x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul social ne condamnă la sărăcie

Statul social ne condamnă la sărăcie

de Ionuț Bălan    |    24 Oct 2016   •   07:30
Statul social ne condamnă la sărăcie

Ultimele legi, care, în loc să restructureze sistemul bancar, vor sfârși prin a-l fragiliza, au mari șanse să fie secondate de o socializare a pierderilor și o majorare a taxelor, pentru a-i absolvi pe aceia care au mărit preţul activelor. Fiindcă nu băncile-s cele care au scumpit masiv casele în perioada boom-ului, ele doar au adăugat niște dobânzi și comisioane peste prețul piperat al dezvoltatorilor, devenind antipatice.

Da, dar dacă nimic din ceea ce reprezintă voinţa poporului nu contrazice acest context aberant, haideţi să vedem cum e la americani, căci și la ei sunt alegeri. În ciuda controverselor legate de candidaţi, acolo-s două partide ce se deosebesc minim, fiindcă se bazează pe aceeaşi pătură densă a clasei de mijloc.

Când sunt republicanii la putere, se administrează bogăţia, se creează prosperitate, când guvernează democraţii, se gestioneze sărăcia, ca să nu scadă veniturile societăţii sub un anumit nivel.

Alternanţa republicani - democraţi are legătură cu ciclul economic, primii conduc în boom, ceilalţi în criză. Nimeni nu discută explicit de liberalism şi socialism, ci lasă pieţele să aloce cât mai bine resursele, având grijă ca nu cumva concurenţa politică să-i ia faţa celei economice.

La noi, spre deosebire de părinţii fondatori ai Americii, “tatăl” Constituţiei a definit România ca un stat social. Iar în timpul în care legea lor fundamentală pune clasa de mijloc în prim-plan şi populaţia stă bine educaţional, în România mentalitatea ce reverberează constituţional ne condamnă la sărăcie şi furt. Iată reţeta de a avea o populaţie slab educată, ce acceptă orice, inclusiv legi pentru care, ulterior, va achita taxe mai mari!

Și cât timp sunt puse în prim-plan pauperizarea și statul social, ce şanse reale are o mişcare de dreapta să dobândească aderenţi? Într-un astfel de stat, mişcările autointitulate liberale nu vor fi conduse de persoane cu vederi de dreapta, ci de unele care încearcă să salveze aparenţele cu un discurs ritos, sărac în elemente doctrinare, „ţinta” fiind obţinerea de foloase necuvenite de pe urma solidarităţii sociale.

 

 

×