x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian Basescu - noul Primar General al Romaniei

Traian Basescu - noul Primar General al Romaniei

26 Dec 2004   •   00:00

Dand curs obiceiului autohton de a-si trece pupaturile de la un fund de stapan la altul, televiziunile s-au grabit sa ni-l infatiseze pe Traian Basescu primind colindatori la Cotroceni.

Click pentru a mari imaginea
Prichindeii au fost pusi sa-si exprime punctul lor de vedere asupra noului sef al statului. Drept pentru care, am luat cunostinta de niste elogii tipic infantile, prin nimic deosebite, intre noi fie vorba, de cele avansate de ziarele prezidentiale, variante pentru Traian Basescu ale "Diminetii" lui Ion Iliescu. Nimic nou pe plaiurile noastre de la poale de Carpati! De la Carol al II-lea, trecand prin Ion Antonescu si Gheorghiu Dej si sfarsind cu Nicolae Ceausescu, copiii au fost avangarda Cultului personalitatii.

Din interventiile lui Traian Basescu, am retinut ca semnificative pentru personalitatea sa doua declaratii. Prima se refera la jignirea adusa unuia din presedintii anteriori, Emil Constantinescu, poreclit tapul in direct si la ora de varf. A doua vizeaza marturisirea ca nu petrece sarbatorile Craciunului, deoarece are de facut guvernul.

Remarca despre Emil Constantinescu nu ne intereseaza. Ea tine de cei sapte ani de acasa. Si cei sapte ani de acasa sunt o afacere exclusiva a presedintelui ales. A doua remarca ne intereseaza insa. Ea tine de respectarea unei brosuri ce i se mai zice si Constitutie. Iar respectarea Constitutiei de catre cel ales tocmai pentru a garanta respectarea ei nu e o afacere personala a lui Traian Basescu. E o chestiune care ne intereseaza pe noi toti, cei care suntem de acord ca in decembrie 1989 au murit niste oameni tocmai pentru ca nimeni sa nu mai fie mai presus de lege.

DUBLA IPOSTAZA. Presedintele Traian Basescu a inaugurat o linie da tramvai din Bucuresti ale carei lucrari de modernizarea au inceput pe vremea cand era primar general al Capitalei

Cand candidatul Traian Basescu si-a marturisit dorinta de a fi un alt fel de presedinte, un presedinte jucator, implicat in treburile gospodaresti ale tarii, jurnalistii profesionisti - nu haidamacii sai electorali - l-au intrebat: cum? Din raspunsurile domniei sale se intrezarea vointa de a fi practic prim-ministrul Aliantei D.A., si nu presedintele tarii, asezat de Constitutie deasupra partidelor politice. Astfel, Traian Basescu a declarat ca va participa la toate sedintele de guvern, desi Legea fundamentala limiteaza aceasta participare, ca va conduce prin CSAT Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne, ca-i va executa cu mana lui pe politicienii corupti. La vremea campaniei, astfel de angajamente anticonstitutionale au fost privite cu scepticism. Lucru explicabil. Toti candidatii postdecembristi s-au pretat la astfel de fagaduieli fara nici o legatura cu prerogativele prezidentiale. Odata ajunsi la Cotroceni, cand au intins mana sa apuce parghiile executivului, li s-a dat cu Constitutia peste deste. Un singur presedinte reusise sa fie deopotriva sef al statului si prim-ministru: Ion Iliescu intre anii 1992 si 1996. Il ajutasera insa conjuncturile: personalitatea lui Nicolae Vacaroiu, complicitatea structurilor, nostalgia populatiei dupa Tatucul secretar general al PCR. Emil Constantinescu si-a inceput mandatul iluzionandu-se ca Victor Ciorbea va fi o marioneta. Capatanosul mot s-a opus insa. S-a opus si urmatorul premier, Radu Vasile. Intre 2000 si 2004, Ion Iliescu n-a mai incercat sa tuteleze executivul. Premier ambitios, sef de partid, Adrian Nastase a reusit sa redea functiei de prim-ministru autoritatea ceruta de Constitutie.

