SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Aţi observat, nu se poate să nu fi observat ce agresivi devin, în cel
mai neînsemnat incident de circulaţie, pasagerii din dreapta şoferului.
Mai mârlani, mai slobozi la gură şi mai violenţi chiar decât şoferul.
N-au carnet, nu cunosc regulile de trafic, dar fac automat cauză cu
omul din stânga, indiferent dacă are dreptate sau nu.
SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Aţi observat, nu se poate să nu fi observat ce agresivi devin, în cel mai neînsemnat incident de circulaţie, pasagerii din dreapta şoferului. Mai mârlani, mai slobozi la gură şi mai violenţi chiar decât şoferul. N-au carnet, nu cunosc regulile de trafic, dar fac automat cauză cu omul din stânga, indiferent dacă are dreptate sau nu. Femeile – iar cele în vârstă mai vădit decât femeile tinere – par a fi aşteptat de multă vreme prilejul ca să dea la iveală o proastă creştere cu substrat genetic. Mămici respectabile, care altfel îşi învaţă copiii să fie politicoşi cu oamenii mari şi, în general, să fie civilizaţi, devin, ca la un semn, ţaţe, se bagă în ceartă, se dezbracă de caracter. E ceea ce psihologii, dacă s-ar ocupa de sindromul scaunului din dreapta, ar numi solidaritate la culpă şi la neomenie.
De ce se simte pasagerul din dreapta obligat să fie mitocan, şi atunci când şoferul manifestă decenţă în incident, e un mister. Poate pentru că se consideră şofer pasiv şi face exagerat crizele de traseu ale celui activ, poate pentru că locul îi induce un sentiment de participare, dublat de unul de trufie.
Nu-i exagerat să vorbim de trufie. În maşină, tot omul trăieşte o stare de libertate, de superioritate şi de voinicie, într-un amestec unde dozajul duce şi la nebunie. Din toate trei stările se alege şi un impuls de fudulie, crescând în relaţie cu preţul maşinii. Cu cât automobilul e mai trendy – sau cum dracu’ i s-o fi zicând situaţiei lui de piaţă –, cu atât senzaţia de părtaş la mândrie creşte pe scaunul din dreapta. E destul să ne amintim ce fluid de încântare ne-a străbătut când am urcat prima oară într-un Jeep sau într-un Mercedes, ca să realizăm ce se întâmplă cu persoanele mai slabe de înger când simt capitonajul de lux al scaunului sub fundul lor de larg consum. În maşinile scumpe, ajunse pe mâna mitocanilor cu mulţi bani, toate scaunele dau sindromul celui din dreapta şoferului. Familia şi prietenii, odată urcaţi, au o jubilaţie de gaşcă plecată la o înfruntare cu final cunoscut. Toţi vorbesc tare, toţi se zborşesc la pietonii care au pus piciorul pe zebră, toţi îi înjură pe şoferii unor maşini mai ieftine, care cutează să le stea în faţă. Pietoni profesionişti, care au pică pe şoferi, de îndată ce ajung pe scaunul din dreapta, simt nevoia să recupereze dintr-un trecut de umilinţe în trafic şi trec automat de partea şoferilor, vorbind de fraţii lor, pietonii rămaşi pe trotuare, cu un aplomb de ciocoi. Ca şi cum au scăpat de un trecut amărât şi au fost cooptaţi în partidul de la putere, partidul şoferilor.
Citește pe Antena3.ro