x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Totul sau nimic: întoarcerea la popor

Totul sau nimic: întoarcerea la popor

de Miruna Munteanu    |    09 Iul 2012   •   12:35

Marturisesc ca nu inteleg urgenta suspendarii presedintelui Traian Basescu, cu toate ca sigur nu-i voi duce dorul la Cotroceni. In lipsa unor motive oculte, devastator de grave, strategia USL mi se pare inutil riscanta. Dupa rezultatele de la locale, victoria din toamna era mai mult decat sigura. Un nou Parlament, legitimat de urne, l-ar fi trimis pe Basescu la popor (si la pensie) fara probleme. Nici un alt deznodamant nu ar fi fost posibil. O stim chiar de la presedinte, care, in chip straniu, a ales sa-si inceapa cu un spectaculos auto-gol pledoaria anti-suspendare din fata Camerelor reunite: “Se pare ca nu pot sa coabitez cu PSD, nici cu PNL...' Greu as putea gasi o ilustrare mai potrivita a proverbului “Chelul isi pune singur mana-n cap'...

Asa este, Traian Basescu nu poate coabita cu nimeni. Ideea de a partaja puterea ii este fundamental straina, fie ca e vorba despre adversari politici sau despre aliati. Cariera sa este o lunga istorie de antagonizari succesive. De inventat dusmani si scuze. La Primaria Capitalei, nu controla si Consiliul General. La Cotroceni, ii lipsea Guvernul si majoritatea parlamentara... In final, le-a obtinut pe toate. Rezultatele s-au vazut. S-a vazut si ce crede electoratul despre ele.

Dupa patru ani de putere absoluta, toate scuzele se epuizasera. Acum, hei-rup-ul uselist, contestabil procedural, ii ofera presedintelui sansa de a-si relua discursul “anti-sistem', pozand in victima colaterala a inamicilor “statului de drept'. Un rol pe care l-a interpretat in trecut cu mare succes de public. Nu stiu cat de convingator mai poate fi azi Traian Basescu in chip de aparator al democratiei. ãtiu insa ca doar acest scenariu l-ar mai putea salva. Victoria sa la referendum ar insemna sfarsitul USL. Crin Antonescu a promis deja ca, intr-o asemenea eventualitate, se va retrage definitiv din politica. Nici Victor Ponta nu ar avea multe zile la conducerea PSD. Parlamentarii care au votat suspendarea isi incheie oricum mandatul si, in toamna, toate partidele se “intorc la popor'. In fond, exact asta cerea presedintele in 2007.

Traian Basescu a transformat politica romaneasca intr-un joc de suma nula. Iar acum se apropie momentul partidei finale. Toate jetoanele sunt pe masa.

×