x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Secuvinism politic

Secuvinism politic

de Petre Roman    |    25 Mar 2012   •   18:03

Secuvinism-ul nu e inca un cuvant de gasit in DEX. Dar stim bine ce inseamna. E convingerea unora ca li se cuvine orice pentru ca sunt pe bancile puterii si banilor. Zilele acestea am aflat cum un deputat portocaliu galatean a putut jefui ani de-a randul prin cruzime si violenta. Nicio plangere impotriva lui nu a avut ecou. Schema folosita nu era deloc noua. O data cu legea 10/2001 imobilele preluate abuziv de regimul comunist in loc sa intre in posesia celor deposedati au intrat mai des in posesia acelora care aveau legaturile politice suficient de puternice pentru ca adevaratii proprietari sa fie obligati sa cedeze santajului "ori ne-o dai noua si iei cat iti dam noi, ori vei deveni proprietar cu acte cand va zbura porcul”. Aceasta practica a fost acoperita cu formula "cumpararea drepturilor litigioase”. Iar "cumpararea” de la un pret de nimic s-a transformat, nu de putine ori, in amenintare sau chiar bataie. Pentru ce se aflau pe functii publice cei cu spate politic? Pentru a impune "cumpararea”. De ce? Pentru ca li se cuvenea.

 Secuvinism-ul a ajuns un templu al politicii. Lacomia, cinismul, nepasarea sunt stalpii acestui templu. Din nefericire, chiar cheltuirea banilor publici a devenit un sistem al secuvinsm-ului. In ultimii 8 ani fondurile pentru sanatate s-au dublat, dar sistemul de ingrijire a sanatatii e in colaps. Se cuvenea ca preturile medicamentelor si altor achizitii pentru sanatate sa creasca in dauna serviciilor medicale?  In ultimii 6 ani s-au cheltuit peste 10 miliarde de Euro pentru a construi 165 de km de autostrada in loc de 1000 de km cat erau prevazuti in timp ce bugetul alocat educatiei s-a prabusit de la 4,75 miliarde in 2007 la doua in 2011! Cei care poarta vina pentru aceste rezultate dezastruoase sunt la locul lor, cu acelasi spate politic. De ce? Pentru ca li se cuvine.

Intr-o alta administratie, cea de la primaria Capitalei, s-a inregistrat  decizia grava a agentiei americane de evaluare financiara Standard & Poor's de a scadea ratingul primariei ceea ce poate crea probleme mari de finantare a municipalitatii. Nimeni nu poate controla executia bugetului din ultimii patru ani in suma de 3,8 miliarde de Euro pentru ca datele contabile nu sunt disponibile. Exista doar certitudinea unor costuri aberante pentru constructia podului Basarab (CNN afirma ca e cea mai scumpa constructie de acest fel din lume) sau pentru stadionul National Arena ( 5000 de Euro pentru fiecare loc in timp ce, spre comparatie, la Allianz Arena din Munchen s-au cheltuit doar 2300 de Euro pentru un loc). 

Ce li se cuvine in mod normal alesilor prin votul popular si acelora numiti pe functii publice prin vointa alesilor? Judecand ca la carte, munca si raspundere. In niciun caz privilegii.

Acum cateva zile, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spunea despre coeficientul de absorbtie al fondurilor europene de catre Romania ca este "dureros de mic”. Gandindu-ma la secuvinistii de care vorbeam as zice ca sunt ca profesionisti dureros de mici, iar ca hoti dezgustator de mari.

×