x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Timpul vindecă toate rănile..

Timpul vindecă toate rănile..

de Ana-Maria Păunescu    |    22 Mai 2011   •   21:00

Nu-i adevarat. Nici vorba de asa ceva. Iar aceia care au trait drame stiu asta, oricat de mult ar incerca rudele si prietenii sa-i convinga. Numai noi suntem in stare sa vindecam ceva din ranile pe care ni le-a lasat trecutul. Numai noi. Nu timpul. Dar oamenii aud si spun des asta. E o replica faimoasa, in cercurile depresive ale societatii. Iar cei in cauza, satui de atata negativism, o accepta, zambind protocolar si multumind pentru consolare. Putini sunt cei care au curajul sa-si contrazica interlocutorul. Nu din bun-simt, nu din timiditate, nu din lipsa de inventivitate, ci pur si simplu pentru ca, pe moment, nici macar nu observa ca li s-a spus un neadevar.

Intervine, sigur, si scuza contextului. Niciodata nu e tarziu ca sa ne simtim mai putin singuri pe lume. Niciodata nu e devreme ca sa ni se para ca vedem o lumina in plin razboi al intunericului. Chiar daca nimic din toate acestea nu e adevarat. Chiar daca dupa cinci minute, dupa o ora, dupa o zi ne vom da seama ca totul a fost o iluzie, ca realitatea nu se schimba asa simplu, de la o intalnire la alta, de la o despartire la alta, de la un vis la altul. Si atunci, dezamagiti, ne promitem sa fim altfel, sa nu ne mai adapostim nesiguranta in min­ciunile spuse cu buna intentie de cei care ne iubesc. Juram sa ne schimbam felul de a fi cat mai repede, sa scapam de obiceiul acesta nesanatos si, pana la urmatoarea incercare, sa fim gata sa respingem politicos orice intoxicare cu lumina, cu optimism, cu viitor de la oricine ar veni ea.

N-are rost sa ne amagim, n-are rost sa ne contrazicem, n-are rost sa ne supunem inima la incercari atat de grele. Exista oameni care mint frumos. Mint cu drag, mint ca sa ne vada zambind, ca sa ne dea speranta si ca sa ne salveze de-un deznodamant nefericit. Ei stiu sa minta, pentru ca nu au nici o intentie ascunsa, iar noi intelegem asta. Ne mint si totusi ii iubim si ne iubesc, indiferent de circumstante. Celelalte informatii sunt detalii de care ne putem lipsi fara probleme. Singurul adevar care conteaza este ca avem nevoie de ei. In fiecare zi.

×