x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şi, totuşi, cine plăteşte?

Şi, totuşi, cine plăteşte?

de Sorin Roşca Stănescu    |    21 Noi 2012   •   16:13

Este o simplă şi nefericită coincidenţă. În Dâmboviţa, unde candidez pentru Senatul României, şi-a făcut mendrele un faimos baron local. Acesta, de multă vreme, este subiectul unor incredibile dezvăluiri de presă. Şi nu numai de presă. Şi nu este nimic legat, în realitate, de campania electorală. E vorba, una peste alta, de o uriaşă fraudă. Din bani publici. Şi care a condus la sărăcirea pronunţată a unui întreg judeţ. Dar a contribuit şi la sărăcirea visteriei ţării. Şi iata că, dintr-o dată, ceea ce putea să pară, pentru unii, o simplă lupta politica devine un examen oficial. Pe care statul român urmează să-l dea.
   
Şomajul în Dâmboviţa a atins cote apocaliptice. Şomajul oficial. Care plasează Dâmboviţa pe locul trei din România. Dar cel neoficial? Dar şomajul adevărat? Nu poate să nu existe o corespondenţă între acest fenomen de decimare a locurilor de muncă, corupţie şi iresponsabilitate. Cum este posibil să se întâmple aşa ceva exact într-unul dintre judeţele în care Elena Udrea a pompat cei mai mulţi bani publici? Unde şi cum s-au evaporat ei, dacă nu s-au transformat măcar în mai multe locuri de muncă?
   
Pe de altă parte, încă înainte de alegerile locale, presa din Dâmboviţa şi apoi presa naţională dezvăluiau nereguli incredibile săvârşite de preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, Florin Popescu. La alegeri, în mod spectaculos, dar cât se poate de firesc, a câstigat nu baronul local, ci un reprezentant USL, Adrian Ţuţuianu. Acesta, la rândul său, avand acces la documentele oficiale ale instituţiei, a constatat extrem de multe nereguli. Despre care nu s-a sfiit să vorbească. De fapt, aceleaşi ca şi în alte părţi, numai că la o dimensiune mult mai mare. Căpuşari ale avutului public. Firme de casă sau de apartament ale unor interpuşi ori pur şi simplu clienţi politici PDL, care au jumulit nu numai banii puşi la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării, ci şi banii europeni. Până în urmă cu două zile, totul ar fi putut fi pus, de către cei care încă mai cred că reprezentanţii PDL au încercat să gospodărească această ţară, pe seama războiului româno-român.
   
De doua zile, însă, totul este oficial. Curtea de Conturi a probat nereguli însumând zeci de milioane de euro. Produse de către administraţia judeţeană, sub conducerea lui Florin Popescu. Un tânăr deştept, dar mult prea lacom. Tehnic, se spune că acestea reprezintă corecţii la contractele finantate cu bani europeni dar şi cu banii românilor. Aceste corecţii înseamnă nereguli pe parcursul derulării contractelor. Neregulile înseamnă suspiciuni de fraudă. Atât de multe suspiciuni de fraudă în atât de multe contracte înseamnă, cu certitudine, corupţie. Corupţie instituţionalizată.
   
Dacă procurorii DNA au asistat pasivi, până în urmă cu doua zile, acum tăcerea lor, lipsa lor de reacţie nu mai pot fi tolerate. Puşi în faţa unor documente oficiale ale Curţii de Conturi, ei sunt obligaţi să declanşeze investigaţii. Dacă nu, devin complici.

Sursa: CorectNews

×