x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Totul pentru Adrian Nastase, totul pentru victorie!

Totul pentru Adrian Nastase, totul pentru victorie!

20 Sep 2004   •   00:00

9 septembrie 2004. Sala Palatului din Bucuresti. Congresul de constituire a Uniunii Nationale PSD + PUR. Prefatat de Adrian Nastase, ia cuvantul Dan Voiculescu, liderul PUR. Subiectul discursului sau? Oarecum ciudat la o logodna politica, unde, ca si la o logodna propriu-zisa, e musai sa vorbesti despre viitorul de cratita si debara al celor doi si nu doar despre nurii iminentei consoarte.

Dan Voiculescu se deda la o lauda fara sfarsit a partidului sau. Are drept ajutor doua ecrane pe care se deruleaza in scris ceea ce domnia sa exprima oral. Din zestrea cu care se lauda a o aduce PUR in viitorul menaj sare in ochi aceasta piesa: un electorat apropiat de electoratul PNL. Suntem in campanie electorala. A vorbi despre PNL intr-o sala intesata de PSD-isti fara a face glumite ieftine e oarecum surprinzator. Ma astept ca asistenta sa protesteze. Nu numai ca adversarul politic nu e blamat, dar mai mult, vorbitorul il foloseste ca argument pentru logodna cu PSD.

Admitand ca n-au stiut de aceasta nota definitorie a electoratului PUR, s-ar fi cuvenit ca PSD-istii sa se intrebe cum de se aliaza partidul lor cu o formatiune ce-si face o mandrie din a avea un electorat apropiat de al principalului adversar politic. Nu se inregistreaza nici un protest. Mai mult, nu se simte nici macar o contrarietate ascunsa. Reactie explicabila pana la un punct. Delegatii PSD se supun normei de aur a participarii la o reuniune de un asemenea gen. Sa te gandesti la orice, numai la ce se spune la tribuna nu. Nu de alta, dar in astfel de cazuri, pentru cel din sala are cine sa gandeasca: cei de la prezidiu. Cei de la prezidiu nu dau nici ei semn ca ar fi surprinsi de o asemenea declaratie. Nu tresare nici Adrian Nastase. O fi si el cu gandul la floricelele de pe campii? Nici vorba. Chestia cu electoratul PUR n-are caracteristica unei soparle strecurate in discurs de catre Dan Voiculescu din credinta ca-i va face pe liderii PSD sa inghita galusca. Afirmatia se lafaie pe ecranele salii. N-are cum sa nu o bage de seama premierul.

Porniti a dibui o explicatie pentru generozitatea cu care PSD a negociat cu PUR noua alianta, cei carora li se spune, in absenta unei alte alintari, analisti politici au avansat la unison teza potrivit careia PUR a adus drept zestre de invidiat trustul mediatic al lui Dan Voiculescu. Noua, ca truditori ai scrisului zilnic, o asemenea afirmatie nu poate decat sa ne mangaie orgoliul profesional. Iata-i pe colegii nostri de la Antena 1 si de la Jurnalul National in postura de a trece drept zestre electorala de nepretuit! Fireste ca presa romana joaca un rol important in batalia electorala abia inceputa. A-l mari pana la proportiile de hotarator mi se pare insa o greseala. O greseala ce poate fi platita scump de catre presa prin renuntarea la necesara pozitie echilibrata intr-o perioada cand batalia politica are nevoie de un arbitru. O greseala ce poate fi platita scump si de Opozitie prin concentrarea exclusiva pe castigarea presei ca agent electoral. In realitate, asa cum am mai spus de sute de ori, din decembrie 1989 incoace presa nu se poate substitui realitatii. Cel mai puternic agent electoral ramane viata. A dovedit-o din plin alegerile locale, al caror rezultat, potrivit cercetarilor sociologice, a fost influentat de realitate si nu de catre presa.

