x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şi guvernarea trebuie guvernată

Şi guvernarea trebuie guvernată

de Adrian Năstase    |    14 Ian 2009   •   00:00
Şi guvernarea trebuie guvernată

Mircea Geoană l-a sunat pe premier, i-a spus că partidul nu e de acord cu aceste numiri şi l-a rugat să nu continue procedurile de validare, adică să nu publice numirile în Monitorul Oficial. Domnul Boc a promis că aşa va face, dar a trecut la publicarea acelor nume, în regim de urgenţă în Monitorul Oficial. Din acest moment, “afacerea Oprea” nu mai e una de interes restrâns, ci una de interes public.



Decizia luată luni de PSD, decizie prin care unui ministru i s-a retras sprijinul politic după numai trei săptămâni de la instalarea în funcţie, este şi va fi comentată în fel şi chip. Dintr-o perspectivă strict internă, legată de partid, evenimentele care s-au produs pot fi interpretate diferit, cu grade mai mici sau mai mari de indulgenţă sau de exigenţă, cu apetit pentru conspiraţii complicate sau pentru un realism sec. Înseşi deciziile lui Gabriel Oprea, care au declanşat întreaga situaţie, pot fi caracterizate în mai multe feluri. Ambiţie personală exagerată? Trădare? Indisciplină? Naivitate?

Atâta vreme cât vorbim doar de ceea ce s-a petrecut în PSD, cazul în sine are o importanţă redusă, se naşte şi se epuizează, până la urmă, în peisajul sec al statutelor şi regulamentelor de partid. Dar, din păcate, nu avem de-a face doar cu un eveniment politic de uz intern, ci cu o situaţie care poate compromite o guvernare abia născută.

Şi alianţa dintre cele două partide, aflate acum la guvernare, se bazează, ca oricare lucru care se doreşte serios, pe regulamente, pe acorduri şi pe proceduri. Aceste proceduri spun clar că numirea secretarilor de stat se face cu acordul conducerii partidului care îi propune şi că propunerile trebuie să vină direct de la aceste conduceri şi nu de la miniştrii titulari.

Domnul Emil Boc a încălcat prima dată aceste proceduri atunci când a acceptat propunerile direct de la Gabriel Oprea. Sigur, chiar şi atunci el mai putea fi bănuit de neglijenţă sau naivitate. Poate credea că acordul conducerii partidului există, că ministrul nu şi-ar permite să facă numiri de capul lui.

Dar, orice confuzie a fost risipită rapid. Mircea Geoană l-a sunat pe premier, i-a spus că partidul nu e de acord cu aceste numiri şi l-a rugat să nu continue procedurile de validare, adică să nu publice numirile în Monitorul Oficial. Domnul Boc a promis că aşa va face, dar a trecut la publicarea acelor nume, în regim de urgenţă în Monitorul Oficial. Din acest moment “afacerea Oprea” nu mai e una de interes restrâns, ci una de interes public. Pentru ca această ţară să fie condusă cu minima eficienţă necesară unei perioade de criză, e nevoie de un guvern stabil.

S-a repetat, până la saţietate, faptul că actualul guvern este extrem de stabil pentru că are la bază peste 70% din voturile Parlamentului. Aşa este însă numai în situaţia în care cele două jumătăţi care alcătuiesc aceste 70% stau alături şi funcţionează împreună.

Ca să avem o coaliţie trebuie să avem încredere unii în ceilalţi şi trebuie să respectăm acordurile dintre noi. Ele sunt, şi în această situaţie, ca orice acorduri, legi ale părţilor. Ca jurist, domnul Boc ar trebui să ştie asta. Nu putem gândi acest guvern ca două jumătăţi care se fentează, se şmecheresc una pe alta ori de câte ori au ocazia, ci ca pe un întreg. Premierul trebuie să coordoneze ministere, ministerele trebuie să coopereze între ele, indiferent de culoarea politică a ministrului.

România a avut până acum două guvernări de coaliţie eşuate în scandal, duşmănii şi acuze recriproce. Felul cum a procedat domnul Boc în cazul Oprea dezvăluie o parte a mecanismelor care conduc la eşecul unei coaliţii. În acest moment îşi permite oare România un al treilea eşec?

×
Subiecte în articol: editorial