x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Traian, ginerică în secuime

Traian, ginerică în secuime

de Lucian Avramescu    |    20 Aug 2012   •   18:23

Cine sa fie, cine sa fie, cel mai curtat ungur din galaxie? Tribunele planetare scandeaza un nume – Orban. Niet, raspunde nemultumit crainicul stadionului. Corul tribunelor striga apoi, intr-un glas – Ciociolina! Ciuciu! – se arata din nou nemultumit cel de anunta golurile si plinurile unui meci. Scoasa din uz, diva, singurul politician din univers care-a recunoscut ca e de meserie curva, ceilalti pitindu-se dupa fandoseli virginale, nu mai are cautare. Cine are, cine are, azi o mare cautare?

Un tip mic si chel, cu o mersatura oblica, a fost semnalat, zilele trecute, in Harcov, tinut locuit preponderent de unguri. Individul e, pare-se roman, dar sunt informatii ca daca detesta ceva, apoi acel ceva e Romania. Daca dispretuieste ceva, apoi pe romani ii dispretuieste. Daca vinde mai in pierdere si tradeaza cu mai multa placere ceva, apoi acel ceva e tara natala. Cu toate ca se arata si chiar era extrem de ocupat la Bucuresti, el a lasat totul balta pentru Covasna, zona pe care o frecventa si pana acum, ba cu nevasta lui, ba fara nevasta lui. Statea mereu in casa in care tragea Impuscatul. Acum sta mai ferit. Pare venit in petit. Ginerica Basescu vrea musai unguroaica si, nenimerindu-se femeie, curteaza un barbat. Il cheama Zoltan si Puskas si cica ar avea iarba fiarelor sa descuie incuiatele pe vecie – pentru mire ­ usi de la Cotroceni, loc ravnit cu pizma si ura si sete de suspendatul demis. Chelul devorator de romani a venit cu plocoane mari si daruri nemasurate. A venit cu pile de la Orban si de la Barroso, un portughez care tine trena miresei si se lasa incheiat la fermoarul nadragilor de mire. A venit cu ploconul unei harti a Dictatului de la Viena pe care o reface cu buget cu tot. A venit cu firman imparatesc de federalizare. Nu stim daca mireasa se lasa greu sau nu se lasa deloc, dar mirele e agitat. Ii pupa pe toti, peste tot si uneori pe obraz, promite marea cu sarea si iubire vesnica Budapestei, legandu-se vasal, face frumos pe la porti si in crasma, aratand ca el e de acolo, secui din tata in fiu si viseaza noaptea doar ceardas.

Nu stim despre mireasa curtata, a sasea intre cei noua magistrati de la Curtea cu pricina, decat ca e decisiva. Votul ei schimba carma imparatiei, modifica harti. Votul ei care pana acum a fost ba cu o parte, ba cu alta, pare cusurgiu si mirele se teme ca ungurul, cel mai curtat ungur din univers, sa nu cada in pacatul de fi cinstit si sa voteze pentru trimiterea la parnaie a mirelui. Cum la parnaie? Pai daca nu se mai intoarce la butoanele marelui jaf, mirele – o stiu si admiratorii lui – n-are decat o cale de urmat, a puscariei. De-aia e in Harcov, de-aia il lauda pe Orban, ca pe un socru mare, de-aia se mai lasa o tura injurat de romani, ce mai conteaza o bagare in plus, fiindca nu milioanele de romani conteaza acum, ci votul, votul, votuletul celui de al saselea magistrat, cel care-l face pres pe Baselu la usi unguresti.

×