x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Singurătatea alergătorului de cursă lungă

Singurătatea alergătorului de cursă lungă

de Rosca Stanescu Sorin    |    24 Sep 2012   •   10:04

Este titlul unui film celebru din arhiva de aur a cinematografiei mondiale. Un sportiv caruia i s-au pus uriase piedici si impotriva caruia a fost exercitata presiune morala pentru a renunta isi continua frenetic cursa si, atunci cand in mod clar este castigator, abandoneaza. Chiar inainte de finish. Nu-mi ramane decat sa sper ca situatia lui Dan Diaconescu versus Oltchim e diferita. Pentru ca, altfel, si aceasta privatizare se va inscrie in seria neagra a celor 11.000 care au esuat in Romania post-Ceausescu. Dar daca Dan Diaconescu nu va face fata acestei provocari sau daca, Doamne fereste, joaca la cacealma, atunci suntem obligati sa analizam intreaga situatie si din aceasta perspectiva. Cine, ce si cat pierde?


In esenta, in eventualitatea in care Dan Diaconescu nu reuseste sa plateasca, in urmatoarele zece zile, 45 milioane euro, el pierde, in primul rand, garantia. O garantie de circa 200.000 euro. In schimbul ei, s-a aflat in prim-planul vietii politice atat saptamana trecuta, asa cum probabil se va afla si in aceasta saptamana. Pretul, insa, nu se reduce doar la atat. Daca blufeaza, Dan Diaconescu pierde infinit mai mult decat garantia. Isi pierde credibilitatea, atat cea deja castigata intr-un important segment electoral, reprezentand 15-20 la suta din populatie, cat si potentialul de a mai obtine si un electorat suplimentar. Un electorat care a devenit vizibil prin diferenta de 2-3 milioane de cetateni care au votat la referendumul de demitere a lui Traian Basescu dar nu si in favoarea USL la alegerile locale. In cazul esuarii privatizarii Oltchim din vina sa, Dan Diaconescu va reprezenta cea mai scurta si spectaculoasa prabusire electorala din ultimii 20 de ani, dupa o ascensiune la fel de scurta si spectaculoasa. Ii va fi probabil cu neputinta ca, in mod plauzibil, sa arunce responsabilitatea pe umerii Guvernului.

Si nici nu este important in ce masura va fi capabil sau nu sa faca responsabil Guvernul Romaniei de propriul sau esec. De ce? Pentru ca si Guvernul Romaniei va pierde in aceeasi masura. Pe scurt, daca Dan Diaconescu castiga, castiga pentru el insusi si pentru PP-DD. Daca, dimpotriva, Dan Diaconescu sufera un esec, un veritabil tsunami va lovi propriul sau partid dar Guvernul, la randul sau, va suferi o naprasnica lovitura de imagine. Pentru ca Guvernul, si nu altcineva, a organizat una dintre cele mai mari licitatii din ultimii ani, care se va fi dovedit un rasunator esec. Si tot Guvernul i-a indepartat pe marii investitori, schimband in ultimul moment regula jocului. Adica faimosul caiet de sarcini. Si nemaiefectuand conversia datoriilor in actiuni, pentru care s-a batut aproape patru ani la Comisia Europeana. Iar daca pierde Guvernul, pierde USL.

Ce anume pierde USL? Isi diminueaza in mod dramatic sansa de a accesa acel electorat suplimentar, care a devenit vizibil cu ocazia demiterii. Dezamagind cele 2-3 milioane de oameni care nu sunt afiliati USL dar nici nu-l mai vor pe Traian Basescu, USL ar rata astfel un important bazin electoral. Si nu este exclus sa mai piarda si din electoratul captiv. Si, atunci, cine castiga? Ghici!

Sursa: CorectNews

×