x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tv Cotroceni, sau jaful şi şantajul

Tv Cotroceni, sau jaful şi şantajul

de Petru Calapodescu    |    07 Iun 2012   •   12:35
Citesc si recitesc o declaratie a senatorului PDL Radu F. Alexandru si mi-e imposibil sa nu ma minunez cat de elastice sunt pentru unii limitele bunului simt. TPonta - zice parlamentarul portocaliu, prazuliu sau nu mai stiu cu ce culoare isi vopseste blana si naravurile partidul sau, sperand ca, mascandu-se, duminica sa hapaie ceva voturi - sa-si probeze buna credinta si respectul fata de independenta televiziunii publice. Si sa dea imediat o Hotarire de Guvern prin care sa suspende pe sase luni sechestrul pus de ANAF pe conturile TVRT. Nu-l pot suspecta pe distinsul om de cultura si senator ca nu are proprietatea termenilor, ori ca nu stie despre ce vorbeste. Dar scandalul privind gaura neagra a Bugetului public, care e TVR, nu a aparut peste noapte.
Sunt ani de zile de cand aceasta institutie toaca si tot toaca fondurile publice, jucand in acelasi timp tontoroiul pe obligatia sa de a fi categoric echidistanta, de a informa corect opinia publica, de a da acces liber exprimarii nu doar Puterii, printr-un servilism gretos, ci si Opozitiei, societatii civile. Sunt ani de zile de cand partizanatul si obedienta fata de palatele Cotroceni si Victoria au fost rasplatite cu subventii de stat generoase, cu mentinerea unei taxe abuzive platite pana si de persoanele care n-au televizor sau acces la emisiuni, ca si cu fonduri provenite dintr-o publicitate a unor firme ele insele legate de guvern.
In pofida acestor uriase resurse, la care nici una din televiziunile private nu poate aspira, emisiunile au fost si sunt tot mai proaste si mai aservite. Desi dotarea tehnica e de varf, desi personalul a ajuns la incredibila cota de 3.500 de persoane, basca sumedenie de colaboratori proveniti din "presa prietenoasa" si platiti cu suta de milioane lunar. Datoriile catre Buget au ajuns la 120 milioane de euro, plus cele catre alti parteneri, romani sau externi. Iar straniul director general Alexandru Lazescu nu ezita sa santajeje cu "semnul intrebarii asupra transmiterii evenimentelor sportive si a campaniei electorale din acest an", din lipsa de fonduri. Unde in lume, care stat mai tolereaza asa ceva?
Premierul Victor Ponta, de frica sa nu fie acuzat ca vrea sa fure el, pentru sine si pentru USL, aceasta desantata trompeta basesciana, umbla cu manusi: "Nu vreau sa schimbam o conducere pusa de PDL si de Traian Basescu, cu o conducere pusa de USL. Nu vreau sa fie nimeni de la USL in conducerea TVR". Dar, ma rog frumos, o conducere profesionala, fara tutari politici, o conducere atestata prin experienta si pregatire specifica e imposibil de instalat? Ar socoti cineva (abia astept dezbaterea Raportului TVR in Parlament, ar fi oportuna transimterea sa in direct, sa afle si platitorii ce si cum) ca asta ar fi tot o subordonare politica?!
Pana una, alta, indecizia noii Puteri fac ca TVR, mai ales TVR Info, sa-si interpreteze in continuare partitura scrisa la Cotroceni si tiparita la Modrogan. Am urmarit miercuri seara un interviu cu Cristian Diaconescu, luat de un prea tanar spre a fi atat de inveninat Catalin Prisacariu. Fostul magistrat si, apoi, de doua decenii, reputat externist a avut nevoie de toata abilitatea sa diplomatica spre a nu cadea in plasa intrebarilor abrupte si otravite ale gazdei, care probabil ca primise ordinul sa vitupereze cu orice pret intreaga actuala echipa guvernamentala. Daca ar fi fost o emisiune a B1 sau GiGa, inteleg, acestea au tot dreptul sa faca orice politica vor. Dar era "independenta si echidistanta televiziune publica". La final, cand am vazut un post-generic cu zeci de nume pentru o banala transmisiune din studio, mi-am explicat o data in plus pe ce se duc banii...

×