x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sistemul privat în România. Succes sau eşec? (l).

Sistemul privat în România. Succes sau eşec? (l).

de Ilie Serbanescu    |    23 Mai 2011   •   21:00

Desi de mult evident, esecul econo­mic al Romaniei a fost de-acum scos la suprafata de valurile crizei si nu mai poate fi ascuns. Nici macar di­fe­rite formule care evita esenta lu­cru­rilor si insista in schimb pe aspecte co­laterale sau conjuncturale nu mai tin! O parte a clasei politice – care in ansamblul ei este responsabila de acest esec – realizeaza probabil faptul si, nu intamplator, incearca – oarecum paradoxal – sa faca insasi criza vinovata de acest esec, cautand de fapt astfel sa mai dea o perspectiva, care ar mai exista dupa trecerea cri­zei. Cand, de fapt si de fapt, aceasta perspectiva nu exista. Nu a fost nici inainte de criza si cu atat mai putin ar exista dupa.
Putini se incumeta sa mearga la esenta lucrurilor. Nu este vreo intamplare, pentru ca s-ar ajunge inevitabil la acel miez al acestora, de care, vai!, nu se atinge nimeni: sistemul privat! si cum sa te atingi de sistemul privat?! Ar fi in zilele noastre o blasfe­mie! Bun sau rau, trebuie considerat in­tangibil, indiferent ca da rezultate sau nu! Iar realitatile din Romania arata clar, fara echivoc, ca sistemul privat n-a dat in Romania rezultate nici economice, nici sociale, oricum nu cele despre care s-a vorbit de 20 de ani incoace, in replica la sistemul eco­nomiei de stat ce existase pana atunci. O fi obtinut sistemul privat mi­nunate rezultate in alte parti, dar nu in Romania!
Pe cei care considera aceste randuri o blasfemie ii invit sa raspunda la cateva intrebari concrete privind rezultatele obtinute de sistemul privat in Romania. A scos cumva eficacele si mult performantul sistem privat Romania din subdezvoltarea in care o lasase hu­litul sistem economic de stat? Doam­ne pazeste! Romania nu s-a aflat nicicand ca acum intr-o mai clara subdezvoltare economica, pentru ca pozitiilor asociate acestei stari i se adauga acum un model econo-mic de tip bananier care nu duce decat la adancirea, si nu la eradicarea, fenomenului!
A schimbat cumva mult eficacele si mult performantul sistem privat po­zitia codasa a Romaniei in Eu­ropa? Dimpotriva, pozitia Romaniei de codasa a Europei este mai consolidata decat oricand, iar Romania nu numai ca nu merge inainte mai re­pede decat altii din Europa, ci mer­ge chiar inapoi.
A oprit sistemul privat furturile, risipa si in general ineficienta si ilega­litatile economice? Doamne pa­zeste! In Romania nu s-a furat niciodata mai mult decat in perioada sistemului privat din ultimii 20 de ani. Resur­sele tarii, atatea cate mai erau, au fost pur si simplu secatuite. Ilegalitati de tot felul au spulberat tot ce mai era in regula, sectorul public a fost devalizat, toate pe altarul si cu concursul direct si neprecupetit al sistemului privat.
A adus sistemul privat in Romania o mai buna folosire a fortei de munca, unul din cele mai palpabile domenii in care ar fi trebuit sa-si ma­ni­feste superioritatea acest sistem, fata de cel de stat? Dimpotriva, siste­mul pri­vat a injumatatit folosirea for­tei de munca din Romania, tara pier­zand aproape 4 milioane locuri de munca. Sa zicem ca de fapt sistemul privat a adus adevarul in acest domeniu, eliminand balastul somajului camuflat din economia dominata de stat. Daca insa zicem asa, inseamna ca sistemul privat a dublat nivelul productivitatii sociale a muncii in Romania. Unde sunt efectele acestei dublari? O duc de doua ori mai bine cei ce muncesc acum decat cei ce mun­ceau inainte?! As, nivelul de sa­ra­cie in Romania este dramatic si, ca o expresie aproape apo­caliptica, cei mai multi dintre sa­racii Romaniei (peste jumatate) sunt chiar dintre cei ce muncesc, si nu dintre cei din zona ex­cluziunii sociale (pensionari, han­di­capati, nevoiasi din mediul rural).

(va urma)

×
Subiecte în articol: editorial