Dand curs obiceiului autohton de a-si trece pupaturile de la un fund de stapan la altul, televiziunile s-au grabit sa ni-l infatiseze pe Traian Basescu primind colindatori la Cotroceni.
|
Din interventiile lui Traian Basescu, am retinut ca semnificative pentru personalitatea sa doua declaratii. Prima se refera la jignirea adusa unuia din presedintii anteriori, Emil Constantinescu, poreclit tapul in direct si la ora de varf. A doua vizeaza marturisirea ca nu petrece sarbatorile Craciunului, deoarece are de facut guvernul.
Remarca despre Emil Constantinescu nu ne intereseaza. Ea tine de cei sapte ani de acasa. Si cei sapte ani de acasa sunt o afacere exclusiva a presedintelui ales. A doua remarca ne intereseaza insa. Ea tine de respectarea unei brosuri ce i se mai zice si Constitutie. Iar respectarea Constitutiei de catre cel ales tocmai pentru a garanta respectarea ei nu e o afacere personala a lui Traian Basescu. E o chestiune care ne intereseaza pe noi toti, cei care suntem de acord ca in decembrie 1989 au murit niste oameni tocmai pentru ca nimeni sa nu mai fie mai presus de lege.
DUBLA IPOSTAZA. Presedintele Traian Basescu a inaugurat o linie da tramvai din Bucuresti ale carei lucrari de modernizarea au inceput pe vremea cand era primar general al Capitalei
|
Cand candidatul Traian Basescu si-a marturisit dorinta de a fi un alt fel de presedinte, un presedinte jucator, implicat in treburile gospodaresti ale tarii, jurnalistii profesionisti - nu haidamacii sai electorali - l-au intrebat: cum? Din raspunsurile domniei sale se intrezarea vointa de a fi practic prim-ministrul Aliantei D.A., si nu presedintele tarii, asezat de Constitutie deasupra partidelor politice. Astfel, Traian Basescu a declarat ca va participa la toate sedintele de guvern, desi Legea fundamentala limiteaza aceasta participare, ca va conduce prin CSAT Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne, ca-i va executa cu mana lui pe politicienii corupti. La vremea campaniei, astfel de angajamente anticonstitutionale au fost privite cu scepticism. Lucru explicabil. Toti candidatii postdecembristi s-au pretat la astfel de fagaduieli fara nici o legatura cu prerogativele prezidentiale. Odata ajunsi la Cotroceni, cand au intins mana sa apuce parghiile executivului, li s-a dat cu Constitutia peste deste. Un singur presedinte reusise sa fie deopotriva sef al statului si prim-ministru: Ion Iliescu intre anii 1992 si 1996. Il ajutasera insa conjuncturile: personalitatea lui Nicolae Vacaroiu, complicitatea structurilor, nostalgia populatiei dupa Tatucul secretar general al PCR. Emil Constantinescu si-a inceput mandatul iluzionandu-se ca Victor Ciorbea va fi o marioneta. Capatanosul mot s-a opus insa. S-a opus si urmatorul premier, Radu Vasile. Intre 2000 si 2004, Ion Iliescu n-a mai incercat sa tuteleze executivul. Premier ambitios, sef de partid, Adrian Nastase a reusit sa redea functiei de prim-ministru autoritatea ceruta de Constitutie.
Citește pe Antena3.ro
Va cuteza Calin Popescu Tariceanu sa nu asculte de ordinele lui Traian Basescu, sa nu-l cheme la sedintele de guvern si sa-l puna in capul mesei? Evident, nu. Dar chiar daca liderul liberal ar traversa la un moment dat o adiere de orgoliu barbatesc, incercand sa fie si altceva decat un pseudonim de-al lui Traian Basescu, s-ar potoli repede. Guvernul e astfel alcatuit incat sa n-aiba pic de unitate. Componentii echipei isi vor da unul altuia cu caietele in cap, se vor manji cu creta si isi vor administra picioare in fund. Pana cand, coborat din Deal cu nuiaua in mana, Domnul Diriginte ii va desparti, trimitandu-i la locul lor, in banci.
Nu stim daca in lunile urmatoare vom avea paine. Circ insa sunt sigur ca vom avea!