Astfel stand lucrurile, dupa opinia mea, alte fapte au cantarit in balanta negocierilor dintre PSD si PUR. Printre acestea, la loc de frunte s-a situat tocmai existenta unui electorat PUR apropiat de cel al PNL si nu al PSD. Ne intareste in aceasta banuiala un fapt politic petrecut la finele saptamanii trecute. Consiliul National al PUNR a decis inceperea negocierilor pentru crearea unui parteneriat pre si post electoral cu PSD. Asadar, dupa PUR, un alt partid va beneficia de generozitatea partidului de guvernamant. E de presupus ca, la fel ca si in cazul PUR, PSD va da in schimbul noii logodne locuri in Guvern sau chiar in Parlament. Partidul lui Mircea Chelaru n-are nici unul din avantajele invocate de unii ca fiind luate in calcul de catre PSD pentru Uniunea Nationala. N-are televiziune de talia Antenei 1, n-are succese notabile la alegerile locale, n-are, cu exceptia presedintelui, notorietati. Are, e drept, un sediu central, chiar langa Teatrul National, dar e greu de crezut ca liderii PSD sunt atat de ahtiati dupa cultura incat pentru un local langa casa de bilete a Teatrului sa se dea in vant dupa un partid de buzunar. Ce aduce PUNR in parteneriatul cu PSD? Exact ceea ce a adus PUR in alianta numita Uniunea Nationala. Un anume electorat. Formatiunea lui Dan Voiculescu a oferit, la schimb, electoratul apropiat de PNL. Formatiunea condusa de Mircea Chelaru ofera, tot la schimb, electoratul apropiat de PRM.

Putem ghici acum de ce Adrian Nastase n-a tresarit cand Dan Voiculescu a definit electoratul PUR ca fiind cel mai apropiat de electoratul PNL. E vorba de o strategie bine pusa la punct dupa alegerile locale, decurgand nemijlocit din concluziile trase din esecul de la scrutin. S-a ajuns la concluzia ca PSD a fost infrant, printre altele, si deoarece n-a tinut cont de structura complexa a electoratului sau. Partidul de guvernamant poate fi comparat, prin raportare la electorat, cu un imperiu de genul celui rusesc de pe vremuri. Se stie ca in imperiul tarist, pe langa rusii comasati in Rusia, se gaseau, la margini, populatii amestecate, influentate in mentalitati si obiceiuri de popoarele vecine. Desi apartinand Rusiei, Basarabia, de exemplu, avea si multe elemente de romanism. Asemanator, pe langa nucleul dur al partidului, cel marcat de adversitatea fata de alte partide, electoratul PSD e spre margini ambiguu. Dinspre un anume flanc, el e influentat de liberalism. Dinspre altul, e influentat de nationalism. In perspectiva alegerilor din noiembrie, echipa Nastase a declansat o crancena batalie pentru fixarea nucleului dur al electoratului. S-au luat spectaculoase masuri de stanga, cu vadit iz de extrema stanga chiar, a fost adus de partea partidului parintele acestui electorat, Ion Iliescu. O asemenea concentrare risca insa sa duca la pierderea teritoriilor de margine. Nelinistit de masurile de protectie sociala, electoratul liberal poate vota cu Alianta. Nemultumit de coalitia cu UDMR, electoratul nationalist poate vota cu PRM. Intelegerile cu PUR si cu PUNR au acest rol: de a fixa electoratul de margini al PSD fara ca liderii sa fie obligati la angajamente liberale sau nationaliste.

Strategia ridica insa o mare problema. Cea de dupa alegeri. In eventualitatea ca va castiga parlamentarele, PSD va avea mari probleme de gestionare a tarii. Fiecare dintre acesti parteneri va dori nu numai posturi in Guvern, dar si in administratie. Se poate spune ca o posibila victorie la parlamentare va aduce PSD-ului propriu-zis avantaje minime, daca ne gandim ca un partid lupta pentru putere si pentru a-si capatui clientela. Adrian Nastase stie acest lucru. Si totusi, el este artizanul acestei largi coalitii gata sa ocupe intreg spectrul politic. De ce? Foarte simplu. Si Uniunea Nationala si parteneriatul PSD-PUNR au un singur candidat la Presedintia Romaniei: Adrian Nastase. Principalul beneficiar al acestei strategii prin care PSD ar putea ramane la putere fara a mai avea puterea de pana acum e Adrian Nastase. Ca sa nu mai spunem ca, discutabila pentru parlamentare, strategia are mari sorti de izbanda in cazul prezidentialelor. Toate miscarile PSD stau astfel sub semnul preocuparii ca premierul sa ajunga la Cotroceni.

Totul pentru Adrian Nastase, totul pentru victorie!
×
Subiecte în articol: editorial psd nastase electoratul adrian dan