Nimeni nu credea, asadar, inaintea turului doi al prezidentialelor din acest an ca viitorul presedinte va incerca sa repete experientele nefaste ale predecesorilor, experiente care au dat multe migrene democratiei autohtone. Iata insa ca, la nici doua saptamani de la victoria sa chinuita, Traian Basescu da semnele clare ale bolii de care au suferit inaintasii sai: ambitia de a transforma pe sest Romania intr-o republica prezidentiala, trecand voios peste hotarele prerogativelor clar trasate de catre Constitutie. Il servesc din plin in aceasta manevra spectaculoasa realitatile politice de dupa alegeri. Scrutinul prezidential si cel parlamentar au exprimat vointa romanilor pentru coabitare. Un presedinte care sa controleze guvernul. Un guvern care sa blocheze tendintele autoritariste ale presedintelui intr-o tara peste care se lafaie umbra dictatorilor succesivi. Nestatornicia partidelor romanesti a facut ca PSD sa treaca in opozitie. Traian Basescu are la dispozitie un guvern al Aliantei D.A. Nimic deosebit pana aici. Si Emil Constantinescu si Ion Iliescu au avut guverne de aceeasi culoare politica. Numai ca ambii s-au confruntat cu formatiuni majoritare dirijate de personalitati sau cu guverne avand premieri tari. Alianta D.A. e practic condusa de Traian Basescu. Seful PD, Emil Boc, e un om de paie, pus in fruntea partidului dinadins pentru ca Traian Basescu sa dicteze. Seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, e nu numai o personalitate fara anvergura, dar si un lider interimar al partidului. Theodor Stolojan, singurul care ar fi putut deveni un lider de forta al Aliantei, a acceptat postul de consilier la Cotroceni. Paradox de tara a mamaligii cu mujdei. Candidatul la sefia tarii a ajuns un simplu tutar al lui Traian Basescu.

O alta mutatie in realitatile politice se refera la proaspata formula guvernamentala. Fie si la o simpla privire, ea se dezvaluie ca o structura de tip struto-camila. Patru partide - PNL, PD, UDMR, PUR - fara alta legatura intre ele decat nevoia de a nu absenta de la impartirea prazii, au fost adunate de pe drumuri si varate intr-un guvern de catre Traian Basescu personal. Fara a pastra macar aparentele, presedintele ales s-a angajat personal la incropirea executivului. A declarat public mai intai ca-l desemneaza pe Calin Popescu Tariceanu pentru a avea garantia ca guvernul ii transpune in practica fagaduielile electorale. A mers la sediul UDMR si a batut cu pumnul in masa ca el provoaca anticipate daca Uniunea nu se da cu Alianta. L-a trimis pe George Copos sa-l fragezeasca pe Dan Voiculescu, liderul PUR. A iesit de mai multe ori pe micul ecran pentru a sustine ca vrea un guvern al lui. Si l-a avut! A mesterit o tochitura balcanica peste care a pus, frisca liberala, pe Calin Popescu Tariceanu. Imaginea unui guvern format de Carol al II-lea e indiscutabila.

Va cuteza Calin Popescu Tariceanu sa nu asculte de ordinele lui Traian Basescu, sa nu-l cheme la sedintele de guvern si sa-l puna in capul mesei? Evident, nu. Dar chiar daca liderul liberal ar traversa la un moment dat o adiere de orgoliu barbatesc, incercand sa fie si altceva decat un pseudonim de-al lui Traian Basescu, s-ar potoli repede. Guvernul e astfel alcatuit incat sa n-aiba pic de unitate. Componentii echipei isi vor da unul altuia cu caietele in cap, se vor manji cu creta si isi vor administra picioare in fund. Pana cand, coborat din Deal cu nuiaua in mana, Domnul Diriginte ii va desparti, trimitandu-i la locul lor, in banci.

Cristian Tudor Popescu a profetit la o recenta emisiune tv ca Traian Basescu va fi, practic, primul-ministru al Romaniei. Imi permit sa-l contrazic. Dupa stilul gospodaresc in care a alcatuit guvernul, dupa aplicarea la partidele politice a injuraturilor din relatiile cu lucratorii de la Rebu, Traian Basescu va fi Primarul General al Romaniei. Avand drept Consiliu General Parlamentul.

Nu stim daca in lunile urmatoare vom avea paine. Circ insa sunt sigur ca vom avea!
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial guvern