x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tricolorul

Tricolorul

de Dragos Moldovan    |    24 Mar 2013   •   15:24

M-am ferit să abordez subiectul bentiţei purtate de eleva Sabina Elena pe data de 15 martie – ziua maghiarilor de pretitutindeni – pentru că mi s-a părut a fi vorba despre un teribilism urmat de un tembelism. Dar fenomenul, căci putem vorbi deja despre un fenomen, a luat o amploare nu numai naţională ci şi internaţională. Relaţiile dintre România şi Ungaria se degradează în mod accentuat. Doamne fereşte!, nu este vina elevei de la liceul Korosi Csomo Sandor (un secui din Transilvania cunoscut ca părintele tibetanologiei, filolog şi explorator, a publicat primul dicţionar tibetan-englez). Începutul l-a creat acest personaj extrem de dubios, de care nu se mai ştie nimic, Csibi Barna, atunci când l-a spânzurat, în mod simbolic, pe Avram Iancu în piaţa publică din Miercurea Ciuc. Gestul său a creat o vie emoţie printre romÂni şi sunt convins că şi printre maghiari. Datul focului la steaguri a intrat de acum într-o normalitate bolnavă. Însă personalizarea la care a recurs Csibi Barna a fost de natură să stârnească porniri personale. O mulţime de oameni maturi – cu drept de vot! – s-au simţit profund ofensaţi că asemenea lucruri se petrec în ţara lor, şi nu sunt sancţionate decât cu transferul ipochimenului de la o INSTITUŢIE A STATULUI ROMÂN, unde lucra, la o alta, similară. Ca urmare, liderii USL, care nici nu visau pe atunci la scorul pe care l-au obţinut pe 9 decembrie, au adoptat un discurs naţionalist. A urmat agresiunea la adresa lui Traian Băsescu, Viktor Orban este un casnic al preşedintelui României, care a simţit, probabil şi visceral, nevoia de a-i sări în apărare. Implicarea oficialilor ungari în campaniile electorale din ţara noastră a fost, scurt pe doi şi scuze: de prost gust. Era normal ca după ce au câştigat alegerile la modul covÂrşitor în care au făcut-o, autorităţile noi instalate să privească încruntat către ţara vecină. Pur şi simplu nu se putea întâmpla altceva. Problema e alta – de la „cazul” Sabina Elena conflictul escaladează. Victor Ponta face declaraţii care uimesc la adresa Ungariei, ministerul lor de Externe ripostează, al nostru dă imediat replica. În presă se desfăşoară ceva care nu mai poate fi asemuit unui duel cu floretele, ci unei păruieli în staţia de autobuz. Astă-seară este meciul Ungaria-România. Bine că se desfăşoară „cu uşile închise”, fără spectatori în tribune. Pedeapsa a venit după ce vecinii noştri au strigat lozinci antisemite la meciul cu Israelul. Vă daţi seama ce s-ar fi întâmplat la partida cu noi. Totuşi 20.000 – 30.000 de fani sunt aşteptaţi să privească desfăşurarea ostilităţilor de pe teren într-o piaţă aflată la vreo doi kilometri de stadion. Deja a apărut un afiş al extremiştilor maghiari pe care stă scris „Vă decapităm” şi în care apare un bărbat cu un topor în mşnă. Ce-o ieşi...vedem mâine, Dumnezeu cu mila! La liceul din Covasna s-au adunat români purtând Tricolorul, unii îmbrăcaţi în costume popolulare. Am înţeles că şi în alte oraşe din ţară, Braşov, Constanţa, sunt acţiuni similare. 

Paranteză: gestul Sabinei a fost unul de teribilism, dar el este grevat pe un context, n-a venit din senin. La fel cum anturajul te face să te apuci de fumat sau de băut tot aşa şi în cazul elevei de la liceul Korosi Csomo Sandor. Ceva s-a petrecut în rândul prietenilor şi a colegilor ei de şcoală. Revoltei adolescentine i-a urmat un gest cretin: ameninţarea cu moartea! Sunt ferm convins că idiotul care a comis gestul ăsta tembel este un decerebrat pe care îl poate bate orice gagică. Care n-ar fi în stare să-şi ducă la îndeplinire ameninţarea nici împotriva unei găini. Am închis paranteza.

Relaţiile româno-maghiare s-au degradat în mod considerabil. A fost ars steagul Ungariei pe stadionul Rapidului, parlamentul vecinilor arborează steagul ţinutului secuiesc... Nu e vorba despre considerente politice, să le spunem ideologice, de apartenenţă a fiecăruia la una dintre toate cele trei familii europene, PPE, IS şi ALDE, ci de conflicte personale. Ceea ce este mult mai grav. Sper că cei doi VicKtor, Ponta şi Orban vor găsi o cale agreabilă de a dialoga. Până atunci însă remarc ceva: după ce o pleiadă de politicieni ne-a făcut să uităm nu numai de simbolurile naţionale dar şi de noi înşine, o adolescentă rebelă, de cinşpe ani ne-a redat identitatea şi Tricolorul.

×