Îi auzi pe unii: ”Să-mi odihnesc spatele pe scaun”. Păi, asta nu-i o bagatelă, statul pe scaun solicită din plin coloana vertebrală, la fel de mult ca mersul sau statul în picioare.
Medicii de la Institutul de recuperare medicală ne sfătuiesc să nu stăm pe scaun nici ca un subaltern umil, cu coloana îndoită, nici ca un despot, ca un plutonier cu şira dreaptă ca un băţ. Vertebrele se simt cel mai bine când spătarul scaunului este oblic, iar spatele de sprijină pe el. După o oră de stat pe scaun e recomnadat să facem câţiva paşi pentru
detensionarea coloanei. E util să sprijinim picioarele sau măcar unul pe şipca de lemn de sub birou. Dacă această bucată de lemn nu există ne folosim de un scăunel sau improvizăm cu o lădiţă. Oamenii cu obligaţia de a sta în picioare la serviciu e bine şi ei să ridice pe rând câte un picior pe o cutie sau scăunel, astfel este protejată coloana.
Profesoara Nica de la Institutul de recuperare ne atrage atenţia să nu ne răsucim brusc doar din şale când vrem să luăm o carte de pe etajera dinapoi, e mai lesne să ne sucim cu scaun cu tot sau din poziţia în picioare. Mai aflăm că atunci când mergem nu trebuie s-o facem în dorul lelii, să nu târşâim paşii, ci să mergem cu pas sprinten, doar aşa menajăm coloana vertebrală.