x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tema "licuriciului" în politica românească

Tema "licuriciului" în politica românească

de Adrian Năstase    |    27 Mai 2014   •   14:16

Tema "licuriciului" a fost lansată - spun jurnaliştii - de către Traian Băsescu, pentru a defini opţiunea sa exclusivă pentru Statele Unite, în politica externă.

Această temă a fost preluată, recent, şi în politica internă, de către PMP, partid pentru care Băsescu a devenit marele "licurici", patrimoniul ideilor sale devenind ideologia noului partid. Liderii PMP au declarat că vor să ducă mai departe "viziunea lui Traian Băsescu". Sigur, s-ar putea răspunde, simplu, că ar fi bine să o trimită cât mai departe de noi. Dar se pune o întrebare fundamentală - a avut, vreodată, Traian Băsescu "viziune"? Eu nu am elemente să cred acest lucru. Poate că a avut "viziuni".

Săptămânile trecute, într-o dezbatere televizată, "intelectualul lui Băsescu", Cristian Preda, i-a reproşat lui Cătălin Ivan că a participat, anul trecut, la Bruxelles, alături de mine, la instalarea unui bust al lui Titulescu - donat Parlamentului European. De fapt, Fundaţia Europeană Titulescu reuşea, în acest fel, să marcheze "prezenţa" lui Nicolae Titulescu şi în "capitala" Europei, după ce organizase, în ultimele două decenii, acţiuni similare la Geneva, la Berna, la Strasbourg, la Atena, la Paris, la Bratislava şi în alte metropole europene.

Promotorul ideilor "cinice" în PMP, traseistul şef, Cristian Preda, doreşte, probabil, să toarne în bronz "viziunea" lui Băsescu şi să o instaleze la Bruxelles, în locul statuii lui Titulescu.
PMP promovează "schimbarea în bine" a României (parcă am mai auzit sloganul ăsta!). Probabil însă că ei doresc "schimbarea la loc" a României. Probabil că ei doresc să ducă România înapoi la politica de tăiere a salariilor şi pensiilor, la izolare internaţională, la manipularea justiţiei pentru scopuri politice. În zece ani, nici măcar un singur obiectiv extern nu a putut fi realizat. România se chinuie să obţină un sfert de măsură, în acest an, pentru intrarea în Spaţiul Schengen, după eşecul din 2010-2011.

Viziune nu înseamnă poveşti cu Albă ca Zăpada, nici vânătoare de vrăjitoare, nici măcar broaşte cu ochi bulbucaţi care să caute gaura şarpelui.


×