x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sedinte imbecile si neimbecile cu primarii

Sedinte imbecile si neimbecile cu primarii

de Lucian Avramescu    |    05 Aug 2008   •   00:00
Sedinte imbecile si neimbecile cu primarii

CIORNE
De ce este mai imbecila (exista grade de comparatie pentru imbecil?) sedinta cu primarii a lui David, desfasurata oricum in zona sinistrata, decit sedinta cu primarii organizata in prezenta lui Basescu la Neptun?



CIORNE
Întors din Italia, unde n-a strălucit în polemicile cu prigonitorii românilor, dimpotrivă, preşedintele Băsescu s-a simţit acasă tuns de zeitate, fără nimb, fără strălucire. Presa, în proverbiala ei imbecilitate, aproape că-l uitase pe preşedinte. Trist, trist de tot. Drept pentru care, într-o şedinţă cu primarii, programată pe Litoral, unde soarele arde generos, iar gulerul halbei de bere aruncă-n aer broboane de aur, preşedintele, aflat de altfel în concediu, a zvîrlit o petardă. Plici a făcut petarda în faţa unei asistenţe de primăriţe umezite de emoţie. Bum a făcut petarda în varianta noastră gazetărească. Preşedintele şi-a reocupat locul pe pagina întîi a ziarelor, a deschis emisiunile de ştiri televizate, s-a înghesuit ca mercurul în ţeava termometrelor, în mai toate editorialele. Preşedintele a zis despre un ministru al Guvernului Tăriceanu că este nici mai mult, nici mai puţin decît imbecil. Nefericitul, identificat în persoana mai marelui peste poliţişti şi administraţia locală, Cristian David, şi-a îngăduit să cheme cîţiva primari din comunele sinistrate pentru o şedinţă de comandament. Nu la Bucureşti, ci la Suceava. Şedinţa, operativă, a fost utilă, zice chiar un primar din partidul domnului Băsescu. Au stabilit cum să împartă sărăcia guvernamentală, în expresia unor gologani, pături şi cutii de conserve, amărîţilor. Cît ia satul ăla, cît ia ălălalt. În respectiva şedinţă, observă analişti mai pricepuţi ca noi, preşedintele era absent ca personaj. Adică n-a fost evocat, nu i s-a pomenit numele, n-avea merite în împărţirea cu foarfeca a ultimei pături. Nici Flutur, mai-marele local al Consiliului Judeţean, unul din bocii preşedintelui, bătîndu-se pentru întîietate cu blonda de la Bucureşti şi prichindelul de la Cluj, n-a fost băgat în seamă. Preşedintele, care înota şi el electoral prin zonă, s-a făcut foc. Foc şi pară. Vîlvătaia, în toată grozăvia ei, a izbucnit la mare. Cine este ministrul imbecil?, s-au interesat gazetarii. Cumva David? Nici vorbă, a replicat domnul Băsescu. Şi totuşi, cei mai mulţi l-au identificat pe liberalul de la Interne sub răsfăţul etichetei de imbecil. Imbecilitatea, înţeleg, era extrasă din organizarea unei şedinţe în plină inundaţie.

Să încercăm, uşurel, o analiză comparativă a faptelor şi întîmplărilor. În ultimele două zile, zic statisticile de la centru, s-au mai prăbuşit 302 case. Compresele de mîl care le mîngîie încă reumatismul temeliilor s-au dovedit fatale. Dezastrul nu s-a isprăvit o dată cu retragerea Prutului şi Siretului. Mîlul e încă frate de sufragerie cu sinistratul. De ce este mai imbecilă (există grade de comparaţie pentru imbecil?) şedinţa cu primarii a lui David, desfăşurată oricum în zona sinistrată, decît şedinţa cu primarii organizată în prezenţa lui Băsescu la Neptun? Cea de la Neptun, mă atenţionează cineva, era programată mai demult. Ce să zic!? Nu putea fi anulată, amînată? Primăriţele alea care se frecau fotografic de preşedinte nu erau din zonele sinistrate? Păi dacă nu erau, se puteau ocupa, cum preşedintele însuşi a cerut, de adunat bulendre, ajutoare, cărămizi sparte, înscriindu-se rujate în rubrica solidaritate.

Un ministru, zice preşedintele, s-a dovedit imbecil. De ce nu s-ar fi dovedit chiar preşedintele însuşi imbecil? Care preşedinte? Te referi, m-ar putea apostrofa un adulator prezidenţial, la domnul Băsescu? Nici vorbă, aş putea răspunde împrumutînd vorbele înaltului nostru ales. M-am referit la preşedintele meu de scară sau la preşedintele salubrităţii de pe Lună.

×
Subiecte în articol: editorial preşedintele