"Suntem foarte buni la spionat", a declarat la emisiunea "După 20 de ani" directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Mihai-Răzvan Ungureanu. Activitate care i-a permis SIE să constate că "au existat atacuri serioase asupra monedei naţionale". Atacuri comise de "speculatorii care au atacat şi alte monede naţionale". Şi "a apăra moneda naţională nu este o chestiune de mândrie, este o chestiune vitală pentru soarta unui întreg sistem bancar şi pentru soarta unei ţări", subliniază guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
Să reluăm. SIE, o organizaţie foarte bună la spionat, a descoperit că leul este atacat. Cum şi-a dat seama? Ungureanu nu spune, însă ştim că imediat după atac trezorerierii unor bănci au fost căutaţi în mail-uri de Consiliul Concurenţei după cuvinte-cheie. Probabil aşa a procedat şi SIE. Când a văzut termeni "duşmănoşi" precum swap, leverage, option, forward, vanilla, serviciul secret a contactat banca centrală cu care şeful SIE spune că se află într-o relaţie de colaborare şi după sintetizarea datelor a rezultat că e vorba de un atac asupra monedei naţionale. Deci nu un atac asupra monedei europene, pentru că atunci ar fi fost suspectată BNR că speculează.
Bine totuşi că Ungureanu recunoaşte că speculatorii fac operaţiuni licite. Adică spre deosebire de cei pe care-i căra Gheorghe Gheorghiu-Dej prin pieţele publice cu pancarta "Speculant!" prinsă de piept, după care-i băga la zdup, "bişniţarii" din perioada post-comunistă rămân în libertate şi sunt doar dojeniţi de guvernatorul Băncii Naţionale.
Întrebarea este însă dacă speculatorii nu comit nici o ilegalitate, iar România a optat pentru un leu convertibil, de ce se creează impresia că ar face ceva greşit?! Din asta rezultă că, de fapt, SIE şi BNR apără moneda naţională împotriva economiei de piaţă, ceea ce este, după cum se exprima guvernatorul Isărescu "o chestiune vitală" pentru soarta ţării. Iar mai departe în loc să se impună principiul că existenţa a cât mai multor instrumente fereşte piaţa de şocuri, are câştig de cauză rânduiala de ţăran voinic: "N-avem produse, n-avem probleme".
În fine, problema cea mai importantă este că Standard & Poor's atribuie României un rating plasat sub cel investiţional: BB+. Ce fel de capitaluri să vină la noi? Pe termen lung?! Şi atunci când guvernatorul spune că aprecierea leului este greu de contracarat de către Banca Naţională, în condiţiile în care dobânzile sunt dificil de redus, iar la nivel mondial există un exces de lichiditate, el încearcă să ne abată atenţia de la direcţie firească. La fel şi consilierul său, Adrian Vasilescu, care discută de dilema lui Tosovski potrivit căreia dacă dobânzile nu sunt relativ scăzute, intrările excesive de capital străin ameninţă piaţa internă, iar dacă nu sunt relativ ridicate, inflaţia îşi arată colţii. Adevărul la care nu doreşte să ajungem banca centrală este că, "profitând" de libera convertibilitate a leului, "speculatorii” cumpără titluri de stat româneşti. E ameninţător să-ţi finanţeze cineva un deficit bugetar care se situează peste limita de "alarmă" de 3% din PIB prevăzută în Tratatul de la Maastricht şi să nu te lase să intri în incapacitate de plată? Şi la ce mediu de business avem, evaluat cu rating "junk", la ce preţ să intre banii?!
Ca să rezum, utilizarea termenului de speculator induce o nuanţă de discriminare în comparaţie cu alte capitaluri. E aceeaşi situaţie în care afro-americanii sunt numiţi negri, iar persoanele cu dizabilităţi, handicapaţi. "Speculatorii" sunt deţinători de capitaluri pe termen scurt, care exact ca pe timpul lui Dej, sesizează deficienţe în funcţionarea pieţelor şi încearcă să le tranforme în oportunităţi. Cine e de vină că am deschis contul de capital fără să fim pregătiţi?! Că economia de piaţă funcţională a fost o etichetă pusă formal pentru a fi integraţi politic în UE?! Şi mai ales cine e de vină că decidenţii politici au preferat înţelegeri bilaterale, privatizări cu investitori strategici şi clauze secrete în locul unor oferte publice lansate pe piaţă?!
În loc să recunoască toate aceste disfuncţionalităţi şi să oprească politicul să mai dicteze economicului, serviciile secrete şi banca centrală încearcă, ca pe vremea în care oamenii erau mânaţi de la spate de Miliţie cu pancarta "Speculant!" agăţată de gât, să decredibilizeze capitalurile care nu intră în România prin înţelegeri pe sub masă.