x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Steaua, construcţie cu risc seismic ridicat

Steaua, construcţie cu risc seismic ridicat

de Dan Dumitrescu    |    22 Sep 2010   •   00:00

Ilie Dumitrescu a demisionat subit de la Steaua. Între răsfăţul mediatic de la primele succese ale Stelei sub comanda lui Ilie şi momentul înlăcrimat al demisiei n-a încăput nici măcar răgaz de-o cafea mai tihnită. Timpul scurt petrecut pe banca tehnică a Stelei nu a stricat nici dunga de la costumul antrenorului. Dar a fost suficient pentru o amplă rătăcire a acestuia în universul iluziilor deşarte. Îmi pare rău pentru Ilie Dumitrescu. Dar îl condamn pentru că a greşit faţă de sine. Îl condamn pentru că nu a consumat mai multă înţelepciune atunci când a acceptat oferta, pentru că a subordonat raţiunea sentimentelor şi, astfel, nu a realizat că, în conjunctura dată, marea şansă era de fapt o mare capcană.

Ilie Dumitrescu a comis erori şi după instalarea în funcţie. Orgolios şi debordând de optimism, pe când Steaua obţinea primele succese sub comanda sa, Ilie Dumitrescu a intrat în polemici pe cât de inutile pe atât de pricinoase cu cei care-l invitau la cumpătare. Am scris atunci, în 27 august, un articol intitulat "Ilie îşi face viaţa grea la Steaua din vorbe". Articol în care afirmam că bumerangul lipsei de eleganţă îl va lovi dur pe Ilie şi atunci când se va aştepta mai puţin. Ceea ce s-a şi întâmplat. Ilie Dumitrescu n-a demisionat de la Steaua în urma egalului pe care Astra l-a realizat în Ghencea. Putea să şi piardă Steaua acel meci. Putea să piardă şi alte meciuri fără ca antrenorul să fie pus la zid de suporteri.

Cu o singură condiţie. Să nu fi fost Ilie Dumitrescu omul adus de Gigi Becali la Steaua în locul lui Victor Piţurcă. Pentru că suporterii nu aveau nimic de împărţit cu Ilie Dumitrescu. Ei, de fapt, nu i-au iertat lui Gigi Becali gestul de a-l fi îndepărat pe Piţurcă după ce acesta lucrase la un proiect promiţător pentru Steaua. Or, Ilie Dumitrescu nu a sesizat sau nu a evaluat corect această pornire a galeriei. Nici când a acceptat oferta şi nici atunci când a deranjat sensibilităţile suporterilor prin declaraţiile sale. Deşi este vinovat faţă de sine, tot îmi pare rău pentru Ilie Dumitrescu. Pentru că erorile diplomatice nu anulează onestitatea lui Ilie Dumitrescu, pentru că nici o greşeală a prezentului nu poate anula meritele unei cariere bine întemeiată. Omul Ilie Dumitrescu îşi va gestiona de acum înainte viitorul pe proprie răspundere.

Aparent, despre ultima sa experienţă la Steaua nici n-ar trebui să discutăm prea mult. O facem însă spre luare aminte. Pentru că Steaua va avea nevoie de un alt antrenor. Şi aici e buba. Nu cred în minunea împăcării lui Gigi Becali cu Victor Piţurcă. Nici în varianta Dan Petrescu, poate ultimul stelist al cărui capital de imagine n-a intrat în cheltuiala lui Gigi Becali, nu cred. Antrenorii statornici ocolesc cu precauţie tot mai sporită riscul de a lucra la Steaua. Situaţie care îi avantajează pe navetiştii fără orizont profesional, pe cei săraci în capul lor de meseriaşi sau pe veneticii dispuşi oricând să practice impostura de import. Grea căutare, serios impasul. Iar evitarea soluţiilor de compromis nu poate avea decât un singur antidot. Greu de realizat, dar singurul. Repararea lui Gigi Becali. Repararea patronului prin uşuirea din preajma sa a dracilor care-i deturnează mai mereu pornirile bine intenţionate. Doar aşa Steaua nu va mai purta bulina roşie a construcţiilor cu risc seismic ridicat.

×
Subiecte în articol: editorial