x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trădarea, o virtute prezidenţială!

Trădarea, o virtute prezidenţială!

de Dan Tomozei    |    27 Iul 2012   •   10:20

Indiferenta la fel ca somnul ratiunii naste monstri, iar Romania se afla din nou la o cumpana a istoriei recente. La 22 de ani de la acel 22 Decembrie ‘89, romanii sunt indemnati de la cel mai inalt nivel al statului sa fie lasi, sa fuga de raspundere, sa accepte umilinta non-combatului, potrivit prostului proverb despre "capul care se pleaca iar sabia nu-l taie'! Presedintele Traian Basescu asta ne invata de ani de zile, iar acum a facut politica de stat din a fugi din fata responsabilitatilor. Pentru ca presedintele Traian Basescu vrea sa reduca romanii la nivelul acelui popor vegetal blandian, in care este suficient daca liderul gandeste.

Istoria conteaza pentru cei care o cunosc si o inteleg, restul este filozofie de butoniera pentru cei care se imbata respirand citate in fata unui popor abulic, incapabil sa inteleaga ca ziua de maine depinde de actiunea de azi, din fiecare zi, nicidecum de lipsa implicarii, participarii lucide si consecvente. A indemna un popor sa nu participe la viata publica, la deciziile statului in momentele electorale se traduce prin tradarea interesului national, in conditiile jocului democratic. Iar tradarea este promovata si predata azi drept lectie despre virtute si onoare. Nici nu se poate altfel cata vreme cel care pozeaza in mentorul natiunii este intaiul tradator, intaiul iresponsabil.

Daca Traian Basescu era un simplu capitan de vas, undeva pe o mare la fel de agitata cum este Romania azi, era de mult timp aruncat peste bord sau s-ar fi auto-izolat in propria cabina, de teama subalternilor constienti ca vasnicul comandant ii indreapta spre moarte. Dar Traian Basescu este presedintele Romaniei, fie el suspendat, iar din aceasta postura preda romanilor, tinerilor in special, lectia tradarii, iresponsabilitatii, implicarii murdare, participarii prin smecherie.

Democratia este sistemul care permite idiotilor sa acceada la putere in conditiile neimplicarii responsabile a societatii in jocul politic. Traian Basescu, alaturi de toti cei care se lupta azi sa convinga romanii sa nu participe la Referendumul de duminica, este exponentul unei clase politice care a adus prea multi romani in situatia de a nu le mai pasa de Romania, pentru ca oricine accede la putere face la fel. Iar agitatul guvern Ponta nu a reusit sa lanseze macar o speranta ca poate fi altfel. In conditiile unui mediu viciat, in care totul este distrus de dragul luptei pentru putere, as putea gasi cateva explicatii pentru aceasta, insa duetul Ponta - Antonescu nu sunt nici ei pregatiti, dispusi mai ales, sa ofere o alta varianta de a face politica. Si nu simt ca au convins romanii ca dincolo de Traian Basescu, Romania are multe alte si grave probleme, motiv pentru care trebuie sa iasa la vot, pentru a lamuri macar o problema.

Dincolo de situatiile evident logice, absenta la referendumul de duminica poate fi considerata o abdicare de la sistemul democratic, o fuga din fata realitatii. O dezertare initiata si coordonata de un ofiter al armatei romane, care devine astfel tradatorul reperelor democratice, nu doar a celor morale de care s-a lepadat in numeroase randuri. Si nu ma mira ca intelectualii reper ai Romaniei de azi au devenit promotori ai dezertarii. Pentru ca ei, la fel ca si presedintele, de 22 de ani s-au scapat in capul poporului roman de cate ori au vrut, pana cand perversitatea si labilitatea in fata valorilor a ajuns sa nu le mai fie suficienta. O varianta originala de manifestare democrata, similara tacerii si acceptarii tragediilor comuniste de care sunt manjiti prin indiferenta de atunci, care revine acum mai murdar in prezentul si viitorul fiecarui roman.

×