x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trai nineacă!

Trai nineacă!

de Dan Constantin    |    15 Feb 2009   •   00:00

Planul lui Barack Obama pentru sus­ţi­nerea economiei are greutatea a 838 miliarde de dolari. – 574 miliarde de euro. Peste asta mai sunt multe sute de miliarde care s-au pompat în siste­mul financiar bancar prăduit. Se a­pre­ciază că Statele Unite vor avea ne­voie de câteva mii de miliarde de do­lari ca să iasă din necaz. Ca atare, a­proa­pe toate fondurile disponibile din lume vor intra în vârtejul american, rămânând puţini bani pentru restul ţărilor.



Noi pe unde ne aflăm în această mişcare a banilor? Ieşirile tot mai de­se în public ale Guvernatorului Mu­gur Isărescu denotă în primul rând îngrijorarea Băncii Naţionale faţă de criza internă, mai mult decât pentru ce se petrece pe afară. Marea amenin­ţare ce planează asupra monedei na­ţionale pleacă de la inconsistenţa mă­surilor anticriză. Deşi dl. Boc ţine să apară în poză lângă Isărescu, banca centrală nu va finanţa cu nici un bă­nuţ defici­tul. Ori deficitul, care ar ur­ma să alimenteze pachetul anticriză, nu este acoperit. Preşedintele Bă­ses­cu a avut grijă să zică într-un mo­ment nepotri­vit că nu avem nevoie de FMI. Vorba negândită a fost taxată ime­diat de apropiaţii FMI, care au co­borât rating-ul de ţară, împrumutu­rile externe devenind automat one­ros de scumpe pentru România. Acum, dl. Băsescu Traian s-a zborşit şi la băncile străine din România care nu mai au bani să finanţeze economia noastră din motivele arătate la începutul acestor rânduri.

Când BCR era a statului, analiştii cu fumuri în cap criticau banca pentru creditele acordate firmelor româneşti din economia reală. Nicolae Dănilă, preşedintele BCR, a fost înlăturat de austriecii de la Erste, aroganţii pro­prietari, pentru ca ei să-şi facă jocu­rile liniştiţi. Trimiterea desagilor cu bani la Viena ar fi fost mai complicată cu o echipă românească la condu­cerea BCR. Acum, criza i-a prins şi pe ei, iar ministrul austriac al finanţelor implo­ră Uniunea Europeană să ajute băncile cumpărate de ei şi jecmănite tot de ei câţiva ani.

În aceată mare şmechereală planetară câţiva şmecheri din politică trebuie subvenţionaţi şi ţinuţi în puf din banii contribuabililor. Bugetul este oglinda palidă a miilor de funcţionari cu rang înalt care n-au nici o apăsare la vreme de criză. Doamna Anastase vrea să-şi facă televiziune proprie la Parlament, domnul Băsescu a pus în vuitonul blondei un minister, iar pen­tru Administraţia Prezidenţială a asi­gurat un spor substanţial de bani. Este normal, din experienţă ştie omul – cui pe cui se scoate. Adică atunci când nu-s bani, să ai bani mai mulţi! Simplu, îi iei din buzunarul româ­nilor.
Trai nineacă!

×
Subiecte în articol: editorial