Anchete penale impotriva jurnalistilor au mai fost. Eu insumi am fost vizat de mai multe ori. Au existat anchete ale procurorilor butonate politic. Din nou, pot spune ca am trait experiente personale in acest sens. Din aceasta perspectiva, faptul ca un om ca Mihai Gadea este plimbat pe la DNA nu ar trebui sa fie vreo noutate. Nici ca Ciuvica il insoteste. Ciuvica, el insusi, a fost o data umflat si dus pe sus la Parchet, in urma unor dezvaluiri pe care le-a facut publice. Si totusi asistam la o premiera absoluta. Ceea ce se intampla acum in raport cu Antenele este un fapt pe cat de revoltator pe atat de periculos. Incerc, din aceasta perspectiva, sa fac o analiza la rece.
Reprezentantul unei puternice firme de cablu face o magarie impreuna cu Mitica Dragomir. Mitica Dragomir, utilizand pozitia pe care o are la Liga de fotbal, cedeaza retelei de cablu, in conditii extrem de avantajoase, transmisia unor meciuri de fotbal. La schimb, un viitor restaurant al lui Mitica Dragomir primeste plocon, prin intermediul reprezentantilor sai, un urias contract de publicitate. Miroase a spaga in toata regula. Aceasta istorie sta la baza anchetei declansata impotriva unor oameni de televiziune, dar si – fapt fara precedent – impotriva societatilor comerciale care detin si utilizeaza licentele de televiziune. De ce? Din simplul motiv ca au avut loc discutii pe tema spagii intre oamenii de televiziune si reprezentanti ai firmei de cablu si au fost difuzate spoturi continand publicitate negativa si avand ca punct de plecare acest caz.
Punerea sub ancheta a lui Gadea este, in sine, un fapt socant. Dar nu si fara precedent. S-a incercat si se va mai incerca, prin intermediul unor procurori, manjirea imaginii unor jurnalisti incomozi politic. Pentru prima data insa, o casa de presa este dinamitata de procurori. Pentru prima data o casa de presa este cercetata penal. Fara a intra in detalii, o asemenea procedura le creeaza unor oameni ai legii posibilitatea de a interveni brutal in actul de presa. Procurorii pot lua o serie de masuri care sa aiba drept consecinta oprirea difuzarii unor emisiuni sau chiar sistarea emisiei. O consecinta a exercitarii drepturilor pe care le au procurorii, odata instituita cercetarea penala asupra societatilor comerciale, este pur si simplu suprimarea unor voci media. Ca sa nu mai pun in discutie faptul ca aplicarea unei asemenea proceduri are drept consecinta directa si imediata inhibarea libertatii de expresie.
Care jurnalist de la Antene se va exprima, incepand de azi, la fel de liber cum a facut-o pana acum, in conditiile in care il vede pe Gadea, impreuna cu alti directori generali si cu patronii sai de presa, plimbati pe la DNA, interogati, cercetati, pusi sub acuzatie si, mai ales, in conditiile in care la butoanele societatii editoare, iata, tam-nesam, se afla procurorii? Acestia au, in perioada urmatoare, painea si cutitul. Ei se substituie administratorilor reali ai televiziunii.
Treaba pe care si-o fac procurorii in cazul Antenelor este comandata politic. Este, prin urmare, un caz flagrant de politie politica. Si, culmea, asta se intampla in conditiile in care peste 60 la suta dintre cetatenii Romaniei au ales ca tara sa fie condusa de USL. Iar USL a promis, printre altele, deplina libetate pentru presa.
Din aceasta trista si scandaloasa ecuatie nu vom putea iesi cu bine decat in masura in care Parlamentul va sti sa controleze derapajele de care se fac vinovati procurorii.
Sursa: CorectNews