x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Simpatic, simpatetic si parasimpatic

Simpatic, simpatetic si parasimpatic

de Dorin Tudoran    |    07 Apr 2005   •   00:00

de Dorin Tudoran

Exista doua cai de recurs pe care le am la dispozitie spre a raspunde notei de subsol prin care, cu talent si umor, dl Adrian Cioroianu ma trimite in basementul atentiei publice (Dilema, nr. 61). Dilematic si eu, le voi folosi pe amandoua, lasandu-i dlui Cioroianu privilegiul sa o ia in serios pe cea care i se pare mai potrivita sau sa le refuze cu umor pe amandoua. Prima. Se zice ca, daca trei oameni iti spun ca esti beat, e bine sa te duci acasa si sa te culci. Cum mai mult de trei prieteni, carora le recomand de ani in sir sa-l citeasca pe dl Cioroianu, m-au intrebat: "Ce te-a apucat? De ce esti tocmai tu asa de nedrept chiar cu Cioroianu?", nu-mi ramane decat sa ma duc acasa si sa ma culc. Nu inainte de a semna, cum ma numeste dl Cioroianu, "acel Dorin Tudoran".

A doua. Mecanismul pamfletului este excesul. Un exces ce raspunde, de obicei, altui exces. Cand este scris cu buna-credinta si simpatie, principala menire a pamfletului nu este de a rani, ci de a juta. Chiar ranit de un pamflet, nu e bine sa te autoconvingi ca ai fost acuzat de lucruri de care nu ai fost invinuit. Nu l-am descris pe dl Cioroianu "ca pe un dinozaur bolsevic, ajuns sa ofenseze SUA" si nu am insinuat ca numele sau ofenseaza "chiar acvila de pe steagul lor". Tot ce faceam era sa intorc pe dos manusa in care dl Cioroianu tinea pensula si sa-i sugerez ca, folosita in chip riscant, pensula se poate intoarce impotriva-i ca un stilet - "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face".

Ma bucur "ca acel Dorin Tudoran", din anii ’80, are inca stima dlui Cioroianu si nu ma deranjaza ca toate "proiectele post-2000 ale acestui domn Tudoran" ii sunt necunoscute, "cu exceptia unei scurte si ne-vioaie cariere de consilier politic al liderului PUR". Dl Cioroianu este un om foarte ocupat, dar nu trebuie sa uite ca nu am fost niciodata consilier politic al presedintelui PUR, ci consilier al PUR.

Vioaie ori nu, scurta ori de durata, deocamdata cariera mea nu poate fi cea de consilier politic al unui partid, caci, zau, am alta. Cum tot asa, cariera dlui Cioroianu nu este aceea de consilier politic al dlui Stolojan, ci alta. Ca tratativele intre Alianta D.A. si PUR nu s-au soldat cu o alianta electorala nu a fost nici vina consilierului politic Cioroianu, nici a "acestui domn Tudoran". *

Cand m-am lamurit incotro se indreapta lucrurile, mi-am vazut de ale mele. Dl Cioroianu insa s-a trezit coleg de guvernare cu cei care facusera alianta electorala cu PSD. Azi, pe cand dl Basescu incearca sa determine declansarea anticipatelor, spre a scapa de la guvernare de PUR, partidul dlui Cioroianu, PNL, se opune vehement anticipatelor. Nu e ironia soartii (politice) un bici mai vioi decat orice pamflet?

Sunt absolut sigur ca dl Cioroianu a primit dupa publicarea acelei povesti americane mesajul - "elegant si simpatetic" - pe care-l mentioneaza. Unul din motivele pentru care nu il face public este ca "e un mesaj privat". Exact din acelasi motiv, nici eu nu pot reproduce cele cateva mesaje de multumire pentru editorialul "ignobil". Morala? De-ar fi numai una! Dar una din ele este ca e bine sa fim prudenti cu mesajele. Desi diferite, multe din ele pot proveni cam din aceleasi surse. In fond, pamfletul meu purta un subtitlu scris in cerneala simpatica Despre prudenta.

Daca mai am ceva credit in ochii dlui Cioroianu, l-as ruga sa ma creada ca simpatetic ramane inca un cuvant incert in limba romana. Dar e o certitudine ca numele unei parti a sistemului nostru nervos nu este parasimpatetic, ci parasimpatic.

Cu multa simpatie.

* Evident ca dl Cioroianu glumea scriind ca la Armstrong Middle School din Starkville, Mississippi, "o fetita de ciocolata" l-a intrebat "Ce mai face Dorin Tudoran?". Iata, in transcriere fonetica, un verbatim al incidentului real: "Iu gat tu cat - Safi end Rafo?". "Nau. Bat Dorin Tudoran gat a dog - Crescent." "Fencs a lat for leting mi nau." "Plejar iz main, scumpete."
×
Subiecte în articol: editorial cioroianu