naţionale reflectă percepţia dominantă, relativ constantă şi instituţionalizată cu privire la valorile naţionale. Ele vizează promovarea, protejarea şi apărarea - prin mijloace legitime - a valorilor prin care naţiunea romănă işi garantează existenţa şi identitatea, pe baza cărora işi construieşte viitorul şi in temeiul cărora se integrează in comunitatea europeană şi euroatlantică şi participă la procesul de globalizare. Prin aria lor de manifestare, ele se adresează - in primul rănd - cetăţenilor patriei care trăiesc pe teritoriul naţional, dar şi - in egală măsură - tuturor celorlalţi oameni aflaţi in Romănia, precum şi romănilor care trăiesc sau işi desfăşoară activitatea in afara graniţelor ţării."

Prevenire? Percepţie dominantă asupra valorilor naţionale?

Prezenţa a peste 2,5 milioane de romăni in Italia şi Spania de mai bine de trei ani era cel mai bun argument ca toate instituţiile cu atribuţii in domeniul securităţii să fie active şi capabile să prevadă, prin analize, o stare latentă de conflict sau nemulţumire gravă. Despre eşecul Serviciului de Informaţii Externe e inutil să mai vorbesc. Il demonstrează chiar conţinutul Strategiei de Securitate şi lipsa capacităţii noastre de prevenire. Avem şi o Comunitate Naţională de Informaţii, ce ar trebui să fie un integrator, "un aşa-zis analist" al fenomenelor cu potenţial negativ la adresa Romăniei.


Pe fondul unei dezbinări politice şi instituţionale fără precedent, a războaielor intre palate şi a poziţionării intr-o tabără sau alta, interesul naţional a fost uitat complet. Era doar o chestiune de timp apariţia unei astfel de crize şi demonstraţia clară a incapacităţii noastre de manifestare pro-activă in a preveni pe teritoriul UE crize grave in cadrul comunităţilor romăneşti.


Suntem in ceasul al 12-lea şi dacă nu ne trezim, riscăm să ne confruntăm in viitorul apropiat cu o lovitură mult mai gravă in planul securităţii naţionale. Ca şi acum, ne vom lamenta că alţii au fost de vină.

×
Subiecte în articol: editorial securitate naţională