x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trei feluri de a-l iubi pe Traian Băsescu

Trei feluri de a-l iubi pe Traian Băsescu

de Lucian Avramescu    |    01 Sep 2009   •   00:00

Aproximativ o treime din populaţia Ro­mâ­niei, dacă ar fi să dăm crezare sondajelor, se dă în vânt după Traian Băsescu. Din pozele lăcrimoase de la televizor şi din declaraţiile politice de adeziune su­fle­tească necondiţionată, am identificat trei feluri de a-l iubi pe Traian Băsescu.

Ar fi nedrept dacă n-aş începe cu iu­birea oarecum singulară a Elenei Udrea. Iubirea doamnei Udrea a venit nu spontan, ci ca un ricoşeu de reciprocitate. Cel care a făcut prima declaraţie publică a fost chiar preşedintele. Că-i singura ne­mu­rătură de la Cotroceni, că-i procură frisoane de optimism, că-i frumoasă... Mă rog! Pentru aceste calităţi, înţeleg destul de rare la românce, doamna Udrea, lipită ca Eva de coasta lui Traian Băsescu, a fost răsplătită din belşug, devenind una din cele mai faimoase şi mai bogate femei din România. O ultimă declaraţie publică, de astă dată a doamnei, rostită într-o emi­siune a lui Ion Cristoiu, a fost că îl iu­beşte pe preşedinte, chiar dacă nu ar mai fi ce e. Adică, zicea doamna, pătrunsă de o înfiorare admirativă, sentimentele sunt "pentru om". Omul Băsescu, aşa cum îl văd şi îl percep eu, e plin de cusururi. Mă refer la cusururi morale. Fiindcă presu­pun că ministresa de azi nu se re­fe­ră la trăsăturile de Adonis ale pre­şedintelui nostru, care e cam oblic, cam chel, cam pieziş în făptura lui lu­mească. Să fii în­drăgostit de cinstea, dem­nitatea, altruismul nemărginit ale preşedintelui e însă o confirmare a zicalei că dragostea e chioară sau oarbă.
O altfel de iubire pentru Traian Băsescu îl are ca exponent pe domnul Ioan Ol­tean, vicepreşedinte PD-L. Acest bărbat ardelean, cu toate că onomastica îl re­cla­mă din sud, colţuros, cu o tăietură de bar­dă despicându-i fizionomia, repezit şi bâl­bâit în vorbă, îl iubeşte pătimaş pe Traian Băsescu. A nu se înţelege, Doamne fereşte, altceva. Când am plecat în conce­diu acum vreo săptămână, Oltean co­mi­sese aforistic o zicere conform căreia nu orice ciordeală de gologani din buget este penală. La o vizită în Ardeal a preşedinte­lui, domnul Oltean, pe post de gazdă, greoi ca un scrin de lemn, se mişca uns în jurul preşedintelui, unde convocase babe, pionieri şi şoimi ai patriei. Credeam că am scăpat de aceste nenorociri pe care mulţi dintre noi le-am trăit direct. Pe­de­lis­tul Oltean căpuşează ca mulţi alţii gloria Băsescului, fără de care ar sucomba financiar şi politic. Oltean îl iubeşte zi şi noapte pe Traian Băsescu prin declaraţii neostenite la televizor. Dacă Traian Bă­ses­cu s-ar îmbăta, să zicem, şi ar face pipi pe gardul Palatului Victoria, uitând apoi să-şi încheie şliţul, Oltean ar găsi cuviincioasă postura preşedintelui şi ar promova-o ca demnă de urmat. Dacă ar strangula-o, Doamne fereşte, pe mumă-sa, ar alerga iute din televiziune în televiziune spunând că, suferind de o bă­trâneţe fără de întoarcere, preşedintele a purces la un gest creştinesc pe care, fireşte, ar trebui să-l repetăm toţi şi cu această ocazie am şi despovăra bugetul de beleaua pensiilor prea numeroase. Aceşti fluturi şi olteni, aceste sulfine tandre ca nişte urzici moarte promovează o iubire constantă pentru mina lor de aur.
Dacă primele două tipuri de iubire ar putea fi bănuite de interese inavuabile, există şi o a treia iubire, pe care mi-e dificil s-o descâlcesc. Mulţi dintre aceşti oameni habar nu au cine e Traian Băsescu, câtă demagogie şi cameleonism piteşte acest personaj, cum se joacă el de-a baba-oarba cu poporul român. Mulţi sunt consumatori de telenovele sau oameni care nu deschid niciodată un ziar, iar dacă deschid televizorul, se opresc la Elodia. L-am întrebat pe unul ce părere are despre implicarea fratelui preşedintelui în afaceri veroase care altundeva în lume ar fi aruncat în aer viaţa politică. Habar nu are şi nici nu-l interesează. Nu-l interesează nici de ce-l votează pe Traian Băsescu. Uite aşa, îl votează. Dacă el ne va duce în fundul prăpastiei? Păi suntem, răspunde omul senin, în fundul prăpastiei.
Sigur, printre aceşti oameni sunt şi persoane subţiri. Ele nu pot fi suspectate de ignoranţă. Cu ce se va alege Traian Băsescu după dezvăluirile legate de încuscrirea fratelui său cu o livadă de piersici de pe litoral şi din bănuitul trafic de influenţă în diverse matrapazlâcuri? Cu încă 10 procente în sondaje. Mai rămâne o necunoscută: mâlul adânc al celorlalte două treimi din populaţie. Din indescifrabilul acestor mulţimi se va naşte soarta României de mâine.

P.S.: Am înţeles că în ultimele zile a rea­părut de la naftalină un personaj cu nu­me de încheietoare la curea, autointitulat liberal, coleg de "infanterie" cu Traian Băsescu. Acest individ zice că liberalii ar trebui să se predea, cu Crin Antonescu în frunte, Băsescului. Colega mea de la Jurnalul Naţional, Gabriela Antoniu, îmi atra­ge atenţia că vom asista în ur­mă­toa­rele zile la numeroase "reactivări" de acest tip.

×
Subiecte în articol: editorial