Lider prea mare pentru o tara atat de mica, Traian Basescu se ingrijoreaza acum de soarta intregului continent. 'Numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara', a declarat, joi, la Sulina, presedintele Romaniei. El a explicat: 'O economie fragmentata cu politici diferite in 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Trebuie sa decidem repede, in urmatorii 2-3 ani, daca vom crea Statele Unite ale Europei, sau nu'.
Sa decidem? Cine? Raspunsul e implicit: noi, inteleptii conducatori ai natiunilor UE. Dezinvoltura cu care Traian Basescu se prezinta drept artizan al unei mari constructii politice transcontinentale este de-a dreptul fascinanta. Mai sa crezi ca alde Merkel si Sarkozy asteapta cu infrigurare semnalele de la Cotroceni, sa stie si ei pe unde s-o apuce... Sau macar ca presedintele nostru este o voce care conteaza la summit-urile europene – de parca nu l-am fi vazut de atatea ori stingher sau chiar pus in situatii jenante de mai-marii cu care incerca sa se bage in seama.
Deocamdata, Romania a ratat glorios admiterea in spatiul Schengen. Intrarea in zona euro pare un obiectiv din ce in ce mai indepartat. Tot mai multe tari comunitare impun restrictii impotriva muncitorilor romani de pe teritoriul lor. Iata adevarata masura a influentei pe care o avem la Bruxelles si in marile capitale europene.
Adevarata masura a competentei guvernantilor nostri o descoperim analizand absorbtia mult promiselor fonduri structurale. Realitatea este ca, pana acum, Romania a platit mai mult decat a primit de la Uniunea Europeana. Desi este, probabil, cea mai saraca tara membra (concurata doar de Bulgaria in topul mizeriei). Cum se face ca, in loc sa profitam de miliardele nerambursabile care ni s-au pus la dispozitie, am ajuns sa facem noi cinste la masa bogatilor? Din acelasi motiv pentru care mancam preponderent produse din import, desi – vorba presedintelui nostru – 'Romania are potential sa asigure hrana a 80 de milioane de cetateni'.
Daca tot a patronat asemenea uluitoare performante, pare firesc ca Traian Basescu sa se preocupe acum de competitivitatea europeana. La fel de firesc ca si faptul ca, la cateva minute dupa ce pledase pentru 'cedarea masiva de suveranitate', presedintele s-a cam razgandit. La el, principiile se schimba o data cu subiectul. 'Zeus' a tunat impotriva celor care vor sa blocheze proiectul Rosia Montana: 'Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii s-o puna in valoare? Pentru ca averea asta nu este nici a ONG-urilor, nu este nici a Ungariei, care nu stiu ce avize trebuie sa-i dea Romaniei. Nu trebuie nici un aviz. Suntem inca stat suveran'.