x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suna-ma acum si downloadeaza-ma...

Suna-ma acum si downloadeaza-ma...

14 Apr 2005   •   00:00

14% din oameni intrerup un act sexual pentru a raspunde la telefon. E o medie globala, calculata foarte serios, dupa un studiu al companiei BBDO.

In lume, sunt popoare mai atente cu pasiunea (doar 7% din italieni raspund) si altele mai preocupate de business (in Germania, 22 de procente te lasa balta cand suna telefonul). Studiul n-are legatura cu industria sexului, ci cu cea a telefoniei mobile: BBDO si probabil destui dintre clientii din industria comunicatiilor vor sa stie de fapt cat de importanta e legatura noastra cu mobilul...

De raspunsul la dilema asta depind investitii de miliarde in echipamente de banda larga, numite popular 3G. Ele ar trebui sa transforme telefonul mobil in centru de divertisment, cu televizor, programe speciale, jocuri si concursuri, care sa ne lege cu lumea mult mai serios si mai adictiv in acelasi timp. O sa mearga?

De partea lor, evanghelistii mobilului spun ca acesta a devenit mai degraba un implant, un organ artificial al corpului omenesc, lucru care se verifica dureros ori de cate ori il pierdem sau uitam acasa. Tot ei spun ca, dupa masina, telefonul a devenit simbol de statut si element de vestimentatie, cu o importanta mai mare decat cravata ori ceasul. Sigur o sa ne luam unul 3G daca asta da un mesaj bun pentru statutul nostru. Altfel spus, videotelefonia va deveni o moda, chiar daca nu e o necesitate...

Impotriva distractiei pe mobil stau unele de ordin fizic: ecranul nu poate fi prea mare fara sa devina incomod. Asta inseamna, spun scepticii, ca folosirea telefonului ca televizor e mai degraba limitata. In plus, consumul de entertainment e o ocupatie care cere timp si multa atentie - ori telefonul s-a descurcat pana acum strecurandu-se in momentele noastre libere din cursul zilei, destul de putine.

Totusi, exista un model de succes in materie de entertainment mobil pe ecrane mici: consolele de jocuri portabile. Nintendo (si de curand Sony, cu PSP) si-au umplut conturile din asa ceva, folosind cea mai buna rezolutie si calitate a imaginii cu putinta.

De fapt, aici e cea mai mare problema. In acest moment, tehnologia retelelor e mai avansata decat telefoanele. Marii producatori abia au reusit sa instaleze procesoarele in noile terminale, destul de mari si grele. Ecranele au ramas insa in urma: mici, cu rezolutie modesta, ele n-au inca destul sex-appeal pentru a ne lasa cu gura cascata si saliva curgand.

Generatia intai e asadar una de sacrificiu. Insa evident ca nu vom scapa ocazia. Mai ales ca nu e important ce vedem in ecranul ala mic, ci ceea ce vad cei din jur: un baiat smecher (sau fata) care vorbeste strambandu-se si ranjind la o cutiuta argintie tinuta in fata ochilor...
×
Subiecte în articol: editorial