In contra curent cu ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, d-l Nicolae Danila o tine in continuare, in plina criza, cu nevoia imperioasa pentru Romania de a avea o banca de importanta strategica cu capital romanesc. In urma cu cateva luni, d-l Danila, fost presedinte al celei mai mari banci comerciale romanesti inainte de privatizare, se intreba cu schepsis daca este intamplator ca, spre deosebire de Romania coplesita de criza, tari ca Polonia sau Cehia infrunta cu vigoare criza, in masura in care mai au un nucleu national in sistemul bancar. D-l Danila nu putea scapa prilejul amenintarii reale a reducerii finantarii tarii de catre subsidiarele din Romania ale bancilor straine in contextul noii faze a crizei care a atins sever bancile vest-europene si statele din zona euro. Folosind ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii Odiviu din Constanta, d-l Danila a formulat, de data aceasta si mai articulat, nevoia unei banci strategice cu capital national, a carei constituire, cu concursul sectorului privat si al statului, Romania nu si-ar mai putea permite s-o amane!
Am spus ca, din punctul de vedere al sustinerilor respective, d-l Danila este in contra curent cu ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al BNR, si nu neaparat impotriva acestora. Si aceasta pentru ca nu stim ce gandesc cei din urma. Ceea ce stim sigur este doar, pe de o parte, ca niciunul nu are sustineri publice similare, iar, pe de alta parte, ca foarte multi dintre acestia, inclusiv dintre cei cu functii executive, au fost pastorii matrasirii catre capitalul strain a practic intregului sistem bancar din Romania.
D-l Danila este insa pasare rara nu doar la BNR, ci in aproape intreg peisajul economic si politic romanesc. Nu exista vreun politician cu sanse cat de cat care sa sustina explicit o prezenta romaneasca semnificativa in sistemul bancar. Nici chiar vreunul care da pe de laturi de promisiuni de dezvoltare a tarii!
In mod cu totul straniu nu exista insa cereri precise pentru o asemenea prezenta din partea celor care ar fi tocmai cei mai interesati in aceasta: reprezentantii mediului de afaceri romanesc, care altfel nu mai prididesc sa invinovateasca bancile actuale de pe piata (practic toate straine) de creditul scump si chiar de dezinteresul fata de businessul romanesc. Cand, in contextul crizei euro, a aparut amenintarea ca subsidiare ale bancilor straine de pe piata romaneasca fie sa amputeze creditarea, fie chiar sa fie retrase sau vandute, au aparut cozi de topor care sa ceara autoritatilor romane sa nu cumva sa se grabeasca a prelua in cont national aceste afaceri, de parca s-ar fi facut vreun rau sau, si mai si, de parca vreo autoritate nationala ar fi avut cumva o asemenea intentie!
Cat priveste fosti colegi romani de activitate bancara ai d-lui Danila, acestia ori n-au nici o pozitie, ori, unii din ei, bine impiciorogati acum in slujbe la capitalul bancar strain, iau pur si simplu in deradere o eventuala incercare de constituire a unui nucleu romanesc in sistemul bancar, de parca i-ar fi nascut mamele lor pe Wall Street si nu ar fi servit – si inca, vai!, atat de bine – pe Marx si regimul comunist!
Zecile de mii de euro pe care ii dobandesc in slujbele de la capitalul strain mai pot eventual explica luarea in deradere de catre acestia a capitalului romanesc, desi batjocorirea tarii este ceva oricum odios, insa pozitia cvasisimilara a colegilor actuali de la Banca Nationala ai d-lui Danila este de neinteles. Sa nu inteleaga acesti stimabili si onorabili ca Romania este o tara subdezvoltata?! Si ca, pentru a se dezvolta, are nevoie de banci?! Bancile straine ii prisosesc Romaniei, dar dezvoltarea nu este businessul lor! Ele urmaresc profitul si numai profitul. Nu este vreo vina! Dar dezvoltarea tarii este altceva! Chiar sa nu stie onorabilii si stimabilii de la Banca Nationala ca nu exista vreun exemplu in lume de tara care sa se fi dezvoltat pe baza unor banci straine, si a unor banci proprii?! Dar neintelegerea s-ar putea sa fie la noi: este intr-adevar vorba de Banca Nationala, dar probabil nu a Romaniei, ci a nu se stie carei alte tari! Iata de ce despre sistemul bancar romanesc... doar pe la doctorate!