x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Strategia UE: Să moară şi capra americană

Strategia UE: Să moară şi capra americană

de Ionuț Bălan    |    05 Sep 2012   •   17:25

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, declara la sfarsitul lunii mai, la conferinta de presa care incheia summitului NATO de la Chicago, ca e important ca Europa sa inteleaga ca 'proiectul euro inseamna mai mult decat o moneda si ca trebuie sa existe o coordonare mai eficienta pe planul politicii monetare si fiscale, pe de o parte, si in ceea ce priveste cresterea economica, in general". Luarea sa de pozitie arata o vadita stare de nemultumire indreptata impotriva unei Uniuni Europene care incurca politica economica a Statelor Unite fara a avea nimic de castigat. Dupa care 'rezultatul' nu a intarziat sa apara. Economia americana a crescut sub asteptari, spre nemultumirea Fed – banca centrala a SUA.

Pentru a explica mai in detaliu acest aspect, trebuie spus ca economiei americane ii convine un dolar puternic, care i-ar permite sa importe din China mai multe marfuri, la pret mai mic. Europa insa - care nu are nevoie de un euro tare, dimpotriva - recurge la interventii 'discrete' asupra cursului euro/dolar, ceea ce creeaza probleme trendului de apreciere al dolarului.

Asadar, europenii desi nu au un plan, nu stiu inca exact cum sa rezolve criza datoriilor suverane si sa-si repozitioneze economiile pe 'traiectoria' de crestere, pun bete-n roate americanilor, ca nu cumva acestia sa le-o ia din nou inainte. Asta chiar daca Statele Unite stau foarte bine in deficitul structural, au institutii flexibile, piete dezvoltate si jongleaza cu deficitul ciclic pentru a obtine crestere economica. In Europa momentului de fata doar Germania ar putea sa realizeze acest lucru, insa aceasta este prinsa in proiectul comunitar si singurul lucru pe care il face este sa-si manifeste frustrarea incercand sa strice si ploile americanilor.

Daca Germania ar lasa 'mandria' deoparte, cancelarul Angela Merkel ar putea sa observe ca nu Europei doreste sa-i exporte inflatie Statele Unite, ci Asiei si Americii de Sud. Dupa care ar face mai bine sa procedeze la armonizarea Uniunii Europene, proces pe care Statele Unite ale Americii l-au incheiat acum o suta de ani.

Dar, din pacate, daca Merkel ar intelege si de maine si-ar revizui pozitia – dandu-si seama ca Statele Unite nu 'ataca' Europa - incercarile repetate de a nu lasa euro sa se deprecieze tot vor fi lasat urme asupra potentialului de crestere al economiei americane. Interventiile mascate la care probabil a recurs Banca Centrala Europeana permit sa se dezvolte mai putine afaceri si sa se creeze un numar mai redus de locuri de munca in America.

Cu alte cuvinte, desi nu prea se pricep sa repuna barca UE pe linia de plutire, politicienii europeni isi freaca satisfacuti mainile ca nici capra americana nu e tocmai sanatoasa.

×