x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Terapia de ȘOC pentru guvernul VARZĂ de Bruxelles

Terapia de ȘOC pentru guvernul VARZĂ de Bruxelles

de Serban Cionoff    |    30 Mar 2016   •   10:17
Terapia de ȘOC pentru guvernul VARZĂ de Bruxelles

După ce, în nici șase luni de la investire, guvernul încă în exercițiu- ,,guvernul meu’’,Klaus Johannis dixit!- a reușit să compromită două mituri de larg consum (mitul tehnocratului și mitul funcționarului UE), iată că este pe cale să îi reușească și aruncarea în derizoriu a unei alte idei, devenită marotă de larg consum. De data asta, una specific națională: cea a răspândacului, colportorul frenetic al veștilor de scandal, al cancanurilor dubioase și zvonurilor de senzație. Toate trase cu urechea sau pur și simplu inventate, așa după cum obișnuia eroul lui Caragiale, reporterul care se documenta, pentru știrile pe care pretindea că le–a aflat direct din anturajul Palatului Regal,  la …o berărie din Cișmigiu!

 Numai că, ,,ghnion!’’, cum ar fi spus același clasic în viață, (firește, nu Caragiale!), ce ne facem dacă, de data asta, colportorul nu mai este un gazetar, ci însuși premierul României?! Premier care, fie nu a înțeles cum trebuie mesajul pe care l-a primit, fie a fost tras pe sfoară de sfetnici dubioși, nu a făcut decât să se înscrie în categoria publicului-țintă al înțeleptei ziceri:,,dacă o carte se lovește de un cap și sună a gol, nu întotdeauna cartea este de vină!’’ 

 Mă gândesc, după cum lesne se poate deduce, la cacealmaua cu care s-a ales premierul după ce s-a grăbit să facă aiuritoarele declarații potrivit cărora teroriștii care au comis atentatele criminale din Europa aveau în dotare cartele prepay cumpărate din România. După care, contrazis atât de către SRI cât și de către jurnaliști solid documentați, a dat-o la întors cum că nu a zis așa ceva și că a fost înțeles greșit. Unde am mai auzit noi, nu cu mult timp în urmă, aiureala asta cu ,,afirmațiile scoase din context’’? Păi tot la un tehnocrat sadea, ministra de finanțe,Anca Paliu Dragu, ea însăși euro-profesionistă patentată.

Unii vor spune că este o afinitate de idei (pentru că tot se poartă  sintagma, vezi binomul Raluca Prună- Monica Macovei), dar eu înclin să cred că nu suntem decât în marja bancului clasic de la Radio Erevan:,,Nu a fost vorba despre Dimitri Șostakovici, ci despre Aram Haciaturian, nici despre o mașină ,,Pobeda’’, ci despre o bicicletă ,,Pionier’’ și nici nu a primit-o cadou, ci i s-a furat din fața casei.’’

  Mult mai grav și mai urât stau,însă, lucrurile atunci când vine vorba despre așa-zisul Raport al corpului de control al Primului Ministru asupra cauzelor nenorocirii de la Clubul ,,Colectiv’’. Raport ticluit de către Mircea Valentin, fostul avocat al lui Traian Băsescu, cocoțat acum în scaunul de șef al corpului de control al primului ministru și care, după cum a demonstrat-o cu temeinice argumente însuși cel vizat- doctorul Raed Arafat- conținea foarte multe și flagrante neadevăruri. Pseudo-raportul fiind, culmea culmilor!, redactat fără a se fi stat de vorbă cu însăși persoana  acuzată!

 Și de data asta, premierul Dacian Cioloș s-a repezit să facă niște declarații care, deși domnia sa le-ar fi vrut să sune echivoc-diplomate,nu au fost decât niște inabil- voalate mesaje adresate celui a cărui destituire se urmărea, adică a doctorului Raed Arafat. Culmea penibilului fiind atinsă în momentul în care, după o susținută campanie de presă dusă mai ales de către postul Antena 3 și Jurnalul Național, s-a realizat o discuție cu exact cel cu care trebuia să înceapă analiza corpului de control al premierului. Cu doctorul Arafat!

 Nu aș putea spune cu exactitate dacă, înainte de a comite asemenea boroboațe, premierul Dacian Cioloș s-a gândit și la consecințele, intenționate sau neintenționate, pe care acestea le vor avea asupra imaginii externe și a credibilității României. Numai că, dacă în ceea ce privește năzbâtia despre cartelele prepay cumpărate din  scumpa noastră patrie și cu care ar fi fost dotați teroriștii, lucrurile par să se fi lămurit, în ceea ce privește nenorocirea de la Clubul Colectiv trebuie  spus, fără ocolișuri, că premierul Dacian Cioloș și amploiații săi și-au asumat o mare și foarte urâtă răspundere morală și civică.

 Fac această afirmație gândindu-mă la procesele pe care unele dintre familiile celor dispăruți în cumplitul incendiu au anunțat că le vor intenta doctorului Arafat și Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Acțiuni în justiție în susținerea cărora nu este exclus să se vină,  ca probe, inclusiv cu elemente din sus-menționatul Raport. Ceea ce nu ar fi decât în defavoarea celor care își caută dreptatea. De altfel, asupra implicațiilor și, mai cu seamă, a riscului ca durerea acestor familii atât de nedrept încercate să fie confiscată în chip mârșav și să fie folosită în murdare jocuri de interese, a atras atenția, tot aici, în spațiul editorial al ,,Jurnalului Național’’ și vechiul meu coleg de breaslă și prieten, Dan Dumitrescu, dar cred că încă un sfat, dat cu bună credință celor care au deschis sau vor să deschidă aceste acțiuni în justiție, nu este de prisos…

 Trăgând linie și adunând vedem că, după ce au dovedit că nu sunt nici mari tehnocrați și nici etaloane ale profesionismului la standarde europene, de data asta premierul Dacian Cioloș și colaboratorii de la diverse paliere și din felurite unghere, fac dovada clară că nu sunt buni nici măcar pentru meseria de răspândaci!

 Triplu eșec în cazul căruia nu există al leac decât terapia de șoc pe care a prescris-o, altor promoții de ageamii, inegalabilul Fănuș Neagu:,,Dacă nu știi, nu joci table cu artiștii!’’

×