x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sondaje prin insine

Sondaje prin insine

de Adrian Năstase    |    25 Ian 2006   •   00:00
Sondaje prin insine

Nimeni nu a auzit de institutele respective si nici de fundatia «Prin noi insine», care nu apare in bazele de date referitoare la ONG-uri. In schimb, CURS este un institut recunoscut si face si el un sondaj la mijlocul lui ianuarie. Rezultatele sunt cu totul altele: Alianta D.A. are 42%, iar PSD 26%. Acest sondaj ia in considerare impactul pe care l-a avut asupra publicului marele proces de presa care i-a fost intentat subsemnatului pe motiv de matusa.

Prin decembrie, liberalii si democratii au decis sa fuzioneze candva si sa inceapa cearta pe tema asta chiar din ianuarie. Nu oricum, de aceasta data avea sa fie o cearta stiintifica, bazata pe sondaje. Recunosc, nu am inteles atunci prea bine ce vroiau sa spuna. Vroiau sa intrebe publicul daca sa se uneasca sau nu? Pai ei pareau sa fi luat deja o decizie si daca nu o luasera ei o luase Traian Basescu, singurul esantion cu adevarat reprezentativ pentru Alianta D.A. Vroiau sa afle care e forta reala a fiecarui partid, ca sa imparta stiintific cascavalul? La ce le folosea o asemenea evaluare in ianuarie 2006 pentru o fuziune care avea sa aiba loc cel putin un an mai tarziu, dupa spusele lor? Veneau sarbatorile, am pus totul pe seama euforiei de sezon.

In ianuarie, nedumeririle mele au capatat un raspuns. Liberalii si democratii se vor uni pe baza de sondaj in sensul ca vor comanda sondaje in care sa iasa atat de bine incat sa le poata privi zambind si tinandu-se de mana. Asa a luat nastere cea mai caraghioasa pagina din istoria investigatiilor sociologice din Romania.

Intre 5 si 10 ianuarie, Biroul de Cercetari Sociale sondeaza, la cererea fundatiei "Prin noi insine", niste romani care tocmai se trezeau din Revelion si sarbatoreau Sfantul Ion. E o perioada ideala pentru cercetari sociologice, nu ai nevoie de operatori de teren, poti folosi copiii care umbla din casa in casa cu sorcova. Rezultatele sunt o premiera: Alianta D.A. are 48,5%, dupa ce a scazut luna de luna, creste brusc in momentul in care cetatenii primesc primele note de plata marite la intretinere. Evident, PSD are 22,5%, cel mai mic scor realizat vreodata, dupa stiinta mea.

Intre 9 si 14 ianuarie, Centrul de analiza si investigatii sociologice Civis pleaca si el cu sorcova, din proprie initiativa, fara sa i-o fi cerut cineva. Rezultatele pe care le obtine sunt identice cu cele anterior prezentate: 48% Alianta, 22% PSD-ul. In plus, premierul Tariceanu cunoaste o adevarata explozie de popularitate. Pentru prima data este cel mai apreciat om din guvern, 62% dintre romani au numai ganduri de bine fata de el. Desigur, un nou episod din serialul "Caline, esti cel mai bun."

Nimeni nu a auzit de institutele respective si nici de fundatia "Prin noi insine", care nu apare in bazele de date referitoare la ONG-uri. In schimb, CURS este un institut recunoscut si face si el un sondaj la mijlocul lui ianuarie. Rezultatele sunt cu totul altele: Alianta D.A. are 42% iar PSD 26%. Acest sondaj ia in considerare impactul pe care l-a avut asupra publicului marele proces de presa care i-a fost intentat subsemnatului pe motiv de matusa. Prin urmare, daca e sa dam crezare celor de la BIS si CIVIS, PSD a crescut cu patru procente in urma intregului taraboi. Oricat de mult mi-as dori, nu pot crede lucrul asta.

Pot sa cred, in schimb, altceva. Ca incepand din ianuarie, Alianta D.A. a trecut la o ofensiva integral bazata pe minciuna si fals. Aceasta ofensiva are loc in doua directii: inscenarea unor scandaluri pentru liderii opozitiei si inscenarea unor cercetari din care sa rezulte ca puterea actuala e din ce in ce mai iubita si stimata. Doua domenii importante ale vietii publice devin astfel simple parodii. Si justitia si cercetarea sociologica. Aceasta e strategia cu care domnii Boc si Tariceanu au decis sa reactioneze la caderea continua de popularitate cu care s-a confruntat guvernarea pe tot parcursul anului trecut. Puteau oferi mai multa competenta. Au decis sa ne furnizeze mai multa minciuna si atat. Pentru Guvern, anul 2005 a fost anul esecurilor. Anul 2006 incepe ca un an al promisiunilor demagogice.

P.S. Mi se pare sugestiv felul in care domnul Sebastian Lazaroiu si-a manifestat neincrederea in rezultatele obtinute de propriul sau institut, CURS. Pot pune asta in legatura cu faptul ca domnul Lazaroiu ar putea parasi curand CURS-ul ca sa fondeze o firma de marketing politic alaturi de cativa fosti consilieri ai domnului Basescu?
×
Subiecte în articol: editorial ianuarie