x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Servitoarea româncă din casa lui Barroso

Servitoarea româncă din casa lui Barroso

de Lucian Avramescu    |    17 Iul 2012   •   14:44

In urma cu niste ani descopeream, cu prilejul unei deplasari jurnalistice la Bruxelles, ca in casa lui Barroso, functioneaza, ca menajera, o romanca. Stirea nu parea de neglijat si am difuzat-o prin A.M.Press. Am scris si un comentariu in Jurnalul National, in 2006. Ma autocitez.

In ligheanul politicii dambovitene au mai fost zvarlite niste rufe care adie vartos a subsuori si alte incheieturi. Nenorocirea este ca mizeriile de la Bucuresti put pana departe, ceea ce obliga fetele sulemenite din cancelariile europene sa strambe din nas. Conflictul nostru cu igiena de la Bruxelles s-a dezvelit hidos cu prilejul avansarii unui nume de comisar european. N-am nimic nici cu Vosganian, nici cu Orban. Am ceva insa cu domnii Basescu, prezent ca personaj central in toate conflictele din ultimii ani, fie ele politice sau mondene, si Tariceanu, care si-a incordat inutil muschii de ata.

Ma opream apoi la zvonul ca Basescu ar dori un spion langa Barroso. Pai, ce ne trebuie noua un spion bleg langa Barroso, cand de ani in sir ii face patul si il vizioneaza in pijama o menajera romanca? Daca femeia nu e deja colonel, domnii mai sus citati pot apela la ea ca la sursa cea mai autorizata. Femeia este din Ardeal si a functionat pana acum ca un ilustru mesager, cu influente infinit mai puternice decat cele ale plictisitorilor nostri ambasadori. Barroso n-ar renunta in ruptul capului la serviciile femeii. "Spionul' roman e, care va sa zica, in casa presedintelui Comisiei Europene.

Activati-l, daca asta va e pofta, plantati-i microfoane in coada maturii si microaparat de pozat in facaletul de intins coca. Veti avea procentul de branza din compozitia micului dejun al demnitarului si poze cu mai-marele european in izmene si papuci.
Recitesc ironiile de atunci si constat ca mi-a disparut inclinatia spre zambet. Comportamentul lui Barroso, un fel de prim secretar de partid al Europei, este abuziv si insulta o tara care-si are inca suveranitatea ei si demnitatea de a decide ce are de facut. Barroso arunca cu papucii in capul Romaniei si o trateaza ca pe o servitoare. Sa fie reflexul unei obisnuinte, fiindca femeia care-i aduce tucalul la pat e romanca?

Barroso il vrea, e limpede, pe Basescu indarat. De ce oare? Ii face servicii, unele pe care noi nu le stim, fiind secretizate ca tot ce tine de viata si opera marelui diversionist? Sau i-o fi croit si lui Barroso vreun dosar si-l ameninta? Nu cred. Puterea, aici si afara, a suspendatului sta in talentul de a minti pe toata lumea non-stop. Multi mint. Basescu o face cu maiestrie. A siluit o tara prin acest talent si tara, o parte a ei, nu stiu daca de la cap sau de la coada, pare ca mai vrea. In rest, suspendatul e gol. Dezbracati-l de minciuna si veti gasi hotii, abuzuri, grobianism, incalcari grave ale Constitutiei si ale constitutiei bunului simt.

In Romania, invatatoarea Cristiana Anghel a intrat din nou in greva foamei. De asta data impotriva abuzurilor lui Barroso. Romanca asta, frumoasa ca o tara, nu poate fi niciodata servitoare. Nici a lui Basescu, nici a lui Barroso, orb la protestul ei eroic. Orb si surd a fost si la protestul, unic in lume, al lui Sobaru, cetatean al Europei unite.

×
Subiecte în articol: editorial