x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Talanga din Elvetia

Talanga din Elvetia

de Ion Cristoiu    |    19 Noi 2006   •   00:00
Talanga din Elvetia
ROMANIA CA TELENOVELA
Moto: "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"
Mircea Badea - realizator tv

Inaintea Marii Revolutii din decembrie 1989, Nicolae Caldusu a facut puscarie pentru lipsa in gestiune. Magaziner pe santierul celei mai mari centrale eoliene din sud-estul Europei - un proiect prin care Ceausescu voia sa puna la lucru boarea inserarii - , el vanduse materiale, pe sub mana, bisnitarilor care incepusera deja sa-si ridice vile pe sest.

Pentru anii de puscarie, Nicolae Caldusu si-a facut rost de un certificat de luptator in rezistenta comunista, argumentand ca prin fapta sa contribuise la aparitia viitorilor capitalisti in interiorul regimului ceausist. Acesti capitalisti actionasera ca niste microbi ai economiei de piata in trupul economiei centralizate atat de puternic, incat aceasta abia se mai tinea pe picioare in dupa-amiaza istorica de 22 decembrie 1989.

Nicolae Caldusu a fost folosit, prin anii ’90, de persoane influente din noua Putere pentru devalizarea unei banci faimoase. Din creditul de 100 de milioane de dolari, luat de el sub pretextul ca va construi un complex gigantic de indopat zilnic un milion de rate, persoanele respective s-au pricopsit cu 90%, depusi a doua zi in banci straine. Lui Nicolae Caldusu i-au ramas 10%. Cele 10 milioane trebuiau cheltuite cu prudenta, sa nu bata la ochi. Omul nostru n-a tinut cont de sfaturile ce sunau mai degraba a porunci. Si-a cumparat imediat un teren in zona rezidentiala a Bucurestiului, o padure straveche, cantata de poeti, in mijlocul careia copacii au fost taiati pentru amenajarea unei poieni de proportii. Dupa ce a ridicat aici un adevarat palat (100 de camere, cascada interioara, piscina care-si schimba culoarea apei in functie de starea de spirit a proprietarului, mobila comandata special in Japonia), Nicolae Caldusu s-a lansat in fel de fel de placeri mai mult decat costisitoare.

Dinainte de 1989 ramasese cu boala gratarelor. La banii lui, nu se putea multumi insa cu un gratar pur si simplu. Si-a luat unul de catalog, dintr-o oferta a unei firme suedeze de hobby pentru imbogatiti peste noapte din Est. Cand ii vin oaspeti mai de soi, Nicolae Caldusu ii pune sa trebaluiasca la gratar pentru a se relaxa dupa incordarea din timpul saptamanii. Masinaria smulge uimiri: un computer de ultima generatie supravegheaza intoarcerea fleicilor pe o parte si pe alta. Fiecarei parti ii corespunde o bucata de muzica preclasica. Cercetatorilor suedezi, angajati in realizarea proiectului, li s-a spus ca farmecul Gratarului in aer liber il da fumul. De o anume cantitate, de o anume culoare, de un anume miros. Un dispozitiv electronic asigura transformarea in Fum de gratar in aer liber a unor substante chimice de o compozitie strict secreta. Astfel, gratarul reuseste, de exemplu, culoarea unica a fumului tipic mititeilor.

Ultima lui achizitie: o vaca olandeza, cumparata direct din tara de origine si adusa in Romania prin posta rapida. Anterior, el a amenajat in spatele vilei o pajiste a carei iarba a fost produsa si plantata printr-un contract cu Institutul de Cercetari Agricole Fundulea. De dimineata pana seara, vaca e pazita de un actor de frunte al Teatrului National Bucuresti, cunoscut pentru interpretarile sale magistrale de ciobanasi din feeriile lui Victor Eftimiu. La ora actuala, Nicolae Caldusu asteapta sa-i vina din Elvetia o talanga elvetiana. Potrivit catalogului, talanga reda exact, gratie unui dispozitiv de ultima ora, sunetul original al talangii de vaca elvetiana, pasind in singuratatea muntilor la ora amiezii.

Proaspatul imbogatit ar avea toate motivele sa se considere un om fericit, daca n-ar fi o mica problema: instalatia electrica prin care sunt alimentate dispozitivele de ultima ora.

Sarmele aducatoare de electricitate trec, inainte de a ajunge la complexul sau rezidential, printr-un sat locuit de tigani. Iar acestia si-au bransat resourile (cu sarma rezistentei furata de la Centrala Atomoelectrica) direct la stalp.

Cand sunt varate in priza toate resourile, curentul electric initial, de vigoarea unui rau, ajunge la resedinta lui Nicolae Caldusu firav, ca un paraias sarit pana si de Juna Rodica a lui Alecsandri.

Iar gratarul suedez, mandria vietii sale, devine gratar romanesc.
Plin de grasime si funingine, raspandind un fum inecacios, de gaz de lupta.
×
Subiecte în articol: editorial nicolae caldusu nicolae caldusu