"Pe sistemul de la Nisa (â¦) Romănia are 14 voturi şi aria deciziilor care se iau prin vot a fost mult lărgită faţă de Tratatul de la Nisa (â¦) Personal, nu am făcut un calcul, dar am impresia că se ajunge tot acolo, plecănd exact de la ce inseamnă voturile Romăniei. Pe noul sistem, acesta al dublei majorităţi, Romănia are 14,28 de voturi, pe sistemul de la Nisa are 14 voturi (â¦) este un compromis care nu afectează pe fond lucrurile". Nu incercaţi să aflaţi cum i-au ieşit lui Băsescu 14,28 de voturi!"
Sunteţi doritori de o mică incursiune in aritmetica de clasa a III-a, pentru a vedea ce am obţinut la Consiliul European de la Bruxelles? Marea bătălie s-a dat pentru obţinerea unui rol căt mai mare in luarea deciziilor in Consiliu, acolo unde Romănia trebuie să conteze la procedurile de majoritate calificată. Toate ţările membre UE şi-au renegociat voturile, unele vizibil, ca Polonia, Olanda, Franţa, Marea Britanie, altele discret şi extrem de eficient, ca Cehia! Au cedat sau au căştigat influentă, la schimb cu altceva! Ce au făcut cei trei din titlu, pentru Romănia? Aşa cum recunoaşte Tăriceanu, conform comunicatului din 20 iunie, s-au dus la Bruxelles cu "poziţia redactată de Ministerul Afacerilor Externe", ăla condus de Cioroianu! Ştiţi ce-au obţinut cu poziţia aia? Păi, povesteşte Băsescu, pe 23 iunie:
"Pe sistemul de la Nisa (â¦) Romănia are 14 voturi şi aria deciziilor care se iau prin vot a fost mult lărgită faţă de Tratatul de la Nisa (â¦) Personal, nu am făcut un calcul, dar am impresia că se ajunge tot acolo, plecănd exact de la ce inseamnă voturile Romăniei. Pe noul sistem, acesta al dublei majorităţi, Romănia are 14,28 de voturi, pe sistemul de la Nisa are 14 voturi (â¦) este un compromis care nu afectează pe fond lucrurile". Aşadar, 14 voturi la Nisa, 14,28 de voturi după Nisa! Vă place?
Oricare ar fi sistemul, aflăm ponderea Romăniei, in luarea deciziilor, calculănd simplu, pentru Nisa, procentul de voturi din total şi, pentru dubla majoritate, procentul populaţiei din total! Conform Nisei, avem 14 voturi din 345, in Consiliu! Adică, Romănia are o influenţă de 4,05%. Conform dublei majorităţi, care va funcţiona exclusiv din 2017, la o populaţie a Romăniei de 21,71 mil., din 483,44 mil. (căt au toţi cei 27), ţara noastră va avea o influenţă de 4,49%. Mda, 4,05 seamănă cu 4,49!
Nu incercaţi să aflaţi cum i-au ieşit lui Băsescu 14,28 de voturi pe procente de populaţie! Numai Cioroianu ştie, cu echipa lui de "negociatori"! Intrebarea e alta? E adevărat că romănii au obţinut "un compromis care nu afectează pe fond lucrurile"? Să vedem! Conform formulei "căştigului relativ" (relative gain) nu ai să te uiţi niciodată numai la căte procente ai tu, pentru a vedea dacă ţi s-a schimbat ponderea intr-un sistem decizional! Te uiţi, obligatoriu, şi la ceilalţi decidenţi! Şi ce vezi? Sub Nisa, Germania avea 29 de voturi din 345, adică 8,40%. Or, Germania, sub dubla majoritate, la o populaţie de 82,54 mil. din 483,44 mil., sare la 17,07%. Adică mai mult decăt dublu fată de Nisa!
Toate ţările cu populaţie mare din UE cresc in pondere, Romănia stă pe loc! Ideea avansată de penibilul ministru de Externe, cum că "marja noastră de manevră este destul de redusă", fiindcă acceptasem tratatul iniţial, este contrazisă de chiar poziţia celorlalte 18 ţări, care acceptaseră şi ele tratatul şi l-au renegociat străns, după prăbuşirea lui, conform intereselor lor. Orice acord multilateral prăbuşit se renegociază de la zero! Băsescu recunoaşte, conform comunicatului din 21 iunie: "In momentul in care nu se convine asupra unui singur punct, orice stat poate face referire la puncte anterior convenite, pentru că se incearcă a se da posibilitatea ca fiecare stat să-şi reprezinte echilibrat interesele".
Păi, măi băieţi, eu inţeleg că nu prea aveaţi ce negocia cu un mandat Tăriceanu-Cioroianu! Dar să veniţi de la Bruxelles şi să spuneţi poporului romăn că aţi venit cu "un compromis care nu afectează pe fond lucrurile" e ca şi cum ai spune că vara e ca iarna! Sau nu e?
Citește pe Antena3.ro