x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Turul doi: de 3 ori banii pentru transplant!

Turul doi: de 3 ori banii pentru transplant!

de Dan Constantin    |    26 Ian 2016   •   07:32
Turul doi: de 3 ori banii pentru transplant!

Dezbaterea politicienilor despre introducerea turului doi la alegerile locale ocoleşte cu grijă costurile operaţiunii. Partizanii dublării votului pedalează pe reprezentativitatea sporită a primarilor victorioşi după ce oamenii au participat la primul tur la o încălzire şi s-au lămurit cine merită să câştige finala. Democraţia costă, la fel ca toate cele pe lumea asta! Ştim că obra¬zul subţire cu cheltuială se ţine, aşa încât putem să avem primari legitimaţi cu două ştampile de vot pe frunte.

Pentru convingerea cetăţenilor că propunerea PNL merită, avem câteva date despre costuri¬le alegerilor locale anterioare. În 2008, bugetul pentru locale, care s-au desfăşurat în două tururi, a fost de 66 milioane de lei, la cursul de atunci - 18,3 milioane de euro. În 2012, pentru locale cu un singur tur, Guvernul anunţa un cost de 99,9 milioane de lei, echivalentul a 29,9 milioane euro. Revenirea la două tururi pentru 2016 ar echivala, în condiţiile finanţării de la buget a campaniilor pentru aleşii locali, potrivit estimărilor, chiar cu o triplare a costurilor faţă de 2012. Înseamnă o cheltuială în plus de 40-50 de milioane de euro faţă de localele cu un singur tur. Cu ce alte cheltuieli bugetare de stat echivalează finanţarea turului doi? Să luăm comparaţii cu elemente din bugetul Sănătăţii pe acest an.

200 de milioane de lei, tichia democraţiei locale, reprezintă costurile pe trei luni ale programului naţional de diabet zaharat sau 11 la sută din cel pentru oncologie. Radiote¬rapia bolnavilor cu afecţiuni oncologice are alocaţi 150 de milioane de lei. Programul naţi¬onal de boli neurologice, trata¬mentul surdităţii şi programul de ortopedie, însumate, sunt 200 de milioane de lei. Progra¬mul naţional de transplant este finanţat cu 66,6 milioane de lei. Turul doi la locale înghite de fapt fonduri care ar putea tripla finanţarea la transplantul de organe.

Cinismul politicienilor care se joacă de-a democraţia cu milioanele strânse din impozite are, iată, echivalent. Politica e suprafinanţată, iar banii care pot ameliora Sănătatea sunt trimişi spre urne.
 

×