x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Simularea guvernării

Simularea guvernării

de Dan Constantin    |    23 Apr 2010   •   00:00

Guvernul Boc se încurcă tot mai des în propriile minciuni. Dacă ar fi neadevăruri fără consecinţe, minciunele banale, spuse doar pentru a nu pierde exerciţiul propriu politicii, atunci nu ne-ar păsa prea tare. Dar minciunile "marca Boc" înfloresc, se multiplică în majoritatea ministerelor şi instituţiilor, arătând derizoriul în care este târâtă autoritatea statului.

Minciuna înfloreşte în fiecare act al Guvernului, nu mai poţi avea încredere în deciziile plecate din Palatul Victoria. Degeaba s-au apucat constructorii să dea sediului Guvernului rezistenţă, minciuna se află în tencuieli, în podele, în tot ceea ce ţine şandramaua în picioare. Noua lege a pensiilor s-a transformat într-un uriaş scandal în care se confruntă Ministerul Muncii cu ministerele care au personal cu statut militar.

Şeitan este pus faţă în faţă cu Oprea, dar cei doi sunt doar păpuşile manevrate de marele Păpuşar de la Cotroceni. Băsescu şi-a asumat total deciziile Cabinetului Boc I, II, III, IV şi a cerut să fie rapid trecute legea pensiilor şi legea educaţiei. Când a văzut că armata, poliţia, serviciile secrete sunt aruncate în derizoriu prin diminuarea drastică a pensiilor, Băsescu a întors foaia şi l-a scos la înaintare pe Oprea, să dea în vileag minciuna pe care o lansaseră în public prin gura lui Şeitan, susţinut de Boc.

Cele două ministere se bat cu cifrele date de simulările făcute la sediile proprii. Şeitan o ţine sus şi tare că vor avea pensii diminuate doar vreo 2.000-3.000 de ofiţeri. Oprea spune că simulările lui arată adevărul: majoritatea oştirii va ieşi cu pensia jumulită rău.

Cine va avea câştig de cauză? Traian Băsescu se află, din cauza minciunilor ţinute sub preş, între ciocan şi nicovală. O ieşire din situaţia ce pare fără ieşire ar fi ca o minte deşteaptă să trimită legea pensiilor la Curtea Constituţională. Deoarece actul Guvernului conţine multe aberaţii juridice şi se introduce printr-o lege principiul retroactivităţii, Curtea Constituţională va da verdictul. Şeitan va fi sacrificat, Boc se va face şi mai mic, astfel încât să nu-l simţi sub pingea când calci pe el.
Oprea va mai primi o stea şi încă un minister, devenind un magnet şi mai puternic pentru pleava parlamentarilor răscoliţi de nesiguranţă.

Legea pensiilor o va lua de la capăt, mai tragem de timp, poate ieşim din criză şi uită FMI de noi. Ce se va întâmpla cu cealaltă lege cu bucluc - legea educaţiei? Intrarea în malaxorul dezbaterii parlamentare are loc pe fundalul grevelor profesorilor. Minciuna reformării sistemului este propagată cu entuziasm de ciudatul Funeriu şi de o clică de simbriaşi nevrotici, lăsaţi liberi în oraş din lipsă de locuri la Mărcuţa.

Simulările sunt la ele acasă şi la Educaţie, dar nu atât de precise cât să spună câţi profesori rămân fără slujbe şi cât pierd la leafă cei care rămân.
Guvernul Boc simulează actul guvernării şi în celelalte ministere. Transporturile stau, Dezvoltarea are creştere 0, Externele se ocupă de problemele interne ale diplomaţiei, Agricultura măsoară pârloaga. Dacă-i aşa, atunci ce republică mai conduce Traian?

Prevăzător şi clarvăzător, Băsescu s-a înscris să-l boteze pe micul Ferdinand, prinţişorul cu pretenţii de rege, născut din Paul şi Lia. O simulare pentru viitor.

×
Subiecte în articol: editorial