x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Băsescu et comp versus libertatea presei: "Nu vor în lesă? Puneţi-le botniţă!"

Traian Băsescu et comp versus libertatea presei: "Nu vor în lesă? Puneţi-le botniţă!"

de Serban Cionoff    |    29 Iul 2013   •   13:39

Poate pentru că faimoasa sintagmă ”presa, câinele de pază a democraţiei” îi aparţine unui notoriu anarhist, Ed.Burke, acum vreo câţiva ani nişte minţi înfierbântate de prin hrubele Cotrocenilor s-au gândit să includă presa printre “vulnerabilităţi”, mai direct spus a ameninţărilor la adresa democraţiei şi a statului de drept. A democraţiei şi a statului de drept, varianta lui Traian Băsescu et comp, fireşte!

Aproape că şi uitasem de isprava asta când, iată că neobosita militantă pentru cauza democraţiei băsesco-totalitare, Oana Schmidt Hăineală, preşedinta CSM, vine cu jalba-n proţap la Inspecţia Judiciară reclamând postul de televiziune Antena 3. Pricinile fiind, şi de data asta, tot de soiul celor ce ţin de siguranţa naţională- în general, a procurorilor- în special. De fapt, a procurorilor super-ultra-dirijaţi, din punct de vedere politico-ideologic!

Nu vreau să intru în amănuntele acestei urâte tărăşenii, fiindcă au făcut-o alţii, mai pricepuţi întru ale legii şi legalităţii. Dar nici nu pot trece peste implicaţiile unei asemenea fapte, despre care-ţinând seama de antecedentele în materie ale regimului-nu avem absolut nici-o garanţie că va rămâne un simplu accident şi nu va deveni un periculos precedent.

Ceea ce face acum doamna monitor-şef al justiţiarismului pro-băsist este un grav şi samavolnic atentat împotriva libertăţii de exprimare şi,direct, împotriva libertăţii presei. De fapt, un foarte precis dirijat atac împotriva unui canal de presă care s-a remarcat prin consecventa şi, mai ales, bine documentata, sa ofensivă împotriva abuzurilor, în cascadă, ale unui regim politic aşezat, într-un mod ruşinos de solid, pe temelia dictonului bolşevic:”cine nu este cu noi, este împotriva noastră!”

Nu pot, în această ordine de discuţie, să nu îmi amintesc zelul furibund cu care niscai trepăduşi ai actualei puteri,aflaţi la acea veme în(im-) postura de ziarişti independenţi înfierau abuzurile guvernării PSD din perioada 2001-2004. Nu contest, vor fi fost,atunci, şi erori serioase de comunicare ale executivului cu mass-media, dar nici nu cred că putem trece cu vederea faptul că unii dintre cei acei acum se gudură după o ciozvârtă căzută de la masa prezidenţială (sau de la anexe) au mâncat hălci zdravene, plus cozonac cu mirodenii, din palma guvernanţilor şi chiar a premeierului în exerciţiu.

La urma–urmelor, ce anume a deranjat-o pe doamna cruciat al justiţiarismului de chirpici, Oana Schimdt Hăineală? Pur şi simplu faptul că ziariştii de la Antena 3 au luat atitudine deschisă- şi, mai ales, bine documentată, repet şi întăresc acest lucru, bine documentată!- împotriva tendinţei de a face din procuratură sau, mă rog, din anumite segmente programate ale instituţiei, o nouă Securitate. Să fim serioşi, în cazul în care jurnaliştii Antenei 3 prezentau date eronate sau emiteau judecăţi nefondate există Dreptul la replică. Până acum nu am auzit ca onor instituţia să să fi venit spre a i se <> cu un Drept la replică bine motivat şi temenic susţinut, iar Antena 3 a refuzat să îi dea curs.
 În consecinţă, consider că, prin gestul său, Oana Schmidt Hăineală a dovedit că vrea să instituţionalizeze o schiloadă accepţie a “independenţei justiţiei”. Mai direct spus, să  dea liber necondiţionat abuzurilor şi voluntarismelor care se produc, încă, în sistemul justiţiei, în special în procuratură, fără a mai fi posibil ca, prin intervenţia curajoasă a presei, acestea să fie date în vileag şi sancţionate. Fie şi numai din punct de vedere moral.

Asemenea lucruri petrecându-se,bineînţeles, în aclamaţiile extaziate ale unei prese independente de tip Bubico. O presă care face frumos la mamiţa.

Şi mai ales la Tatiţu, Traian Băsescu. Câtuşi de puţin întâmplător, cel care s-a antepronunţat, încă acum un an, asupra “dosarului Antena 3” atunci când a rostit faimoasa chemare la arme:”Antena 3 e aici?” Ceea ce prin ieşirea la rampă a belicoasei doamne Oana Schmidt Hăineală,  se traduce:”Antena 3 MAI e aici?”

Să mă mai mir, atunci, că isonarul de drept comun, Sebastian Lăzăroiu, îşi postează năzărelile totalitare pe blog şi rămâne bine mersi pe funcţie? Nu mă mai mir. Iau act despre libertatea pe care şi-o ia ( oare chiar de capul lui?!) un sfetnic prezidenţial, aceea de a ameninţa cu temniţa gazetarii nealiniaţi în plutonul pupin…băsist!

Cât despre faptul că, prin răspândacul său de serviciu, preşedintele s-a declarat “şocat” de flencănelile lui Lăzăroriu să fim serioşi. “Şocul” ăla nu a fost decât pentru că pe împricinat l-a luat gura pe dinainte spunând în gura mare ceea ce,de fapt, se gândeşte la Cotroceni.   

Fiindcă, pentru Traian Băsescu et comp, dacă presa, printr-un reprezentativ segment al său, Antena 3, are demnitatea şi curajul să nu vrea să fie liberă-adică în lesă, soluţia finală este botniţa!

La aniversarea “Jurnalului Naţional” scriam că, omagiind acest ziar, omagiem însăşi ideea de presă profesionistă. Într-un context, din păcate, cu totul diferit, reiau: apărând postul Antena 3 apărăm însăşi ideea de presă profesionistă!

×