x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şerpăraia din umbră

Şerpăraia din umbră

de Petru Calapodescu    |    02 Iul 2012   •   11:11
Amenintarile oribile la adresa avocatului Corneliu Liviu Popescu (care trebuia sa sustina la CEDO cauza lui Adrian Nastase) si a familiei sale nu doar starnesc sila, ci, mai cu seama, sunt de natura sa ingrijoreze. Fiind inca un atac asupra drepturilor omului, asupra subredei democratii romanesti, supuse in ultimii lai la distorsiuni imposibil de acceptat. Nu mai e vorba, in cazul amintit, de niscaiva interlopi care incearca sa-si intimideze rivalii. Nici de rafuielile dintre doi marunti negustori concurenti. Nici barem de manopere ale unor clanuri mafiote amestecate in afaceri de anvergura, pe care cauta sa si le protejeze prin orice mijloace, inclusiv prin terorizarea adversarilor. Ci de focare cu tenta fascistoida, de o incercare de a instaura un climat de teama si de suspiciune, climat tipic societatilor nedemocratice, unde insesi institutii ale statului sunt folosite spre a instaura frica, spre a jugula orice manifestare in favoarea unui parcurs democratic.
Nimeni nu se mai indoieste, pana si prestigiosi oameni de stat de peste hotare au spus-o, ca dosarul Adrian Nastse e unul cu determinari politice, ca asupra institutiilor judiciare care l-au gestionat s-au exercitat presiuni politice. Iata, insa, ca s-a ajuns pana acolo incat i se interzice - nu direct, nu expresis verbis, ci prin manevre bine stiute pana in 1989 si, mai ales, in anii '30, in tari alunecate pe panta autoritarismului, a fascismului - pana si dreptul la aparare. Avocatii sai au fost supusi unor inadmisibile atacuri din partea CSM, la fel si mass-media care au dezvaluit o lunga serie de excese sau abuzuri procedurale. Procurorul general s-a inrolat in acest mixaj agresiv. Prestigiosi medici sunt hartuiti de DNA, fiindu-le pusa la indoiala probitatea profesionala (inclusiv de catre un judecator), fara ca o comsie medico-legala sa se pronunte. O serie de naimiti ai fostei puteri fac spume la gura pe la diverse microfoane, emitand cu gratie tot soiul de aberatii, care de care mai joase.
Totul a culminat acum cu amenintarea directa a avocatului Popescu si cu un incident medical suspect al sotiei sale, confirmat telefonic de o "voce" ca fiind, deocamdata, un avertisment, valabil si pentru copilul avocatului. Ce mai urmeaza?! Era de asteptat ca procurorul general Codruta Kovesi sa se fi autosesizat si sa fi comunicat deja ca dementii care uzeaza de asemenea parghii de teroare au fost identificati. Acelasi lucru putea sa-l fi facut si SRI, pentru ale carui dotari tehnice statul a cheltuit zeci si sute de milioane de euro, dar care se pare ca nu produc dosare legate de siguranta nationala si a fiecarui cetatean, ci stenograme scapate apoi "pe surse" in cadrul rafuielilor politice.
Nu o sa spun ca, probabil printr-o simpla coincidenta, aceste manarii se calchiaza pe interesele politice, daca nu strict personale, ale presedintelui Basescu. In orice caz, insa, o sa afirm ca, raspunzand direct, practic conducand activitatea serviciilor, dar si avand o certa influenta asupra Parchetului, a DNA si a altor asemenea institutii, acelasi presedinte poarta si raspunderea pentru derapajele lor. Cum, insa, in ultima vreme prea s-au adunat multe asemenea derapaje, n-ar fi de exonerat nici Parlamentul de instituirea unei comisii de ancheta care sa vada ce si cine se ascunde in spatele acestui mizerabil Watergate dambovitean, la fluierul cui sare, musca si invenineaza societatea romaneasca toata aceasta serparie, de regula tinuta la umbra.

×