x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Soba de calcul

Soba de calcul

03 Feb 2005   •   00:00

Primul laptop cu grill a ajuns in sfarsit pe piata. Capabil sa rasneasca nici nu mai stiu cati terabiti pe secunda, e la fel de bun si pentru incalzirea unui strudel sau a ciorbei. Doar il intorci cu fundul in sus si-l folosesti ca plita. Inca nu e suficient de fierbinte pentru friptura bine facuta, insa dupa cum merg lucrurile, laptopul viitorului va fi snitzel-enabled in doi-trei ani. Adaugati ulei si condimente, dupa gust.

Vorbesc bineinteles de noile procesoare mobile pentru asa numitele "desktop replacements", sisteme care trec granita celor 3 Giga, dar si pe cea mai putin cunoscuta a sutei de wati putere consumata. Taman cat becul din baie, pe care nu-ti da mana sa-l atingi dupa o jumatate de ora de functionare. Caldura disipata de acesti dragoni de calcul are nevoie deja de doua ventilatoare, iar daca fabricantul a ales o solutie de cost redus, le vei auzi la fel de bine ca motoarele jet-ului, decoland la o suta de metri in fata ta. Lucrurile nu se opresc aici: specificatiile date de producatorii de cip-uri pentru cei de carcase includ capacitatea de racire pentru 110 wati. Asta in conditiile in care aplicatiile nu mi se misca cu mult mai repede decat cele de acum 5 ani. O fi pus cineva o subrutina de incetinire, acolo, sa-i faca fericiti pe astia cu procesoarele? Sa nu ne gandim totusi la asa mizerii...

Singura problema care sta in calea fericirii industriei IT e bateria. Asta e o parte a laptopului care nu mai e chiar asa de high-tech. De fapt, capacitatea de stocare a energiei pe centimetru cub a crescut cu mult mai lent in ultimul deceniu decat cea de procesare sau decat dimensiunea ecranului. Bateriile sunt tot mai mari, mai scumpe si tin tot mai putin. Doua-trei salturi inainte au fost mai degraba pasi timizi: de la bateriile Ni-Cd la cele Li-Ion de azi, capacitatea de stocare a crescut poate de 3-4 ori (nu mai stiu datele exacte). Procesoarele, in schimb, sunt poate de zece ori mai flamande.

Intre timp, producatorii incearca tot ce se poate pentru reducerea consumului - ultimul racnet pare a fi solutia cu silicon tensionat (nu ma intrebati cum il tensioneaza pe dl silicon, incercati la un doctor plastician), aplicata de IBM in noile procesoare G5 pentru Apple.

Pana atunci, sa ne bucuram de procesoarele noastre ultra-calduroase, perfecte pentru dezghetarea mainilor dupa o zi de schi. Reteta e simpla: incarcati bine bateriile de acasa si, cand va urcati in masina dupa o zi pe partie, porniti Doom III si trageti cateva focuri de avertisment. Bate vinul fiert!

×
Subiecte în articol: editorial